ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ "BAKER STREET''

To κομμάτι Baker Street το γνωρίζουμε όλοι. Μεγάλη επιτυχία και στην Ελλάδα αλλά και στη Μ.Βρετανία (Νο3, 1978).Βρίσκεται στο album του Gerry Rafferty ''City To City'' το οποίο κυκλοφόρησε στα 1978. Ποιο είναι όμως το άλυτο μυστήριο το οποίο κρύβεται καλά κρυμμένο πίσω από το σαξόφωνο που το έκανε και διάσημο; Αυτός κατ'αρχήν που έπαιξε το σαξόφωνο ήταν ο Raphael Ravenscroft. Η αρχική ιδέα του Rafferty ήταν να μπει solo ηλεκτρικής κιθάρας στη θέση του πνευστού, όμως όταν ο κιθαρίστας Hugh Burns άκουσε το σαξόφωνο του Ravenscroft συμφώνησαν με τον Rafferty να παραμείνει το κομμάτι ως είχε. Ήταν όμως οι νότες του σαξόφωνου κτήμα και έμπνευση του Raphael Ravenscroft;Πίσω στο 1968, 10 χρόνια πριν την κυκλοφορία του "Baker Street'', ο Steve Marcus ένας σαξοφωνίστας της τζαζ κυκλοφόρησε τον προσωπικό του δίσκο με τίτλο  ''Tomorrow Never Knows''. Ήταν το πρώτο και μοναδικό album με το όνομά του. Ένας δίσκος τζαζ-ροκ ο οποίος περιλάμβανε κυρίως διασκευές όπως το ομότιτλο τραγούδι των Beatles. Περιελάμβανε όμως και μερικές πρωτότυπες συνθέσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός τραγουδιού που ονομάζεται ''Half a Heart'' . Ο δίσκος κυκλοφόρησε μόλις σε 1.000 αντίτυπα τότε .Τα πρώτα εννέα δευτερόλεπτα που θα ακούσετε είναι ενδεικτικά. Για την ιστορία να πούμε ότι :
α. Οι 3 μουσικοί δεν βρίσκονται πλέον στην ζωή (Rafferty, Ravenscroft, Steve Marcus) οπότε και το μυστήριο παραμένει μέχρι σήμερα άλυτο. Ακούστε παρακάτω και τα δύο κομμάτια και βγάλτε τα συμπέρασματά σας.
β. Ο Raphael Ravenscroft πληρώθηκε μόλις 27 λίρες Αγγλίας τότε για τις υπηρεσίες του στο κομμάτι. Ήταν όμως και το τραγούδι που του άνοιξε το δρόμο για να συνεργαστεί αργότερα με μεγάλα ονόματα όπως οι Pink Floyd , Marvin Gaye μέρι και οι Daft Punk. (Χάρης Πάνος).
.
8/1/16
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου