ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ROCK: PATTO-TIMEBOX


Στο σημερινό Ποιος Θυμάται θα ανατρέξουμε στην ιστορίας των Patto, ενός αγγλικού συγκροτήματος που δεν κατάφερε να συνδυάσει το όνομά του με επιτυχία αλλά τα πρώτα 3 άλμπουμ που κυκλοφόρησε, ήταν από τα καλά δείγματα του αγγλικής σκηνής. Η ιστορία των Patto συνδέεται άμεσα με αυτήν των ψυχεδελικών Timebox γι αυτό και σήμερα θα θυμηθούμε μαζί τα 2 συγκροτήματα.
    Tους Timebox τους συναντάμε να δημιουργούνται το 1965 Southport, με το όνομα Take 5 με αρχική σύνθεση Chris Holmes πλήκτρα, Kevan Fogarty κιθάρες/τραγούδι, Clive Griffiths μπάσο, Geoff Dean ντραμς και "Ollie" Halsall κιθάρα/ξυλόφωνο. Το 1966 μετακινήθηκαν στο Λονδίνο όπου έπαιξαν μαζί με δυνατά ονόματα της εποχής όπως Kinks, Small Faces, Tommy Quickly και Lou Christie για να αλλάξουν το όνομά τους σε Timebox. Μέσα στο μουσικό πλαίσιο της εποχής, ανέπτυξαν έναν ήχο με στοιχεία ψυχεδέλειας και pop που σε πολλά τραγούδια τους μελωδίες και φωνητικά, θύμιζαν Beatles. Σίγουρα όμως τα ψυχεδελικά στοιχεία ήταν πολλά και ιδιαίτερα εμφανή. Το 1967 κυκλοφόρησαν το πρώτο single τους με τίτλο "I'll Always Love You" / "Save Your Love" για να ακολουθήσει μια σειρά μικρών δίσκων (σ.σ. τη δεκαετία του 60, οι κυκλοφορίες μικρών δίσκων ήταν πολύ δημοφιλείς), με τον Mike Patto να γίνεται μέλος τους.

Ακολούθησαν κι άλλες κυκλοφορίες σε μικρούς δίσκους (συνολικά 8), με κυριότερη το τραγούδι "Beggin'(διασκευή των Four Seasons, Νο 38 Μ.Βρετανία). Το 1970 ο οργανίστας Chris Holmes αποχώρησε για να προσχωρήσει στους Babe Ruth κι οι εναπομείναντες Halsey, Halsall και Griffths συνέχισαν με το όνομα Patto που υπέγραψαν στη Vertigo. Οι Timebox δεν κυκλοφόρησαν κανένα μεγάλο άλμπουμ παρά 3 συλλογές και σας προτείνω την Deram Anthology (1998). 


    Με παραγωγό τον αδελφό του Steve Winwood, Muff οι Patto κυκλοφόρησαν το 1970 το πρώτο  άλμπουμ live στο studio με τίτλο το όνομά τους και το Δεκέμβριο του 1971 κυκλοφόρησαν το δεύτερο άλμπουμ τους Hold Your Fire.  Η εμπορική αποτυχία και των δύο, τους οδήγησε εκτός Vertigo αλλά οι συναυλίες τους ήταν sold out! Ο Muff Winwood τους υπέγραψε στην Island όπου κυκλοφόρησαν το Roll 'em Smoke 'em Put Another Line Out( 1972) αλλά κι αυτό απέτυχε εμπορικά. Έτσι ο Mike Patto αποφάσισε να αλλάξει το ύφος του σε πιο εμπορικό ηχογραφώντας το άλμπουμ Monkey's Bum, το οποίο….κυκλοφόρησε το 2017!  Το συγκρότημα διαλύθηκε κι οι Halsall και Patto σχημάτισαν τους Boxer.  


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

26/9/22

Την επόμενη Δευτέρα: London, εκεί που έπαιξαν έστω για λίγο, οι Nikki Sixx, Blackie Lawless, Fred Coury, Izzy Stradlin κ.α 

 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου