ΟΤΑΝ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΞΕΝΥΧΤΑΝΕ…..VIXEN

Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, η ρίζες των Vixen βρίσκονται στο μακρινό  971(!) όταν η κιθαρίστρια Jan Kuehnemund ήταν μαθήτρια γυμνασίου στο St. Paul της Minnesota και έπαιζε σε μαθητικά πάρτι κι εκδηλώσεις. Στην ουσία το συγκρότημα πήρε μορφή δέκα χρόνια αργότερα, το 1981 στο Los Angeles και το 1984 τις συναντάμε με σύνθεση Jan Kuehnemund κιθάρα, Janet Gardner τραγούδι και την μπασίστρια Pia Maiocco, μετέπειτα σύζυγο του Steve Vai. Οι τρεις κυρίες με τη συμμετοχή μιας άγνωστης ντράμερ, «το είχαν» και κατάφεραν να εμφανιστούν στην ταινία Hardbodies υποδυόμενες το συγκρότημα Diaper Rash, για τις ανάγκες της ταινίας. Το 1985 αποφασίζουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη μουσική και με τη σύνθεση που τις γνωρίσαμε, δηλ. Janice Kuehnemund κιθάρα, η οποία ήταν και η ατμομηχανή του συγκροτήματος, Janet Gardner κιθάρα, τραγούδι, Roxy Petrucci ντραμς και Share Ross μπάσο, τραγούδι δίνουν στο σχήμα μορφή και hard rock ύφος. Βρισκόμαστε  σε μια εποχή που το sleaze/μελωδικό hard rock μεσουρανεί και η εμφάνιση ενός all female συγκροτήματος ήταν μάλλον αναγκαία. Πόσο μάλλον όταν έπαιζαν αλλά και ήταν όμορφες.
Το 1988 υπογράφουν στην EMI και το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου κυκλοφορούν το πρώτο καλό άλμπουμ με τίτλο το όνομά τους. Οι άνθρωποι της EMI τις προτείνουν να συνεργαστούν με το συνθέτη Richard Marx, ο οποίος τους δίνει την πρώτη μεγάλη επιτυχία τους "Edge of a Broken Heart"(Νο 26 Αμερική, Νο 51 Μ.Βρετανία). Το άλμπουμ βγάζει κι άλλη μια επιτυχία, σύνθεση του Jeff Paris, το "Cryin'" (Νο 22 Αμερική, Νο 57 Μ.Βρετανία). Οι Vixen εξαργυρώνουν την επιτυχία του πρώτου άλμπουμ τους (Νο 41 Αμερική, Νο 66 Μ.Βρετανία), περιοδεύοντας με μεγάλα ονόματα της εποχής, όπως  Ozzy, Scorpions και Bon Jovi, ενώ περιοδεύουν και μόνες τους, σαν πρώτο όνομα.  Κι ενώ η μουσική αρχίζει να αλλάζει, κυκλοφορούν το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο Rev It Up (1990, Νο 52 Αμερική, Νο 20 Μ.Βρετανία) που βγάζει την επιτυχία “How much Love” (No 44 Αμερική,Νο 35 Μ.Βρετανία). Η επιτυχία τους συνεχίζεται, περιοδεύοντας με ονόματα όπως KISS και Deep Purple με τους fans να τις έχει αποδεχτεί πλήρως. Τον επόμενο χρόνο διαλύονται επικαλούμενες «μουσικές διαφορές».
Για να επανασυνδεθούν  το 1997 με τις Roxy Petrucci και Janet Gardner να προσλαμβάνουν τις Gina Stile κιθάρα και Rana Ross μπάσο. Κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Tangerine για να δεχτούν μήνυση από ο πρώην ιδρυτικό μέλος τους Jan Kuehnemund για τη χρησιμοποίηση του ονόματος. To συγκρότημα διαλύθηκε για να επανασυνδεθεί το 2001 αυτή τη φορά με τη συμμετοχή της Kuehnemund και των Janet Gardner, Roxy Petrucci και της μπασίστριας Pat Holloway. Δεν επεβίωσαν πολύ καιρό αφού διαλύθηκαν τη διάρκεια της περιοδείας, λόγω διένεξης με το management. Με πολλές αλλαγές στη σύνθεσή τους, ηχογράφησαν το άλμπουμ Live & Learn, αλλά η μαγεία τους έχει σταματήσει το 1990.
Οι Vixen ήταν από τα καλύτερα συγκροτήματα της εποχής. Τα πρώτα δύο άλμπουμ τους είναι χαρακτηριστικά δείγματα του sleaze/melodic rock κατά 3 πετυχημένα singles τους "Edge of a Broken Heart", "Cryin'" και "How much Love” παραμένουν δείγματα μιας ολόκληρης εποχής.
TRIVIA
  • Το 1987, ακόμα άγνωστες και χωρίς δισκογραφικό συμβόλαιο,  εμφανίστηκαν στην ταινία της Penelope Spheeris, The Decline of Western Civilization II: The Metal Years.
  • Το 1999 η Share Ross έπαιξε με το συγκρότημα του συζύγου της Bam, τους Dog’s D’ Amour.
  • Έχουν συμμετάσχει με τραγούδια τους στα soundtracks, Hardbodies (1984), Beverly Hills, 90210 και Beavis and Butt-Head.
  • Η "Jan" Kuehnemund πέθανε το 2013 από καρκίνο .
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
•  Vixen (1988)
•  Rev It Up (1990)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
17/6/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. υποτιμημενες , τα 2 τους αλμπουμ ηταν αρκετα καλα , ειδικα η κιθαριστρια που πεθανε θεωρω ηταν πολυ καλη μουσικος (και μαλλον και η ομορφοτερη ) αν δεν αναφερθηκε καλη ηταν και η μπαλαντα love is a killer ... Ανοιξαν θεωρω τον δρομο περισσοτερο σε γυναικες μουσικους και συγκροτηματα γυναικεια , δεν ηταν οι πρωτες αλλα βοηθησαν και αυτες . Θεωρω το οτι σημερα υπαρχαν κατι γυναικες μουσικοι που 'βγαζουν ' ματια (αν δει κανεις στο youtube τι κιθαριστριες υπαρχουν θα του φυγει το σαγωνι ) οφειλεται και σε αυτες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή