AMBOY DUKES: ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ TED NUGENT




Το όνομα των Amboy Dukes δεν θα μας έλεγε τίποτε αν δεν είχε παίξει σε αυτούς ο Ted Nugent. Το συγκρότημα από το Chicago συνδύασε το hard tock με τη ψυχεδέλεια αλλά δεν κατάφερε να αναγνωριστεί. Ας όψεται η επιτυχία της προσωπικής καριέρας του Ted Nugent που έγινε αφορμή να τους μάθουμε.
Οι ρίζες τους βρίσκονται πολλά χρόνια πίσω, στο 1963 όταν ξεκίνησαν την καριέρα τους από το Chicago και μετά από πολλές αλλαγές στη σύνθεσή του, τους βρίσκουμε το 1968 να κυκλοφορούν το πρώτο άλμπουμ με τίτλο το όνομά τους (Νο 183 Αμερική).  Παρ’ όλο που το ύφος τους είναι πολύ διαφορετικό, δεν καταφέρνουν να κάνουν επιτυχία, αν και το δεύτερο άλμπουμ τους, Journey to the Centre of the Mind (1968, No 74 Αμερική) γνωρίζει επιτυχία και βγάζει το ομώνυμο πετυχημένο single που έφθασε έως το Νο 16 του αμερικάνικου chart μικρών δίσκων!
Τότε ο Nugent δεν είχε το «επιθετικό» στυλ που καθιέρωσε με την κυκλοφορία του πρώτου δίσκου του. Ήταν πολύ μαζεμένος κι έπαιζε με την κιθάρα ανεβασμένη στο στήθος, διαφοροποιώντας την εμφάνισή του σε σχέση με τους άλλους κιθαρίστες της εποχής.


Σημαντικό ρόλο στην καριέρα τους έπαιξε το γεγονός ότι δεν κατάφεραν μετά την κυκλοφορία του Journey to the Centre of the Mind να κυκλοφορήσουν ένα εξ ίσου καλό τρίτο άλμπουμ. Το Marriage of the Rocks (No 191) ήταν απογοητευτικό και κινήθηκε σε πολύ χαμηλό επίπεδο όπως και το Survival of the Fittest/live που το ακολούθησε (1971, Νο 129 Αμερική).
Το συγκρότημα αναγνωρίστηκε μετά τη διάλυσή του κι αυτό πάντα λόγω Ted Nugent. Το acid rock, σε συνδυασμό με το hard rock δεν έπεισε τους νέους της εποχής για να αγοράσουν τους δίσκους τους. Το περίεργο είναι ότι αν και βασικό όνομα της ψυχεδελικής σκηνής, σπάνια μνημονεύονται από τους γνώστες.Ακόμα και στα δισκάδικα με μεταχειρισμένα βινύλια, τους δίσκους τους, τούς βρίσκεις στο όνομα του Nugent κι όχι στην κατηγορία Ψυχεδέλεια!


TRIVIA
  • O Ted Nugent είναι το μόνο μέλος που ήταν σταθερό σε όλες τις φάσεις του συγκροτήματος.
  • Πήραν το όνομά τους από τη νουβέλα του Irving Shulman, The Amboy Dukes που ήταν το πρώτο που έγραψε το 1947! 
  • Στην Μ.Βρετανία οι δίσκοι τους κυκλοφορούν με την επωνυμία The American Amboy Dukes, γιατί υπήρχε συγκρότημα με το όνομα Amboy Dukes.
  • Οι αρχικοί Amboy Dukes (σ.σ. είπαμε στην αρχή ότι έγιναν πολλές αλλαγές στη συνθεσή τους) επανασυνδέθηκαν το 2009 για μια εμφάνιση στη γενέτειρα τους.
 ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Ο Ted Nugent ακολούθησε προσωπική καριέρα κυκλοφορόντας το 1975 το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ.
Ο τραγουδιστής Rusty Day jαντικατέστησε τον Mitch Ryder στους Detroit Wheels Τότε το συγκρότημα άλλαξε το όνομά του κρατώντας μόνο το "Detroit" ώσπου να διαλυθούν το 1974. Ο Day συνέχισε την καριέρα του στους Cactus (διάβασε εδώ την ενδιαφέρουσα ιστορία τους). Πυροβολήθηκε το 1982 και σκοτώθηκε. Ο μπασίστας Rob Grange έπαιξε για ένα διάστημα με τον Nugent, ενώ ο Steve Farmer έγινε δάσκαλος στο Michigan αλλά εξακολουθεί να παίξει με τοπικά συγκροτήματα. Ο Rick Lober έγινε καθηγητής κλασικής μουσικής.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
The Amboy Dukes (1968)
Journey to the Centre of the Mind (1968)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου