Joan Baez – Here’s to you (Sacco And Vanzetti)

Το 1971, η κρυστάλλινη φωνή της αμερικανίδας φολκ τραγουδίστριας Joan Baez ερμηνεύει με εξαιρετικό τρόπο τη σύνθεση του Ennio Morricone "The ballad of Sacco and Vanzetti" (σε στίχους δικούς της). Το τραγούδι ακούστηκε κι από το ελληνικό ραδιόφωνο και τα νεανικά μουσικά περιοδικά της εποχής, αλλά κι οι εφημερίδες είχαν αναφερθεί στους στίχους του, που ήταν έντονα πολιτικοποιημένοι. Αναφερόντουσαν στην ιστορία δύο αναρχικών μεταναστών (των Ferdinando Nicola Sacco και Bartolomeo Vanzetti), που στις 23 Αυγούστου 1927 οδηγήθηκαν στην ηλεκτρική καρέκλα με την κατηγορία της διπλής δολοφονίας παρά τις πολύ βάσιμες αμφιβολίες για την ενοχή τους.
Το γεγονός συνέβη στις 15 Απριλίου 1920, δύο ταμίες του εργοστασίου υποδημάτων Slater and Morill, οι Φρέντερικ Πάρμεντερ και Αλεξάντερ Μπεραρντέλι, περπατούσαν σε κεντρικό δρόμο της Μασαχουσέτης, μεταφέροντας  δύο μικρά χρηματοκιβώτια με 15.000 δολάρια. Λίγο πριν φτάσουν στην πόρτα του εργοστασίου, δέχτηκαν επίθεση από ένοπλους ληστές, που τους πυροβόλησαν. Οι ληστές σκότωσαν τους δύο ταμίες και πήραν τα χρηματοκιβώτια, φεύγοντας με αυτοκίνητο που τους περίμενε. Παρά το γεγονός ότι η ληστεία ήταν αιματηρή, δεν ήταν καθόλου ένα ασυνήθιστο γεγονός εκείνη την εποχή, τόσο στην Πολιτεία της Μασαχουσέτης, όσο και γενικότερα στις ΗΠΑ. Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν τους ληστές ως ξένους, πιθανότατα Ιταλούς. Μετά από έρευνες και διασταύρωση στοιχείων, η αστυνομία βρήκε το αυτοκίνητο και λίγες ημέρες αργότερα συνέλαβαν τους Nicola Sacco και Bartolomeo Vanzetti, που στην ανάκριση έπεσαν σε αντιφάσεις κι ήταν φανερό πως ήθελαν να κρύψουν πράγματα και δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν για ποιο λόγο πήγαν να πάρουν το αυτοκίνητο, που η αστυνομία πίστευε ότι είχε συμμετάσχει στη ληστεία-φόνο. Στην κατοχή τους βρέθηκαν δύο περίστροφα κι ο Sacco είχε και σφαίρες. Κι οι δύο αναρχικοί και μεροκαματιάρηδες, ο ένας εργάτης σε εργοστάσιο παπουτσιών κι ο άλλος ψαράς, κι οι δύο μέλη ομάδας που υποστήριζε την ανατροπή της κυβέρνησης Η δίκη  κράτησε 7 χρόνια και περιλάμβανε άνισους όρους και έντονο το πολιτικό στοιχείο, με αποτέλεσμα οι διαμαρτυρίες σε πορείες και διαδηλώσεις να ξεπεράσουν τα σύνορα της Αμερικής. 


.

Θέση υπέρ μιας δίκαιης δίκης, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις και χρησιμοποίηση των πεποιθήσεων των δύο ανδρών, αλλά και της καταγωγής τους, ως στοιχεία για την καταδίκη τους, πήραν προσωπικότητες, όπως ο Albert Einstein, o H.G. Wells, ο George Bernard Shaw κ.ά., όμως οι φωνές τους δεν εισακούστηκαν.
Μερικούς μήνες μετά από την καταδίκη τους, στις 23 Αυγούστου 1927, οι Sacco και Vanzetti οδηγήθηκαν στην ηλεκτρική καρέκλα και εκτελέστηκαν, κατηγορούμενοι για τους 2 φόνους και τη ληστεία.
Το τραγούδι της Joan Baez, μιλάει για αυτήν την ιστορία που σήμερα θεωρείται επιτομή κατά της προκατάληψης και μεροληψίας. 


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
20/9/17/
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου