JOHNNY LOGAN: ΦΤΙΑΓΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ EUROVISION


 Δεν θα το πιστέψετε, αλλά το 1980, όλοι στη χώρα μας άκουγαν τον…Johnny Logan (πραγματικό όνομα  Seán Patrick Michael Sherrard) και ο μισός γυναικείος πληθυσμός ήταν ερωτευμένος μαζί του. Ο λόγος, το τραγούδι του "What's Another Year", που είχε κερδίσει το 1ο Βραβείο στο  Διαγωνισμό της Eurovision του 1980 για την Ιρλανδία. Να σημειώσω ότι τότε ΟΛΟΙ έβλεπαν (σ.σ. κι εγώ!) το διαγωνισμό, σημειώνανε σε μπλοκάκια τη δική μας βαθμολογία και βαθιά μέσα μας, ευελπιστούσαμε σε ένα πρώτο βραβείο, το οποίο ήλθε δεκαετίες αργότερα.   
Ο πατέρας του ήταν τενόρος (τίποτε δεν είναι τυχαίο) και σε ηλικίας 13 ετών όχι μόνο έπαιζε κιθάρα αλλά συνέθετε κιόλας. Σπούδασε ηλεκτρονικός, αλλά συνέχισε να παίζει σε pubs και clubs κι άλλαξε το όνομά του σε Johnny Logan, δανεισμένο από τον χαρακτήρα της ταινίας Johnny Guitar(1954)με πρωταγωνίστρια την Joan Crawford. Το 1978 κυκλοφόρησε το πρώτο του μικρό δίσκο και την επόμενη χρονιά, πήρε μέρος στο διαγωνισμό επιλογής τραγουδιού για την Eurovision, με τη σύνθεσή του "Angie" που ήλθε 3η κι αποκλείστηκε. Το 1980, ξανά δοκίμασε, τραγουδώντας το "What's Another Year", όπου κέρδισε τον εσωτερικό διαγωνισμό για το τραγούδι που θα αντιπροσώπευε την Ιρλανδία στην Eurovision όπου κέρδισε το πρώτο βραβείο. Ο διαγωνισμός εκείνη τη χρονιά είχε γίνει στην Ολλανδία και το "What's Another Year", πήγε Νο1 στην Μ.Βρετανία και έγινε μεγάλη επιτυχία σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα. Στη συνέχεια κυκλοφόρησε ταυτόχρονα 2 τραγούδια, τα "In London" και "Save Me", προκαλώντας μπέρδεμα στους παραγωγούς των ραδιοσταθμών που τελικά δεν έπαιξαν κανένα!

Ακολούθησε η διασκευή της επιτυχίας του Cliff Richard, "Give A Little Bit More"που κι αυτό απέτυχε. Έως και το 1985 είχε κυκλοφορήσει μια σειρά μικρών δίσκων που όλα είχαν αποτύχει εμπορικά, ενώ είχε κυκλοφορήσει και 3 άλμπουμ  με πιο πρόσφατο το Straight From The Heart(1985). Βλέποντας ότι όλες οι προσωπικές προσπάθειες του έχουν αποτύχει, συμμετέχει στην ηχογράφηση του τραγουδιού "You'll Never Walk Alone" όπου όλα τα έσοδα προσφέρθηκαν στα θύματα της πυρκαγιάς στο γήπεδο της Bradford City, που άφησε πίσω της 56 νεκρούς και 265 τραυματίες. Το δυστύχημα συνέβη το Σάββατο, 11 Μαΐου 1985 στο στάδιο Valley Parade στο γήπεδο της Bradford, στο Δυτικό Yorkshire της Αγγλίας. Το1986 επανέρχεται με το όνομα Logan(σ.σ. έχει παραλείψει το Johnny) αλλά και πάλι το τραγούδι που κυκλοφορεί σε μικρό δίσκο( "Stab in the Back"), αποτυγχάνει. Έχοντας μια μεγάλη σειρά αποτυχιών και στην ουσία η καριέρα του να αγγίζει τον πάτο, το 1987 ξανά στέλνει τραγούδι στο διαγωνισμό της Eurovision που εκείνη τη χρονιά διεξάχθηκε στο Βέλγιο, το "Hold Me Now" που ήταν δική του σύνθεση. Το τραγούδι πήρε  το πρώτο βραβείο κι ο Logan έγινε ο πρώτος τραγουδιστής που κέρδισε το διαγωνισμό 2 φορές.

Το"Hold Me Now" έγινε μεγάλη επιτυχία στην Ευρώπη, ενώ στην Μ.Βρετανία σταμάτησε στο Νο2 . Αμέσως μετά κυκλοφόρησε σε μικρό δίσκο τη διασκευή του στο κλασικό "I'm Not in Love" των10cc, με παραγωγό τον Paul Hardcastle και το "Heartland" που επίσης έγινε επιτυχία. Και τα 3 αυτά τραγούδια τα συμπεριέλαβε στο άλμπουμ του Hold Me Now (1987)  το οποίο είναι το μοναδικό που υπάρχει στα προτεινόμενα άλμπουμ. Βλέποντας ότι η Eurovision του πηγαίνει, δίνει το τραγούδι του "Terminal 3", στην Linda Martin, που τερματίζει 2η,πάντα για την Ιρλανδία. Το 1992 επανέλαβε τη συνεργασία του μαζί της, με το τραγούδι "Why Me" το οποίο κέρδισε το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό κι έγινε ο πρώτος καλλιτέχνης που έχει κερδίσει το διαγωνισμό 3 φορές, με τους fans του να τον αποκαλούν "Mister Eurovision". To 2005 σε σχετικό διαγωνισμό, το "Hold Me Now" ψηφίστηκε σαν το 3ο πιο δημοφιλές τραγούδι στην ιστορία των 50 χρόνων της  Eurovision με τις πωλήσεις του να έχουν ξεπεράσει τα 3.000.000 αντίτυπα. Χαρακτηριστικό στην καριέρα του ότι δεν κατάφερε να κάνει καμία επιτυχία, πέραν των συμμετοχών του στη Eurovision, παρά μόνο το άλμπουμ The Irish Connection, που έγινε μεγάλη ρπιτυχία στις Σκανδιναβικές χώρες. Τελευταίο του άλμπουμ ήταν το It Is What It Is(2017).

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ


Hold me Now (1987)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

6/11/23



 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου