ROCK INCIDENT 40: O MARC BOLAN ΣΚΟΤΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ GLAM ROCK ΧΑΝΕΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΗΡΩΑ ΤΟΥ!


Ήταν 16 Σεπτεμβρίου 1977 όταν ο Marc Bolan και η σύντροφός του Gloria Jones που ήταν κι η οδηγός, επέστρεφαν από μια βραδινή έξοδο σε ένα εστιατόριο του Berkeley Square στο Mayfair του Λονδίνου. Η Jones έχασε τον έλεγχο του Mini 127GT που βγήκε από το δρόμο, χτύπησε σε ένα κολωνάκι και μετά σε ένα δένδρο. Ο Marc Bolan σκοτώθηκε επί τόπου, ενώ η Jones είχε πολλαπλά χτυπήματα και σπασμένο σαγόνι. Το δυστύχημα που έγινε στο Gipsy Lane στο Barnes του νοτιοδυτικού Λονδίνου, δεν στέρησε τη ζωή στον Bolan αλλά και από τη μουσική ένα μεγάλο αστέρι που μεγάλη εξέλιξη.
Ξεκινώντας το σημερινό Rock Incident από το τέλος, οι σημερινοί 60αρηδες που άκουγαν μουσική από τις ελάχιστες εκπομπές της ελληνικής ραδιοφωνίας κι αργότερα από τους ερασιτεχνικούς, θυμούνται τον Marc Bolan και το συγκρότημα του, τους T.Rex (σ.σ συντόμευση της λέξης Tyrannosaurus Rex),με τις καλύτερες αναμνήσεις. Πολλές επιτυχίες όπως “Hot Love”, “Get it on”, “Metal Guru”, “Telegram Sam”, "20th Century Boy" , "Children of the Revolution", "Jeepster" αλλά και "Ride a White Swan"που ήταν η πρώτη μεγάλη επιτυχία (1970, Νο2 Μ.Βρετανία, Νο 76 Αμερική) ακουγόντουσαν στα πάρτι για πολλά χρόνια και οι αφίσες του ήταν σε πολλά νεανικά δωμάτια στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Στο "Get it on" πιάνο που δεν ακούγεται(!) παίζει ο Rick Wakeman. Διαβάστε στο Rock Incident 9 την καταπληκτική ισστορία ανθρωπιάς του Marc Bolan. nΠ0  pi;ano


 Κι αν αναρωτιόσαστε που βρίσκαμε τις αφίσες, σας παραπέμπω στα γερμανικά περιοδικά POP και Bravo. O ίδιος περιγράφει ένα χαριτωμένο στιγμιότυπο, μαπό την εποχή που ήταν μικρός, όταν πρωτοάκουσε την επιτυχ;ία του Bill Hays, “The ballad of David Crockett”. Το άκουγε συνέχεια ώσπου μια αημ΄ρα ο πατέρας του, τού αγόρασε το νέο δίσκο του Bill Hayes. Όταν ο μικρός Marc Feld (σ.σ. αυτό ήταν το πραγματικό όνομά του) πήρε το εξώφυλλο στα χέρια του, είδε ότι ο δίσκος δεν ήταν του Bill Hayes αλλά μο πατέρας του τού είχε πάρει κατά λάθος το δίσκο του Bill Haley.Απογοητευμένος με αυτή την εξέλιξη, αρχίζει να ακούει το δίσκο και ανακαλύπτει τα “Rock around the clock: και “See you later Alligator” και η ζωή του αλλάζει.

Ο Marc Bolan δεν ήταν απλά ένας επιτυχημένος καλλιτέχνης, από τους πολλούς που ανέτειλαν στις αρχές της δεκαετίας του ’70. «Το είχε» και του φαινόταν πολύ εύκολα. Δικό του στυλ (σ.σ. πολύ σημαντικό), καλά τραγούδια, όλα δικές του συνθέσεις και καλή φωνή που τη ξεχώριζες. Πραγματικός ηγέτης του Glam κινήματος στην Βρετανία εκείνη την εποχή, ο Bolan και οι T.Rex, άφηνε στη δεύτερη θέση τον David Bowie, που βέβαια εκτινάχθηκε στη συνέχεια χάρις στα πολύ καλά τραγούδια του.
Φυσικά κάθε πρόβλεψη πως θα εξελισσόταν η καριέρα του αν δεν είχε μεσολαβήσει το δυστύχημα είναι λανθασμένη αλλά μέσα μας ξέρουμε ότι θα έκανε κάτι διαφορετικό και θα ξεχώριζε. Όπως ξεχώρισε με τις πολλές επιτυχίες που διαβάσατε πιο πάνω. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην κηδεία του παρόντες ήταν οι Rod Stewart, David Bowie, Tony Visconti και ο Steve Harley των Cockney Rebel, ενώ αντί στεφάνων είχαν φτιάξει ένα μεγάλο κύκνο από λουλούδια προς τιμή της πρώτης του επιτυχίας "Ride a White Swan"!

Ο Bolan δεν ήξερε να οδηγεί, κι αν κι ένιωθε φόβος για τα αυτοκίνητα και την ταχύτητα συχνά τα ανέφερε στα τραγούδια του. Κι όχι μόνο αυτό. Έίχε στην ιδιοκτησία του ένα αριθμό αυτοκινήτων και συμπτωματικά την ημέρα θανάτου του είχε δανείσει μια Rolls Royce στους Hawkwind!
TRIVIA
  • H Gloria Jones είναι σήμερα 73 ετών και to 1964 πρωτοερμήνευσε το “Tainted Love” που έγινε μεγάλη επιτυχία το 1981 από τους Soft Cell. H Jones εκτός από σύντροφος του Bolan ήταν και μέλος του συγκροτήματος του παίζοντας πλήκτρα και κάνοντας δεύτερα φωνητικά.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ 9/8/18

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου