ASIA-HEAT OF THE MOMENT: ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ

Η δεκαετία του ’80 έφερε πολλές αλλαγές στη μουσική και κυρίως στα ίδια τα τραγούδια. Τα progressive συγκροτήματα που έως και τα μέσα της δεκαετίας του ’70 κατάφερναν να πωλούν εκατομμύρια δίσκους και να βλέπουν τα άλμπουμ τους στις κορυφές των charts, έχουν υποχωρήσει άτακτα. Το σύγχρονο ραδιόφωνο δεν τους θυμάται, δεν τους παίζει και έχει απορρίψει ασυζητητί τα 10λεπτα και 12λεπτα τραγούδια τους που ουκ ολίγες φορές καταλαμβάναν μια ολόκληρη πλευρά βινυλίου.
Οι Yes με την κυκλοφορία του άλμπουμ τους Drama (1980) και τις προσχωρήσεις δύο καταξιωμένων pop μουσικών, των Trevor Horn και Geoff Downes κι οι δύο από τους Buggles στις θέσεις των γιγάντων Jon Anderson και Rick Wakeman (σ.σ. ονόματα βαριά σαν ιστορία), δείχνουν το δρόμο.
Οι John Wetton  μπάσο/τραγούδι (King Crimosn, Uriah Heep, Family, Roxy Music), Steve Howe κιθάρα (Yes), Carl Palmer (Emerson Lake and Palmer) ντραμς και Geoff Downes πλήκτρα (Buggles/Yes) στις αρχές του 1982 σχηματίζουν τους Asia, ένα συγκρότημα που είχε όλα τα συστατικά του καινούργιου ήχου (μικρής διάρκειας τραγούδια –έως 4 λεπτά, στοιχεία prog κι ως εκεί, μελωδίες, διπλά φωνητικά, εύπεπτους στίχους και pop προσέγγιση) κι αυτός ήταν ο δρόμος που θα ακολουθούσαν έστω κι αν το prog ήταν στο αίμα τους. Το “Heat of the Moment" (Νο 4 Αμερική,Νο 46 Μ.Βρετανία)  είναι σύνθεση των Wetton και Downes και το single στην βρετανική έκδοσή του είχε το “Time Again"  που υπήρχε και στο πρώτου άλμπουμ, ενώ σε άλλες χώρες κυκλοφόρησε με B-side το "Ride Easy" και συμπεριλήφθηκε στο EP Aurora που κυκλοφόρησε το1986 μόνο στην Ιαπωνία. Η αρχική μελωδία του τραγουδιού ήταν country/western(!!!) αλλά ευτυχώς σύντομα την άλλαξαν στη μορφή που ξέρουμε.
 Η ιδέα της εισαγωγής με κιθάρα ήταν του John Kalodner (διάβασε εδώ την πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία του) ο οποίος είχε πολλές αμφιβολίες για τα κοψίματα του τραγουδιού στο μέσο του που τελικά, ευτυχώς, δεν δικαιώθηκε. Ο Steve Howe δεν συμφωνούσε με τίποτε με την pop σύνθεση (είχαν προηγηθεί ένα ολόκληρο χρόνο των Yes και του “Owner of a Lonely Heart”) αλλά τελικά πείστηκε από τον Wetton να το παίξει. Το video παίχτηκε αμέσως στο heavy rotation του MTVκαι το άλμπουμ πούλαγε 80.000 αντίτυπα την ημέρα! Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι το τραγούδι πήγε στοΝο4 των μικρών δίσκων στην Αμερική, χωρίς το συγκρότημα να έχει πραγματοποιήσει έστω μια live εμφάνιση!
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Το “Heat of the Moment" ήταν το πρώτο single του πρώτου ομότιτλου δίσκου των Asia. Ακολούθησαν τα “Only time will tell” και "Sole Survivor”.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. ενα απο τα 10 κορυφαια αλμπουμ ολως των εποχων , με 2 κομματια μεσα παγκοσμιας κλασης ( heat of the moment , only time will tell ) χωρις να υστερουν τα υπολοιπα . Με ενα απο τα καλυτερα συνθετικα διδυμα ( Wetton -Downes ) και μια απο τις χαρακτηριστικοτερες φωνες ( Wetton ) ηταν προδιαγεγραμμενη η επιτυχια τους .
    Θα αξιζαν ενα αφιερωμα σε ολη την καριερα τους που περασε απο 40 κυματα μεχρι να επανενωθουν .Ακομα και στις ασχημες στιγμες τους χωρις Wetton κτλ εβγαλαν διαμαντια ( βλεπε aria )



    ΑπάντησηΔιαγραφή