ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ 3 ΕΞΩΦΥΛΛΑ ΤΩΝ URIAH HEEP

Το συγκρότημα πάνω σε tank!
Ο Γιάννης Παναγάκος ανέλαβε  να γράψει ένα άρθρο για το πρώτο εξώφυλλο των Uriah Heep και κι αυτός  έγραψε για …τρία. Διαβάστε τις ενδιαφέρουσες ιστορίες τους.
‘’…Very 'Eavy …Very 'Umble’’ είναι ο τίτλος του πρώτου δίσκου των Uriah Heep, ο οποίος κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1970 από την Vertigo σε παραγωγή του Gerry Bron. Οι πρώην Spice (Mick Box, Paul Newton, Alex Napier & David Byron) μετονομάσθηκαν Uriah Heep και είχαν ηχογραφήσει τον μισό δίσκο όταν αποφάσισαν να διευρύνουν τον ήχο τους με την χρησιμοποίηση keyboards. Ο Mick Box ήταν θαυμαστής των Vanilla Fudge και του ήχου τους. O Colin Wood ήταν η αρχική επιλογή για τα πλήκτρα (σε 2 κομμάτια διατηρήθηκαν οι δικές του ηχογραφήσεις ) αλλά αρνήθηκε να γίνει μέλος της μπάντας, θέση που δόθηκε στον Ken Hensley.Η πρώτη κυκλοφορία των Heep, αναμιγνύει διάφορα είδη όπως progressive rock, blues, heavy metal, hard rock και παρουσιάζει στο κοινό έναν εξαιρετικό ερμηνευτή, τον David Byron. To κομμάτι ‘’Gypsy’’ που ανοίγει τον δίσκο είναι από τα γνωστότερα των Heep. Στο εξώφυλλο του ‘’…Very 'Eavy …Very 'Umble’’ απεικονίζεται ο David Byron, σχεδόν αγνώριστος από τους ιστούς αράχνης που περιβάλλουν το πρόσωπό του.Στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά ο δίσκος κυκλοφόρησε με τίτλο ’Uriah Heep’, με το καταιγιστικό ‘’Bird of Prey’’, από τη δεύτερη κυκλοφορία τους στο Ηνωμένο Βασίλειο Salisbury, να αντικαθιστά το ‘’Lucy Blues’’ και -τέλος- με διαφορετικό εξώφυλλο.
Σύμφωνα με τον Mick Box” οι υπεύθυνοι της δισκογραφικής εταιρείας αισθάνθηκαν ότι ήταν πολύ τρομακτικό για την αμερικάνικη αγορά, για κάποιο λόγο, και το αντικατέστησαν με κάποιο είδος δράκου σε ζωγραφιά’’. Προσωπική μου άποψη: αποτυχημένη η επιλογή για την αμερικάνικη έκδοση κατά πολύ χειρότερο από αυτό με τον Byron στο εξώφυλλο).
Σε ακόμη δύο εξώφυλλα δίσκων των Uriah Heep τα εξώφυλλα άλλαξαν για τις αμερικάνικες εκδόσεις.
Στο εξώφυλλο του δεύτερου άλμπουμ τους Salisbury’ (1971) (σ.σ. προφέρεται Σόλσμπερι) εικονίζεται ένα βρετανικό τανκ τύπου FV4201 Chieftain tank το οποίο στην αμερικάνικη έκδοση αντικαταστάθηκε από τι ακριβώς δεν έχω καταλάβει. Κάποιος σκελετός, ίσως; Όποιος γνωρίζει ας το γράψει στα σχόλια…Πάντως το τανκ στην αγγλική κι ευρωπαϊκή έκδοση του άλμπουμ, μπήκε γιατί ήταν το τέλος της  εποχής των hippies. Στο άνοιγμα του διπλού εξώφυλλο του άλμπουμ αλλά και του cd υπάρχει μια μαυρόασπρη φωτογραφία του τανκ με ένα χρωματιστό λουλούδι! Τέλος, τα μάτια του φιδιού στο εξώφυλλο του ’Innocent Victim (1977) είναι του drummer Lee Kerslake. Στην αμερικάνικη έκδοση, το φίδι αντικατεστάθη από μοντάζ φωτογραφιών των μελών της μπάντας. Οι φωτογραφίες ήταν στο οπισθόφυλλο της αυθεντικής έκδοσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΑΚΟΣ
2/3/17

Το εσώφυλλο του Salisbury



Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου