ELECTRIC PRUNES: ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΑΝ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΕΔΕΛΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Το αμερικάνικο ψυχεδελικό συγκρότημα των Electric Prunes δικαιωματικά κατέχει ένα από τα καλύτερα τραγούδια του είδους, το "I Had Too Much to Dream (Last Night)" (Νο11 Αμερική, 1967). Σχηματίστηκαν το 1965 στο Λος Άντζελες και στην αρχή έπαιζαν τραγούδια άλλων συνθετών, ώσπου να αρχίσουν να γράφουν τα δικά τους. Fuzzαρισμένες κιθάρες, wah wah και βιολί μαζί με τα κλασικά όργανα, συνθέτουν ένα μοναδικό ήχο, που παραμένει έως και σήμερα ξεχωριστός. Η μουσική τους, μαζί με πολλών άλλων συγκροτημάτων, έθεσε τις βάσεις της ψυχεδελικής σκηνής, αν κι είχαν προσθέσει πολλά στοιχεία ηλεκτρονικής μουσικής της εποχής (σ.σ. μιλάμε για τα μέσα της δεκαετίας του ’60). Μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξαν ο κιθαρίστας Ken Williams κι ο τραγουδιστής  James Lowe με τις μουσικές μίξεις, τους στίχους και τη φαντασία τους.
Το 1966 υπέγραψαν στην Reprise Rec και κυκλοφόρησαν το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο τα όνομά τους (Νο 113 Αμερική), που εκτός από το τραγούδι-ακρογωνιαίο λίθο της ψυχεδέλειας, "I Had Too Much to Dream (Last Night)" περιείχε και το "Get Me to the World on Time" (Νο 27 Αμερική, Νο 42 Ενωμένο Βασίλειο). Με την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους Underground (Νο 172 Αμερική) το συγκρότημα αποφάσισε να βασιστεί στις δικές του συνθέσεις και τελικά διαλύθηκε το 1970. Λίγο πριν διαλυθούν εμφανίστηκαν στην Μ. Βρετανία και Σουηδία, όπου ηχογράφησαν το άλμπουμ Stockholm '67.

Ακολούθησαν άλλα δύο άλμπουμ, το Mass in F Minor (Νο 135 Αμερική 1968) βασισμένο στη Γρηγοριανή μουσική(!) και το  Release of an Oath(1968) με το παράδοξο, το συγκρότημα να έχει διαλυθεί, αλλά τα δικαιώματα του ονόματος να τα έχει ο παραγωγός του David Hassinger, ο οποίος με τη σειρά του ανέθεσε στο συνθέτη David Axelrod να γράψει τραγούδια. Κι όμως οι βασικοί,  James Lowe τραγούδι, Ken Williams  κιθάρα και Mark Tulin δέχτηκαν και συνέχισαν με την καθοδήγηση του  Axelrod. Τελικά ο μόνος που παρέμεινε ήταν ο  Lowe.
Τελευταίο άλμπουμ της πρώτης περιόδου τους ήταν το Just Good Old Rock and Roll (1969). Διαλύθηκαν το 1970 και τη δεκαετία του '90 είδαν τα άλμπουμ τους να επανεκδίδονται και μάλιστα να εξαντλούνται. Τη δεκαετία του ’00 κυκλοφόρησαν τρία άλμπουμ (!) εκ των οποίων το Feedback στέκει..άνετα.
Το 2011 πέθανε ο μπασίστας Mark Tulin εξ αιτίας καρδιακής προσβολής σε ηλικία 62 ετών. Το συγκρότημα το 2013 ξαναβγήκε σε περιοδεία και κυκλοφόρησε το άλμπουμ WaS (2014), ενώ το 2015 πέθανε ο ντράμερ Preston Ritter σε ηλικία 65 ετών.


TRIVIA
  • Το 2002 εμφανίστηκαν κι έπαιξαν για πρώτη φορά στην Αθήνα, στο Gagarin, μαζί με τους Purple Overdose σε μια θαυμάσια βραδιά. (διάβασε εδώ). Την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε το dvd Rewired με αποσπάσματα από την περιοδεία τους.
  • Το πρώτο single που κυκλοφόρησαν ήταν το "Ain't It Hard" (1966) που συμπεριλήφθηκε σαν bonus στην cd έκδοση του πρώτου άλμπουμ τους.
  • Στο άλμπουμ τους Mass in F Minor συμπεριλήφθηκε το"Kyrie Eleison", που ακούστηκε και στη θρυλική ταινία Easy Rider.
  • Στην αμερικάνικη περιοδεία τους του 1968 συμμετείχε σαν session μουσικός κι ο Kenny Loggins!
  • Σύμφωνα με το Lowe, το όνομα Electric Prunes προήλθε μετά από ένα αστείο , αλλά τελικά έπεισε τους υπόλοιπους ότι είναι εύκολο, περίεργο κι όλοι το θυμούνται αμέσως.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
The Electric Prunes (1967)
Underground (1967)
Feedback (2006)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου