WISHBONE ASH -LIVE DATES (1973) ΣΑΝ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥΣ....

Αναμφίβολα, ο καλύτερος τρόπος για κάποιον να βιώσει τη  μουσική των Wishbone Ash, είναι να παρακολουθήσει τις συναυλίες τους.’’  Με αυτές τις γραμμές ξεκινά το κείμενο του συντάκτη στο ένθετο που συνοδεύει το cd ‘’Wishbone Ash - Live Dates’’ (BGO Records, 1995).
Και συνεχίζει: ‘’ Αν και δεν είναι το ίδιο με το να βρίσκεσαι στην πρώτη σειρά των θεατών, ο δίσκος που κρατάτε στα χέρια σας είναι ένα εξαιρετικό υποκατάστατο της αληθινής συναυλίας.’’ Ο διπλός δίσκος κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1973, νωρίτερα, την ίδια χρονιά, είχε προηγηθεί η κυκλοφορία του ‘’Wishbone IV’’ (Μάιος), την παραγωγή του οποίου είχαν επιμεληθεί τα μέλη του συγκροτήματος. Το ‘’Live Dates’’ είναι συλλογή από τις ηχογραφημένες εμφανίσεις τους σε τέσσερεις διαφορετικές πόλεις (Reading, Croydon, Portsmouth & Newcastle) τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς.  Λόγω των χρονικών περιορισμών του βινυλίου, πέντε τραγούδια από το setlist των συγκεκριμένων εμφανίσεων έμειναν εκτός.
Το riff του Andy Powell για το ‘’The King Will Come’’ ανοίγει τον δίσκο και η δυνατή τριλογία με τραγούδια από το ‘’Argus’’συνεχίζεται με τα ‘’Warrior’’ και ‘’Throw Down The Sword’’. (διαβάστε εδώ την ιστορία του εξώφυλου του άλμπουμτους Argus)
Αν και το ‘’Wishbone IV’’ ήταν η ‘’φρέσκια’’ κυκλοφορία τους, μόνον δύο τραγούδια κατέληξαν στον δίσκο.  Οι ζωντανές  εκτελέσεις των ‘’Rock ‘n’ Roll Widow’’ και ‘’Ballad of the Beacon’’  αναμφισβήτητα υπερτερούν σε σχέση με τη στούντιο εκδοχή τους.
 Ακολουθεί η ‘’διατριβή’’ τους στο Blues με τη σύνθεση του Jimmy Reed ‘’Baby What You Want Me to Do’’. To συγκεκριμένο κομμάτι – που βρισκόταν σταθερά στη λίστα για όλο το έτος – έχει διασκευασθεί ουκ ολίγες φορές από σπουδαίους καλλιτέχνες και συγκροτήματα διαφόρων μουσικών αποχρώσεων.
Την τιμητική του έχει για τη συνέχεια ο δεύτερος δίσκος τους ‘’Pilgrimage’’, με το ορχηστρικό  "The Pilgrim"  και το ‘’Jail Bait’’ και ανάμεσα τους ο ΄’’ύμνος’’ της μπάντας, ‘’Blowing Free’’,  από το Argus, ένα κομμάτι που σχεδόν ποτέ δεν έχει λείψει από τις συναυλίες τους από το 1972 έως και σήμερα. [διαβάστε εδώ την ιστορία του τραγουδιού)
Για το τέλος συμπεριέλαβαν δύο τραγούδια από το δισκογραφικό τους ντεμπούτο. Η "Lady Whiskey" και το επικό ‘’Phoenix’’ σε μεγαλύτερη διάρκεια, κλείνουν ιδανικά το ‘’Live Dates’’, το οποίο μπορεί να συμπεριληφθεί στη λίστα  με τα καλύτερα live του Rock.
Η ενέργεια των Wishbone Ash επί σκηνής, η δυναμική της αυθεντικής σύνθεσης και οι χαρακτηριστικές διπλές κιθαριστικές αρμονίες  προσφέρουν ένα best of από τις πρώτες και καλύτερες κυκλοφορίες τους.
Ο δίσκος ανέβηκε έως το Νο. 23 στο Ηνωμένο Βασίλειο και έγινε ασημένιος. Στις  Ηνωμένες Πολιτείες  - που η κυκλοφορία του συμπεριελάμβανε και ένθετο με πολλές φωτογραφίες από τις εκεί περιοδείες και μετακινήσεις τους  – πουλήθηκαν 100.000 κομμάτια την πρώτη μόνο εβδομάδα κυκλοφορίας του (Νο. 80). 
Σύμφωνα με τη βιογραφία ‘’Blowin’ Free – Thirty Years of Wishbone Ash’’ (Εκδόσεις Firefly/2000), το ‘’Live Dates’’ είναι ο δίσκος με τις μεγαλύτερες πωλήσεις για τη μπάντα, σε βινύλιο διότι ο διπλός δίσκος μετρούσε για 2 τεμάχια και όχι ένα.
Το χαρακτηριστικό εξώφυλλο επιμελήθηκε -ποιος άλλος; - η Hipgnosis.

Στη σειρά ‘’Live Dates’’ δύο ακόμη κυκλοφορίες προστέθηκαν: ‘’Live Dates II’’ (1980) με τον Laurie Wisefield στη θέση του Ted Turner (σ.σ. πολύ καλός δίσκος), ηχογραφημένος στο Ηνωμένο Βασίλειο  και ‘’Live Dates III in Paris’’ (2000), με μοναδικό αυθεντικό μέλος τον Andy Powell.
Και οι δύο προαναφερθείσες κυκλοφορίες έχουν παρεμφερή, με το πρώτο ‘’Live Dates’’, εξώφυλλα.
ΓΙΑΝΝΗΣ 602
7/4/18
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου