ROCK INCIDENT 33: ΗΤΑN ΕΝΑΣ ΝΤΡΑΜΕΡ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΛΕΓΑΝ ROD D’ATH ΚΙ ΕΠΑΙΖΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΙΟ RORY

Ο Rod de'Ath ήταν ένας από τους πολλούς μουσικούς που έπαιξαν με τον Άγιο Rory Gallagher. Η ιστορία του ξεκινά από τη δυσκολία που είχε ο προηγούμενος ντράμερ, Wilgar Campbell να παίζει σε όλες τις συναυλίες. Ήταν ότι ο μόνος που είχε οικογένεια και οι υποχρεώσεις του δεν τον άφηναν να δίνει το παρόν. Έτσι μετά τις ηχογραφήσεις του Live in Europe (1972)  αποχώρησε και τη θέση του πήρε ο Ουαλός Roderick Morris Buckenham de'Ath όπως είναι το πλήρες ονομά του ή Rod de'Ath, πρώην ντράμερ των  Killing Floor.
Χαρακτηριστικό είναι το πώς προσελήφθηκε στο συγκρότημα ο De’ Ath. Ήταν καλεσμένοι του ιρλανδέζικου τηλεοπτικού καναλιού RTE όταν ο Campbell τους είπε ότι για οικογενειακούς λόγους δεν μπορεί να παίξει. Έτσι η όλη παρουσία τους κινδύνευε να ακυρωθεί. Ο agent του Gallagher τον πήρε τηλέφωνο και του είπε να έλθει αμέσως στην Ιρλανδία για να παίξει μαζί του. Στο αεροδρόμιο του Cork τον περίμενε η μητέρα του Rory με ένα ταξί και τον πήγε αμέσως στο studio όπου έπαιξαν. Αυτή η εμφάνιση ήταν η πρώτη έγχρωμη μετάδοση της ιρλανδικής τηλεόρασης! Έως τότε ο de’ Ath ήξερε τον Gallagher μόνο από τους δίσκους των Taste κι όχι από τα προσωπικά του! Όταν επέστρεψαν στο Λονδίνο, ο Campbell ζήτησε να ξαναπαίξει μαζί τους, πράγμα που συνέβη μερικές φορές αλλά η τεχνική του de’ Ath που ήταν πολύ κοντά στη jazz είχε κερδίσει τον Άγιο Rory. Ο Campbell πέθανε το 1989 εξ’ αιτίας κατεστραμμένου συκωτιού από το αλκοόλ.
Ο Rod de' Ath  πριν πεθάνει.
Αρχικά ο de’ Ath, δεν ήταν σταθερό μέλος και η πρώτη δισκογραφική συμμετοχή του με τον Άγιο Rory ήταν στο άλμπουμ Blueprint (1973). Ακολούθησε το Tattoo (1973) όπου έγινε μόνιμο μέλος για να ακολουθήσουν τα άλμπουμ Irish Tour ’74 (1974), Against the Grain (1975) και το κλασικό Calling Card (1976). Αποχώρησε το 1978 πριν ξεκινήσουν οι ηχογραφήσεις του Photo Finish (1978) κι αντικαταστάθηκε από τον σκοτσέζο Ted McKenna.
Ακολούθως έπαιξε στους Downliners Sect και στους Ramroad για να μετακομίσει στην Αμερική. Το 1985 επέστρεψε στην Μ.Βρετανία όπου έκανε παραγωγή σε ένα άλμπουμ των άγνωστων Road Erect. Έκτοτε χάθηκε σε σημείο που οι φίλοι του να τον θεωρούν νεκρό, μέχρι τη στιγμή που εμφανίστηκε στην κηδεία του Άγιου Rory με μπαστούνι και με μαύρο επίδεσμο στο μάτι.  ¨Δεν μπορούσα να μην έλθω στον τελευταίο αποχαιρετισμό του"   είπε στους έκπληκτους παρευβρισκόμενους που τον θεωρούσαν νεκρό και τους εξήγησε ότι είχε τραυματιστεί βαριά στην προσπάθεια του να τρέξει προλάβει το τραίνο. Έπεσε και χτύπησε στο κεφάλι με αποτέλεσμα να πάθει εσωτερική αιμορραγία αλλά και να χάσει το ένα μάτι του (σ.σ. γι αυτό κυκλοφορούσε με ένα μαύρο επίδεσμο). Το πέσιμο ήταν πολύ άσχημο και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο χωρίς αισθήσεις όπου για αρκετές ημέρες έμεινε σε κώμα. Όταν ανέκτησε τις αισθήσεις του, είχε απώλεια μνήμης, δεν θυμόταν το όνομά του ούτε πως τραυματίστηκε αλλά και πολύ σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι σε σημείο που οι γιατροί του έδωσαν περιθώριο ζωής 4 χρόνια. Όπως είπε στους φίλους του, το χειρότερο δεν είναι  ότι τραυματίστηκε αλλά το γεγονός ότι αυτός ο σοβαρός τραυματισμός δεν τον αφήνει να παίξει μουσική ή ακόμα γενικά να ασχοληθεί με τη μουσική, επειδή η ακοή του είναι εξασθενημένη.

Τελικά τα 4 χρόνια ζωής που του έδωσαν οι γιατροί ήταν πολύ λίγα. Ο De'Ath πέθανε την 1η Αυγούστου 2014 σε ηλικία 64 ετών.
Το video που ακολουθεί έίνια από την εκπομπή Rockpalast του 1977 με τον De' Ath στα τύμπανα.




.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
29/6/18/
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου