ROCK INCIDENT 272: H DEBBIE HARRY ΚΑΙ Η MARILYN MONROE


Η Angela Trimble γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 1945 στο Miami και μόλις σε ηλικία 3 μηνών υιοθετήθηκε από τους Catherine και Richard Harry, όπου την μετονόμασαν Deborah Ann Harry. Αυτά ήταν τα πρώτα παιδικά χρόνια της μετέπειτα super star Debgbie Harry, η οποία σε ηλικία 4 ετών έμαθε ότι ήταν υιοθετημένη. Μόλις ενηλικιώθηκε, το πρώτο που έκανε ήταν να ψάξει να βρει τους βιολογικούς γονείς της και μόλις στα τέλη της δεκαετίας του 80, εντόπισε τη μητέρα της η οποία ήταν  πιανίστα συναυλιών και δεν ήθελε να δημιουργήσει σχέση με το παιδί της.
Έτσι μελαγχολικά και γκρίζα ήταν τα χρόνιά της Debbie Harry, που βέβαια εμείς γνωρίζουμε μόνο την αστραφτερή πλευρά της.
Ξανά γυρίζουμε στα νεανικά της χρόνια, με την όμορφη και καστανή τότε Debbie, που μόλις τελείωσε το λύκειο, πηγαίνει στη Νέα Υόρκη όπου εργάζεται για ένα χρόνο σαν γραμματέας στο BBC Radio, για να συνεχίζει σαν σερβιτόρα στο περίφημο  Max's Kansas City, a go-go dancer σε discothèque του  New Jersey,  αλλά και σερβιτόρα στο Playboy club, ντυμένη κουνελάκι! Η συνέχεια είναι γνωστή,  με τη μεγάλη καριέρα της στους Blondie αλλά και τη δική της με τα 5 προσωπικά άλμπουμ αλλά και την προσπάθεια της για καριέρα στον κινηματογράφο και τηλεόραση. Ειδικά στον κινηματογράφο έκανε περισσότερες από 20 εμφανίσεις –μικρές ή μεγάλες- αλλά δεν κατάφερε να καταξιωθεί. Η ίδια εμπνεόταν πάντα από ηθοποιούς καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας της  και κατάφερε να έχει μια μεγάλη φιλμογραφία με την οποία ασχολήθηκε, περίπου την ίδια εποχή που ξεκίνησε την τραγουδιστική καριέρα της. Οι ταινίες στις οποίες έπαιξε ήταν κυρίως Β movies ή επίσης δευτεροκλασάτες κωμωδίες, με το πιο ξεχωριστές τα Videodrome του Cronenberg και Hairspray του John Waters.
Στο σημερινό Rock Incident δεν θα αναφερθώ στη μεγάλη μουσική καριέρα της αλλά στο μεγάλο ίνδαλμά της που ήταν η Marilyn Monroe καθώς η ίδια έχει πει ότι δεν θα κατάφερνε να κάνει καριέρα αν δεν ακολουθούσε μερικά από τα βήματά της!


 Η τραγουδιστική καριέρα της ξεκίνησε αρκετά αργά και λίγο πριν κλείσει τα 30, έδωσε με τους Blondie την πρώτη συναυλία τους για να φθάσουμε στο 1976 και να κυκλοφορήσουν το πρώτο ομότιτλο άλμπουμ τους. Ήταν έμπειρη σε σχέση με τα άλλα μέλη του συγκροτήματος αλλά έπρεπε να περιμένει άλλα 2 χρόνια για να κάνουν επιτυχία με το τρίτο δίσκο, Parallel Lines(1978), με την Debbie Harry να αποτελεί μια δυνατή-ελκυστική εικόνα με καλή φωνή, μια πραγματικά  frontwoman με πλατινένια  μαλλιά της και με έλεγχο του κοινού. Αυτήν την εικόνα, την εμπνεύστηκε από την Marilyn Monroe, «η επιρροή της σε μένα και σε πολλές γυναίκες είναι πολύ έντονη», είπε σε  συνέντευξη το 1987. Η τραγουδίστρια των Blondie, είχε μεγαλώσει ειδωλοποιώντας τη Monroe καθώς ονειρευόταν ότι η ηθοποιός ήταν η πραγματική της μητέρα (η Deborah Harry αγνοούσε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 80, την πραγματική της μητέρα). Και οι δύο γυναίκες ήταν οι αγαπημένες του Andy Warhol και σίγουρα υπάρχουν παραλληλισμοί μεταξύ της καριέρας της Monroe και της Harry. Λόγω των χαρακτήρων της «ξανθής βόμβας» που έπαιζε συχνά, η Monroe πάλευε να την πάρουν στα σοβαρά ως ηθοποιό κι όχι απλά σαν μια πολύ sexy γυναίκα κι από την πλευρά της η Debbie Harry και οι Blondie, προσπαθούσαν να πείσουν το κατά βάση ανδρικό κοινό ότι σε μια πρώιμη πανκ σκηνή, η ύπαρξης μιας γυναίκας τραγουδίστριας δεν ήταν τυχαία.  «Ο κόσμος δεν μπορούσε να ξεπεράσει το γεγονός ότι ήταν τόσο αξιολάτρευτη, όμορφη, πληθωρική, ελκυστική και μαγνητική και ταυτόχρονα καλή ηθοποιός. Ο κόσμος την έβλεπε σαν sexy thing γιατί έτσι ήθελε να τη δει και μόνο έτσι την αποδεχόταν», έχει δηλώσει η Harry. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Μarilyn Monroe επηρέασε μια ολόκληρη γενιά γυναικών και νεαρών κοριτσιών. Ως παγκόσμια εικόνα, η επιρροή της είναι ακόμα αισθητή σήμερα, πάνω από έξι δεκαετίες από τον θάνατό της. Η επίδρασή της στη νεαρή Debbie Harry, προσέφερε στο αμερικάνικο κίνημα του punk μια μεγάλη προσωπικότητα που ακόμα και σήμερα, στα 78 της χρόνια  εξακολουθεί να κουμαντάρει το κοινό με την ισχυρή ερμηνεία και την έντονη εμφάνιση της.
 

Α.Ρ.

8/1/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου