METALLICA – ONE (1988) ΣΕ ΠΟΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΒΑΣΙΣΤΗΚΕ ΤΟ VIDEO ΤΩΝ METALLICA

Tο τραγούδι με το οποίο θα ασχοληθούμε σήμερα είναι το «One»» των Metallica που είναι από πολλές απόψεις ένα από τα καλύτερα τους. Είναι σύνθεση των Hetfield και Urlich και ήταν το τρίτο single που κυκλοφόρησαν μέσα από το άλμπουμ τους …And Justice for All(1988) και ήταν το πρώτο video του συγκροτήματος. Έως τότε τα singles που κυκλοφορούσαν δεν τα συνόδευαν από video για τον απλό λόγο, ότι δεν υπήρχαν εκπομπές να τα παρουσιάσουν αλλά και το MΤV δεν τα έπαιζε όσο θα έπρεπε! Ενισχύοντας αυτό που έγραψα πιο πάνω (σ.σ. το «από πολλές απόψεις») εκτός από τη μουσική και τους στίχους που βρίσκουν τους Metallica στα καλύτερά τους, το κομμάτι συνοδεύεται κι από ένα καταπληκτικό video που ξέφευγε από τα metal δεδομένα της εποχής. Το “One” είναι ένα αντιπολεμικό τραγούδι του και οι στίχοι του αναφέρονται στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μιλούν για ένα στρατιώτη που έχει πατήσει νάρκη κι φέρει πολλαπλά τραύματα στα χέρια, πόδια, στο σώμα του, χάνει την ομιλία του και είναι τυφλός εξ αιτίας της έκρηξης! Στο νοσοκομείο που τον μεταφέρουν, πέφτει σε κώμα και όλη του η ζωή περνάει μέσα από τα μάτια του, ενώ νομίζει ότι του μιλάει ο πατέρας του.Η ανάρρωσή του είναι δύσκολη και έχει συνέχεια σπασμούς, αλλά δεν πεθαίνει. Ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνεί είναι τα σήματα Morse και μάλιστα σ’ ένα από αυτά λέει K-I-L-L- M-E.
Παρακαλάει το Θεό να τον λυπηθεί και να σταματήσει το μαρτύριο του, παίρνοντάς του τη ζωή. Το “One” ήταν το πρώτο τραγούδι των Metallica που μπήκε στο  Top top της Αμερικής, φθάνοντας έως τη θέση Νο35.
Διαβάστε εδώ την ιστορία του Enter Sandman και δείτε το video! 
Το video παίχτηκε ιδιαίτερα από το κραταιό τότε MTV και ήταν ασπρόμαυρο σε σκηνοθεσία του Michael Salomon και πολλές σκηνές είναι δανεισμένες από την ταινία του 1971 Johnny Got His Gun του σκηνοθέτη Dalton Trumbo.
Η κεντρική ιδεά του video και βέβαια των στίχων στηρίζεται στη φιλοσοφική θέση ‘πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να τα χάνει όλα και να ζει;”
TRIVIA
  • Επειδή παρουσιάστηκε πρόβλημα με τη χρησιμοποίηση πολλών σκηνών από την ταινία, οι Metallica χρειάστηκαν να αγοράσουν τα δικαιώματα της ταινίας!
  • Οι Metallica έπαιξαν το κομμάτι κατά τη διάρκεια των βραβείων Grammy το 1989 όπου ήταν υποψήφιοι στην κατηγορία  Hard Rock/Metal Performance, αλλά το βραβείο πήραν οι…Jethro Tull. Διαβάστε εδώ την ιστορία της βράβευσης!!

AΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
26/11/18

  
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου