BLUE OYSTER CULT – JOAN CRAWFORD (HAS RISEN FROM THE GRAVE)

Οι αναφορές των στίχων των Blue Oyster Cult αναφέρονται σε μεγάλο βαθμό σε μεταφυσικά και παραφυσιολογικά θέματα και λιγότερo αισθηματικά. Οι στίχοι του Joan Crawford (το τραγούδι είναι σύνθεση του ντράμερ Albert Bouchard και των εξωτερικών δημιουργών Jack Rigg και David Roter) αναφέρονται στη μεγάλη Αμερικανίδα ηθοποιό και τον αδίστακτο χαρακτήρα της που έγινε γνωστός μετά το θάνατό της από το βιβλίο της υιοθετημένης κόρης της Christina .
Το τραγούδι φιλοξενείται στο άλμπουμ του συγκροτήματος Fire of Unknown Origin (1981 Νο 24 Αμερική, Νο 29 Μ.Βρετανία) που είναι ένα από τα καλύτερά τους. Εκτός του Joan Crawford, το άλμπουμ έβγαλε ένα πετυχημένο single, το «Βurnin’ for you” (Νο 40 Αμερική) αλλά και το “ Veteran of the Psychic Wars”(διάβασε εδώ την ιστορία του τραγουδιού) που σαν σύνθεση είναι «δύσκολη» αλλά ανήκει στα ποιοτικότερα τραγούδια τους. Η παραγωγή του άλμπουμ έγινε από τον Martin Birch.
Πριν προχωρήσουμε στο θέμα των στίχων του τραγουδιού, να θυμίσουμε ότι η Joan Crawford (κανονικό όνομα Lucille Fay LeSueur, 1904 – 1977) ήταν μια από τις μεγαλύτερες ηθοποιούς του Hollywood και για πολλούς η απόλυτη star! Ξεκίνησε την καριέρα της σαν χορεύτρια για να έλθει στο Broadway όπου και πάλι ασχολήθηκε με το χορό σε θεατρικές παραστάσεις. Την πρώτη εμφάνισή της την πραγματοποίησε στην ταινία Lady of the Night (1925)με το πραγματικό της όνομα. Η καριέρα της απογειώθηκε με τις ταινίες The Unknown (1927), Across to Singapore (1928), Our Dancing Daughters (1928), Montana Moon (1930), Our Blushing Brides (1930), Paid (1930), Dance, Fools, Dance (1931), Dancing Lady (1933) όπου στις περισσότερες έκανε και χορευτικά, ενώ κάποιες από αυτές ήταν βωβές. Η τελευταία ταινία που γύρισε ήταν το Torch Song (1953). Ειδικά τη δεκαετία 1920-1930 ήταν η δημοφιλέστερη ηθοποιός της εποχής της, μια από τις ομορφότερες γυναίκες  και διαβόητη για τους ρόλους κακιάς που συνήθως ενσάρκωνε. Από ότι φαίνεται όμως και η προσωπική της ζωή δεν απείχε ιδιαίτερα.  
Στο βιβλίο Mommie Dearest, που έγραψε η υιοθετημένη κόρη της Christina, αναφέρεται ότι η Joan Crawford βασάνιζε και γενικότερα κακοποιούσε τα παιδιά της. Το βιβλίο έγινε best seller στην Αμερική και γυρίστηκε ταινία με πρωταγωνίστρια την Faye Dunaway(1981).
Το τραγούδι έχει για υπότιτλο την έκφραση"Joan Crawford Has Risen From The Grave" και είναι γεμάτο ακατανόητους στίχους με αποκορύφωμα στη μέση του τραγουδιού όπου επικρατεί ένα μουσικό χάος περιγράφοντας  σκηνές  βανδαλισμού και αναρχίας στην πόλη με την αστυνομία αδύναμη να επέμβει. Στη συνέχεια ακούγεται μια ανδρική φωνή να λέει  "Christina" και η Crawford υποτίθεται ότι επιστρέφει στη ζωή από τη χώρα των νεκρών.
Επειδή οι ταινίες της δεν παίζονται πλέον και σαν ηθοποιός αλλά κι όνομα ανήκει στις προηγούμενες γενιές κινηματογραφίλων, σάς παραθέτω ένα Video φτιαγμένο από ένα fan της με εικόνες από τις ταινίες της και μουσική υπόκρουση το τραγούδι!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου