JOHNNY WINTER: JOHNNY WINTER LIVE AND…. Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ HARD ROCK BLUES

Δεν ξέρω αν ακούγοντας αυτό το άλμπουμ ανακάλυψα το blues rock αλλά σίγουρα ο ηλεκτρισμός που με χτύπησε ήταν πολλών volt. Έχοντας έως τότε μια σχετικά καλή ακουστική εμπειρία (Uriah Heep, Deep Purple, Pink Floyd, Atomic Rooster, Jethro Tull) αλλά το Live Johnny Winter And ήταν για εμένα ότι πιο ξεσηκωτικό είχα ακούσει. Ένα άλμπουμ γεμάτο ενέργεια, γεμάτο, σκληρό blues rock , γεμάτο ένταση ήταν ότι έπρεπε για ένα έφηβο. Τα 8 κομμάτια του ηχογραφήθηκαν στο Fillmore East της Ν.Υόρκης και στο Pirate’s World της Φλόριδα τον Μάρτιο του 1971με τον Rick Derringer στη δεύτερη κιθάρα, τον Randy Jo Hobbs στο μπάσο και το Bobby Caldwell στα ντραμς. Όμως γιατί μου άρεσε κι εξακολουθεί να μου αρέσει αυτό το άλμπουμ;. Γιατί είναι ωμό και αυθεντικό. Είναι ηλεκτρικό, είναι ο ορισμός του hard rock blues. Πιτσιρίκος, έβλεπα εκστασιασμένος τη φωτογραφία του αλμπίνου Johnny Winter κι απορούσα με τα κατάλευκα μαλλιά το και φρύδια του. 
Η βραχνή φωνή του με το γαργαλιστικό σόλο του «Good Morning Little Schoolgirl” ήταν και παραμένει ένα από τα καλύτερα blues τραγούδια που έχω ακούσει. Μπορεί το “It’s my own fault”  να είναι μεγάλο (σχεδόν 12 λεπτά) αλλά δεν κουράζει. Τι να κουράσει; Η κιθάρα του Winter, η βραχνάδα της φωνής του, το blues που πρώτη φορά άκουγα τόσο αυθεντικό; Η πιο αδύνατη στιγμή είναι το rock’n’roll medley που ανοίγει τη β’ πλευρά με τα κλασικά Long Tall Sally, Whole lotta shakin’ goin’ on  και Great Balls of Fire πουν δεν τους πάει καθόλου η hard διασκευή.  Για το τέλος άφησα τις δύο διασκευές, την πρώτη στο classic των Rolling Stones, Jumpin’ Jack Flash που τη θεωρώ σαν μια από τις καλύτερες διασκευές που έσω ακούσει όπως και το Johnny B.Goode του Chuck Berry. Και τα δύο τα απογειώνει. Επειδή οι λέξεις είναι λίγες και πολύ φτωχές για να περιγράψουν τον όγκο αυτού του εξαιρετικού live, φροντίστε να το ακούσετε παίζοντας το δυνατά 
TRIVIA
  • To 2010 κυκλοφόρησε το Live at the Fillmore East 10/3/70, σχεδόν της ίδιας εποχής.
  • Ο Rick Derringer ήταν μέλος των McCoys που το 1964 είχαν μια μεγάλη επιτυχία με το «Hang On Sloopy». Αργότερα ακολούθησε προσωπική καριέρα με δεκάδες άλμπουμ. Στο Live Johnny Winter And είναι συνπαραγωγός μαζί με τον Johnny Winter.
AΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου