RENAISSANCE: ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ PROGRESSIVE ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Tο αγγλικό συγκρότημα των Renaissance με κανένα τρόπο δεν μπορεί να υπαχθεί στην κατηγορία progressive rock. Αυτοί και οι Procol Harum είναι τα δύο κορυφαία αγγλικά συγκροτήματα του art rock, που ξεφεύγουν από το progressive και  βασίζονται στην κλασικής μουσικής, δημιουργώντας το δικό τους παρακλάδι, το art rock.  Το σημερινό "Ποιος Θυμάται" ρίχνει φως στην όμορφη ιστορία τους που ξεκινά όταν 2 πρώην μέλη των Yarbirds, οι Keith Relf τραγούδι/φυσαρμόνικα και Jim McCarty ντραμς μαζί με τον πιανίστα/οργανίστα John Hawken, τον μπασίστα Louis Cennam και την αδελφή του Keith Relf, Jane, σχηματίζουν τον πρώτο πυρήνα των Renaisasance. Βρισκόμαστε στο 1969, όταν ακόμη ο κιθαριστικός ήχος των βρετανικών συγκροτημάτων συνέπαιρνε στο διάβα του τα πάντα κι άλλαζε την όψη της μουσικής. Η καλή παρέα που διαβάσατε πιο πάνω ήθελε να ξεφύγει από αυτόν τον ήχο και να πειραματιστεί με στοιχεία κλασικής μουσική. Υπέγραψαν στην Island Records και το 1969 κυκλοφόρησαν το πρώτο ομότιτλο άλμπουμ τους που δεν προκάλεσε το κοινό και τους κριτικούς σταματώντας στο Νο 60 του βρετανικού chart. Παρ’ όλα αυτά το άλμπουμ είναι υπέροχο, απλά ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος να το δεχτεί. Κομμάτια σαν τα Kings and Queens ή το αριστουργηματικό Islands αποτελούν κορυφαία δείγματα υπέρτατων συνθέσεων. Την ίδια χλιαρή ανταπόκριση είχε και το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο Illusion. Λόγω της συμμετοχής των δύο πρώην Yardbirds, Keith Relf και Jim McCarty, οι αμετανόητοι δημοσιογράφοι, χωρίς προφανώς να έχουν ακούσει τα 2 άλμπουμ τους, τους κατέτασσαν στα rock συγκροτήματα εποχής τύπου Kinks. Κι όμως, οι Renaissance ήταν τόσο διαφορετικοί. Μόνο και μόνο από το όνομα μπορείς να καταλάβεις ότι δεν έχουν σχέση με το στακάτο rock των Yardbirds και Kinks και των άλλων συγκροτημάτων αυτού του ήχου. Επιτρέψτε μου να γίνω κουραστικός και να γράψω ότι Renaissance σημαίνει Αναγέννηση όπου πολιτιστικά σημαίνει το κίνημα που εμφανίστηκε στην Ευρώπη, κυρίως στην Ιταλία, τον 15ο αιώνα και σηματοδότησε σωρεία πνευματικών αλλαγών και πολιτισμού με άνθηση της λογοτεχνίας, επιστήμες, τέχνης και  αναβίωση της μελέτης κλασικών συγγραφέων.
Το 1971 κυκλοφορούν το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο Ilusion που αρχικά κυκλοφόρησε μόνο στη Γερμανία και στη χώρα τους κυκλοφόρησε με 6 χρόνια καθυστέρηση με διαφορετικό εξώφυλλο. Κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων του Illusion ο Jim McCarty αποχωρεί γιατί δεν μπορεί να παρακολουθήσει τις μετακινήσεις του συγκροτήματος με αεροπλάνο. Τον McCarty ακολούθησε ο Louis Cennamo για να σχηματίσει τους Armageddon.
Οι αλλαγές είναι πολλές και αναφέρονται μόνο και μόνο γιατί βρισκόμαστε στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’70 όπου το βρετανικό rock πλαθόταν. Έτσι ο John Hawken πηγαίνει στους Spooky Tooth και τον αντικαθιστά ο John Tout. Οι πολλές αλλαγές οδήγησαν τα εναπομείναντα μέλη στη σκέψη να συνεχίσουν να συνεργάζονται με Relf (σαν παραγωγό) και McCarty σαν συνθέτη. Το συγκρότημα αλλάζει μορφή όταν τη θέση της Jane Relf παίρνει η Annie Halsam που θα αναδειχθεί σαν μια από τις καλύτερες φωνές της Βρετανίας. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι όλοι στέκονται στη μαγική φωνή της Halsam παραλείποντας να αναφερθούν στην επίσης εξαίσια φωνή της πρώτης τραγουδίστριας του συγκροτήματος, της Jane Relf!


Η ιδέα του manager τους Stewart Copeland III να ρίξει το βάρος στη φωνή της Halsam και στο πιάνο του Tout δίνει στους Renaissance άλλο αέρα. Η κυκλοφορία του τρίτου άλμπουμ τους Prologue (1972) πιστοποιεί ότι η ιδέα του Copeland ήταν απόλυτα σωστή! Το συγκρότημα κερδίζει τους fans των Emerson Lake and Palmer και Yes, ειδικά των πρώτων που η μουσική τους είχε πολύ καλή σχέση με την κλασική μουσική.
To άλμπουμ τους Turn of the Cards (1974, Νο 74 Μ.Βρετανία)  κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική εταιρεία BTM Records του Stewart Copeland. Ήταν η πρώτη κυκλοφορία που έκανε σε σύνολο 10 άλμπουμ, ενώ το άλμπουμ Scheherazade and Other Stories (1975, Νο 48 Αμερική) μουσικά δεν έχει καμία σχέση με το έργο του Nikolai Rimsky Korsakov, Scheherazade.
To άλμπουμ Novella(1976, Νο 46 Αμερική) αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα διανομής αφού η δισκογραφική εταιρεία BTM πτώχευσε και οι βρετανοί fans το αγόρασαν αμερικάνικο εισαγωγής. 
Το 8ο άλμπουμ της δισκογραφίας τους A Song for All Seasons (Νο 35 Μ.Βρετανία, Νο 48 Αμερική) ήταν κι ένα από τα πλέον πετυχημένα, αν και η ηλεκτρική κιθάρα ήταν πολύ πιο έντονη απ ότι στα προηγούμενα. Το τραγούδι “Northern Lights” γίνεται η μοναδική single επιτυχία τους, φθάνοντας στο Νο 10 του βρετανικού chart μικρών δίσκων. 
Το τραγούδι "She Is Love" τραγουδάει ο μπασίστας Jon Camp αντί της Ann Halsam όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί. Όμως σύμφωνα με την Halsam, ήταν πολύ κουρασμένη γιατί οδηγούσε το αυτοκίνητο  πολύ ώρα για να φθάσει στο studio και όταν άκουσε το τραγούδι,  το βρήκε να έχει ηχογραφηθεί σε λάθος τόνο από τους μουσικούς κι έτσι το ερμήνευσε ο Camp που του ταίριαζε στη φωνή.
Το συγκρότημα διαλύθηκε το 1983 μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ Time-Line για να επανασυνδεθεί το 1998. Τελευταίο studio άλμπουμ τους είναι το  Grandine il vento (2013) το οποίο επανακυκλοφόρησε το 2014 με τίτλο Symphony of Light. 

ΟΙ RENAISSANCE ΚΑΙ Ο ΓΡΑΦΩΝ
Μη φανταστείτε ότι ο γράφων τους ανακάλυψε στην εποχή τους. Έφηβος ον δεν θα καθόμουν να ακούσω τη μαγική φωνή της Jane Relf κι αργότερα της Annie Halsam με το πιάνο του Hawkins. Τότε ανακάλυπτα το hard rock, με άγνωστους σε εμένα ήχους που ξεπεταγόντουσαν από δίσκους σαν τα In Rock, Demons and Wizards, Master of Reality, Thick as a Brick, Hearing of Atomic Rooster και The Dark Side of the Moon. Τους Renaissance τους ανακάλυψα από τα μέσα της δεκαετίας του 70 και μετά αφού είχα εντρυφήσει στο progressive.
TRIVIA
• Μετά την αποχώρησή του ο McCarty εξακολούθησε να συνεργάζεται με τους Renaissances συνθέτονταν κομμάτια.
• Από το άλμπουμ Illusion και μετά οι Renaissance αρχίζουν να συνεργάζονται με την ποιήτρια/στιχουργό Betty Thatcher.
•  Με πρωτοβουλία του John Hawken τη θέση των McCarty και Louis Cennamo παίρνουν οι Michael Dunford κιθάρα και  Terry Crowe τραγούδι και οι δύο πρώην μέλη των Nashville Teens. Στο άλμπουμ Ashes are Burning και στο ομότιτλο κομμάτι το σόλο κιθάρα παίζει ο Andy Powell των Wishbone Ash. Ο οργανίστας John Tout με τη σειρά του έπαιξε πλήκτρα στο άλμπουμ των Wishbone Ash, Argus!
• Το κάστρο στο εξώφυλλο του Turn of the Cards είναι το Warwick Castle στο κέντρο της Αγγλίας.
• Το τραγούδι τους "Ocean Gypsy" από το άλμπουμ Scheherazade and Other Storiesέχουν διασκευάσει οι Blackmore’s Night.
• Τη δεκαετία του 70 αλλά και του 80 που η δισκογραφία στην Ελλάδα ήταν στα καλύτερα χρόνια της, κανένα άλμπουμ των Renaissance δεν κυκλοφόρησε σε ελληνική εκτύπωση κι όλα τα άλμπουμ τους ερχόντουσαν εισαγωγής.
Η ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ILLUSION
H Jane Relf μετά το θάνατο του αδελφού της Keith Relf το 1976 κι έχοντας φύγει πλέον από τους Renaissance σχημάτισε με τους Jim McCarty  τραγούδι/κιθάρες, John Hawken πλήκτρα, Louis Cennamo μπάσο, (και οι 3 πρώην Renaissance) και με την προσθήκη των John Knightsbridge κιθάρες και Eddie McNeil ντραμς τους Illusion με τους οποίους ηχογράφησε 2 άλμπουμ τα Out of the Mist (1977) και Illusion (1978). Μετά τη διάλυσή τους το 1979, η Jane Relf τραγούδησε σε διάφορα σχήματα που έφτιαξε ο Jim McCarty όπως τους Stairway και Renaissance Illusion.
To 1990 ένα τρίτο άλμπουμ των Illusion εμφανίστηκε στην αγορά με τίτλο Enchanted Caress και περιείχε demos για ένα τρίτο άλμπουμ που δεν βγήκε στην εποχή του. Παραδόξως κι ενώ κανένα άλμπουμ των Renaissance δεν κυκλοφόρησε σε ελληνική εκτύπωση, το πρώτο άλμπουμ των Illusiοn, Out of the Mist είχε κυκλοφορήσει!
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΜΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Renaissance (1969)
Prologue(19720
Ashes are Burning (1973)
A Song for All Seasons(1978)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
25/1/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Μήπως (λέω: μήπως) θα έπρεπε να συμπεριλάβουμε στο art rock και τους Nice, οι οποίοι μάλιστα προηγήθηκαν των Renaissance;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Annie Haslam είναι μια από τις κορυφαίες τραγουδίστριες όλων των εποχών. Το τελευταίο CD τους είναι αρκετά καλό.Περιέχει κομμάτια στα οποία συνεργάζονται ο Ian Anderson και ο John Wetton. Δυστυχώς, λίγο πριν την κυκλοφορία του, έφυγε από τη ζωή ο Dunford, που ήταν ο βασικός συνθέτης. Στη μνήμη του αφιέρωσαν το κομμάτι "Renaissance Man".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να κάνουμε μία αναφορά και στην πολύ καλή δουλειά στο Scheherazade and Other Stories του 1975..εξαιρετικός δισκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή