Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΤΩΝ BEATLES, "BLACKBIRD"


Η εμφάνιση του Paul McCartney στο Little Rock του Arkansas, του έδωσε την ευκαιρία να συναντήσει και να τιμήσει δυο μαύρες κυρίες, τις Thelma Mothershed Wair και Elizabeth Eckford, που χωρίς καν να τις γνωρίζει, του έδωσαν την ευκαιρία να γράψει τους στίχους του τραγουδιού “Blackbird”! Ο χρυσόδετος κι ασήκωτος τόμος της ιστορίας του rock μας θυμίζει ότι το τραγούδι παρουσιάστηκε στο άλμπουμ των Beatles, White Album (1968). Οι κυρίες Thelma Mothershed Wair και Elizabeth Eckford ήταν από τις πρωτεργάτισσες των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε μια εποχή (δεκαετίες 50 και 60) όπου τα δικαιώματα των μαύρων, κυρίως στις νότιες πολιτείες, ήταν ανύπαρκτα. Μαζί με άλλες 7 μαύρες είχαν σχηματίσει την οργάνωση  Little Rock Nine και γραφήκαν σε γυμνάσιο που μπορούσαν να φοιτήσουν μόνο λευκοί, γι' αυτό κι ο κυβερνήτης της Πολιτείας τις έδιωξε. Αυτό ήταν ένα από τα πολλά περιστατικά που υπέστησαν οι μαύροι εκείνες τις δεκαετίες στην Αμερική, αλλά οι αγώνες τους για την κατάκτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων πέρασαν στην Ευρώπη και κυρίως στην Μ.Βρετανία (σ.μ. για την Ελλάδα εκείνη την εποχή, ούτε λόγος για τέτοιου είδους ενημέρωση!). Ο Paul McCartney είχε διαβάσει τους αγώνες τους κι έγραψε τους στίχους του Blackbird και 48 χρόνια μετά τις συναντά στα παρασκήνια.
Ο McCartney είχε πει σε ραδιοφωνική εκπομπή το 2005 ότι το ακοπανιαμέντο της κιθάρας, είναι εμπενευσμένο από τη σύνθεση του Johann Sebastian Bach, Bourrée in E minor ένα πολύ γνωστόμκλασικό κομμάτι στο οποίο εξασκούνται όλοι οι μαθητές ωδείων.
Μια χαριτωμένη ιστορία του τραγουδιού είναι ότι ο Paul McCartney το έπαιξε με την κιάρα τους τους fans του που είχαν μαζευτεί έξω από το σπίτι του, όταν έμαθαν ότι η μελλοντική συζυγός του Linda Eastman θα κοιμόταν σπίτι του!!!Την τεχνική στο κομμάτι, τού τη δίδαξε ο Donovan. Το τραγο΄θυδι δεν κυκλοφόρησε σε single και η φωτογραφία προέρχεται από την παρτιτούρα
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
4/5/16
Ο Paul McCartney και οι Κυρίες Thelma Mothershed Wair και Elizabeth Eckford
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου