ΠΟΙΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟΝ DUANE ALLMAN;

Δύο παλαιότερες συλλογές του μεγάλου κιθαρίστα/πιανίστα  Duane Allman, επανακυκλοφορούν σε βινύλιο.  Πρόκειται για το διπλό An Anthology που κυκλοφόρησε το 1972 και το box set Skydog: The Duane Allman Retrospective (2013)
Η επανακυκλοφορία τους είναι μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε ποιος είναι ο Duane Allman αλλά κι οι νεώτεροι να ανακαλύψουν έναν εξαιρετικό μουσικό. Ο Howard Duane Allman γεννήθηκε το 1946 στο Nashville και μεγάλωσε με τον αδελφό του Gregg ακούγοντας B.B King. Αρχικά σχημάτισαν τους The Allman Joys που μετεξελίχθηκαν σε Hour Glass. Με αυτό το όνομα κυκλοφόρησαν 2 άλμπουμ, τα Hour Glass (1967) και Power of Love ( 1968). Οι Allman Joys
 μετεξελίχθηκαν σε Hour Glass και με αυτό το όνομα κυκλοφόρησαν 2 άλμπουμ, τα Hour Glass (1967) και Power of Love ( 1968).  To 1969 οι Hour Glass μετονομάζονται σε Allman Brothers Band και μαζί με τους Dicky Betts (κιθάρα), Berry Oakley (μπάσο), Butch Trucks (ντραμς) και Jai”Jaimoe” Johanson (ντραμς) κυκλοφορούν το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο The Allman Brothers Band.Αν και το άλμπουμ αποτελεί ένα πολύ καλό ντεμπούτο, μόλις και φθάνει το Νο 188 του Billboard, απογοητεύοντας το συγκρότημα που ήξερε ότι είχε παρουσιάσει ένα καλό άλμπουμ. Ακολούθησαν τα Idlewild South (1970), το live At Filmore East (1971) και το Eat a Peach (1972) που συγκαταλέγεται μεταξύ των καλύτερων southern άλμπουμ όλων των εποχών. Το ταλέντο κι η ικανότητα στη slide κιθάρα του Duane Allman γίνεται αμέσως αντιληπτό  και γίνεται περιζήτητος session μουσικός παίζοντας είτε πιάνο είτε κιθάρα σε τραγούδια των B.B King, Aretha Franklin, Boz Scaggs, Herbie Mann, Wilson Pickett κ.α. Η κορυφαία session στιγμή του είναι το δεκαήμερο ηχογραφήσεων που έκανε το 1970 στο Μαϊάμι με τον Eric Clapton για το άλμπουμ των Derek and the Dominos. O Clapton είχε ακούσει το παίξιμό του στο  Idlewild South και ζήτησε να παίξει μαζί του στο άλμπουμ των Derek and the Dominos, Layla and Other Assorted Love Songs όπου συμμετέχει σε όλα τα τραγούδια παίζοντας slide κιθάρα εκτός των "I Looked Away," "Bell Bottom Blues," και "Keep on Growing". Αργότερα στις συνεντεύξεις του ο Eric Clapton τον χαρακτήρισε σαν τον μουσικό αδελφό που δεν έχει αλλά πάντα θα ήθελε να είχε». Ειδικά η κιθαριστική κόντρα τους στο Layla ήταν τέτοια, που όταν βγήκαν από το studio κι άκουσαν τι είχαν ηχογραφήσει δεν μπορούσαν να καταλάβουν, ποιος έπαιζε τι!!!!
Με τον Wilson Pickett στο studio

Για να επιστρέψουμε στις δύο συλλογές, το An Anthology περιλαμβάνει 24 τραγούδια τόσο από τους Allman Brothers, όσο κι από συνεργασίες του με  Boz Scaggs, Wilson Pickett, Arthur Conley, Otis Rush, Lulu, Aretha Franklin, Delaney and Bonnie, Eric Clapton και Derek & the Dominos. Το box set Skydog, που είναι το παρατσούκλι του, περιλαμβάνει 7 cd,  αλλά η γενικότερη επανεμφάνιση του βινυλίου, δίνει την ευκαιρία στους νεώτερους fans να την αποκτήσουν και σε βινύλιο.

“Το Skydog διηγείται την ιστορία του πατέρα μου, μια ιστορία που ξετυλίγεται μέσα από την κιθάρα του και τη φωνή του. Όλα είναι εδώ" λέει η κόρη του Galadrielle. “Πήρα μέρος σε αυτή την προσπάθεια γιατί μέσα από τη μουσική του ένιωσα να τον αντιλαμβάνομαι καλύτερα, κι αυτό ήταν υπέροχο. Εύχομαι το ίδιο να αισθανθείτε κι όσοι ακούσετε αυτή τη συλλογή που αξίζει να κυκλοφορήσει σε βινύλιο για να μεταδοθεί όλη η ζεστασιά της μουσικής του καλύτερα" συμπλήρωσε.

Τοίχος κοντά στο σημείο που σκοτώθηκε, όπου οι fans τον θυμούνται
Το περιοδικό Rolling Stone τον έχει χαρακτηρίσει σαν τον καλύτερο αμερικάνικο κιθαρίστα μετά τον Jimi Hendrix.
Ο Duane Allman σκοτώθηκε τον Οκτώβριο του 1971, λίγο μετά την κυκλοφορία  του άλμπουμ των Allman Brothers, “Eat A Peach”, όταν η Harley Davidson έπεσε σε προπορευόμενο φορτηγό που είχε σταματήσει. Η μηχανή εκτινάχθηκε στον αέρα και έπεσε πάνω στον Allman, σκοτώνοντάς τον.

AN ANTHOLOGY track list:
•    Side A
o    B.B. King Medley – Hour Glass
    Sweet Little Angel
    It's My Own Fault
    How Blue Can You Get?
o    Hey Jude - Wilson Pickett
o    The Road Of Love - Clarence Carter
o    Goin' Down Slow - Duane Allman
•    Side B
o    The Weight - Aretha Franklin
o    Games People Play - King Curtis
o    Shake For Me - John Hammond
o    Loan Me A Dime - Boz Skaggs
o    Rollin' Stone - Johnny Jenkins
•    Side C
o    Livin' On The Open Road – Delaney & Bonnie & Friends
o    Down Along The Cove - Johnny Jenkins
o    Please Be With Me - Cowboy
o    Mean Old World - Eric Clapton and Duane Allman
o    Layla - Derek & The Dominos
•    Side D
o    Statesboro Blues - The Allman Brothers Band
o    Don't Keep Me Wondering - The Allman Brothers Band
o    Stand Back - The Allman Brothers Band
o    Dreams - The Allman Brothers Band
o    Little Martha - The Allman Brothers Band
15/10/16
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου