SCORPIONS-ROCK YOU LIKE A HURRICANE: ΣΑΡΩΤΙΚΟΣ ΤΥΦΩΝΑΣ


Στην αυγή της δεκαετίας του ’80 η δημοτικότητα των Scorpions έχει εκτιναχθεί, κυρίως με την κυκλοφορία του Blackout (1982). Ο βασικός πυρήνας του συγκροτήματος είναι ο Klaus Meine και ο Rudolf Schenker, ενώ ο Dieter Dierks διαμορφώνει από την κονσόλα με μοναδικό τρόπο τον ήχο των Scorpions. Ο Herman Rareball έχει ενεργό ρόλο, συνεισφέροντας ουσιαστικά στη σύνθεση των κομματιών. Υπάρχει εξαιρετική χημεία στο συγκρότημα, που αποτελεί εγγύηση για ακόμη καλύτερες μέρες.
 Οι καλύτερες μέρες δεν άργησαν να έρθουν. Στο studio του Dierks στο Pullheim Stommeln στη Γερμανία (οι αρχικές ηχογραφήσεις έγιναν στα Polar Studios των ABBA) έγινε η ηχογράφηση του Love at first sting, που κυκλοφόρησε στις 27 Μαρτίου του 1984 και είναι το πιο επιτυχημένο άλμπουμ του συγκροτήματος. Το πρώτο single του LAFS ήταν το Rock you like a hurricane, ένα κομμάτι που έγινε ο απόλυτος rock ύμνος για τη γενιά των 80’s και είναι το πιο γνωστό τραγούδι των Scorpions

Tο Rock you like a hurricane αρχικά ήταν ένα instrumental που έπαιζαν οι Scorpions στις πρόβες του LAFS. Όταν ο Rudolf το είχε παρουσιάσει στο υπόλοιπο συγκρότημα, ο Klaus αυθόρμητα φώναξε «Rock you like a hurricane!». Ήταν το χρονικό διάστημα που ο Herman Rareball απουσίαζε από τις ηχογραφήσεις καθώς είχε ανάγκη ξεκούρασης. Με την επιστροφή του, ο Herman, έγραψε τους περισσότερους στίχους του κομματιού. Ό,τι αναφέρει στους στίχους αφορά πραγματικό γεγονός. Ήταν ξημερώματα (περίπου 5 το πρωί), είχε προηγηθεί μια έντονα ερωτική νύχτα και ο Herman είχε την έμπνευση να γράψει τους στίχους ενός από τα κλασικότερα κομμάτια του rock, καθώς η σύντροφός του κοιμόταν. Ακόμη και τα σημάδια στην πλάτη του («My cat is purring, it scratches my skin»)που αναφέρει, ήταν «ενθύμιο» της προηγούμενης βραδιάς.
 Ο Klaus πρόσθεσε το chorus («Here I am/ Rock You Like A Hurricane»).
Μέσα από την διάχυτη σεξουαλικότητα, τα ζωώδη ένστικτα και τα έντονα συναισθήματα από αναδύονται από τους στίχους, προκύπτει ένα συμπέρασμα: Για έναν rock μουσικό η απόλυτη προτεραιότητα (ξεπερνώντας τους πειρασμούς, τις ανάγκες του, την κούραση) είναι να στέκεται δυνατός στη σκηνή ροκάροντας το κοινό του σαν τυφώνας.  Στο Rock you like a hurricane η ερωτική διάθεση και η έκρηξη ενέργειας συνδυάζονται με τo έντονο δέσιμο ανάμεσα στο rock σταρ και το κοινό του.
 Από τους στίχους του κομματιού προέκυψε και ο τίτλος του άλμπουμ (''The wolf is hungry/he runs the show/he's licking his lips,/he's ready to win/on the hunt tonight for love at first sting").
Ο Rudolf Schenker έντυσε τους στίχους με την ανάλογη μουσική. Σκληρός ήχος που σε ξεσηκώνει και αισθάνεσαι την ανάγκη να τραγουδήσεις. Το solo του κομματιού θεωρείται από τα πλέον χαρακτηριστικά των 80s.  O Dierks «έβγαλε το λάδι» στον Matthias Jabs, αφού τον υποχρέωσε να προσπαθήσει δεκάδες φορές μέχρι να φτάσει στο solo που ακούμε στο LAFS, καθώς ήθελε το αποτέλεσμα να είναι μνημειώδες.
Tο Rock you like a hurricane έφτασε μέχρι το No25 του USA Billboard Hot 100, ενώ το βίντεο παίχθηκε στο heavy rotation του MTV. Τη σκηνοθεσία του βίντεο έκανε ο David Mallet  (που είχε σκηνοθετήσει  το "You Shook Me All Night Long" των AC/DC και το  "White Wedding του Billy Idol. Ο Rudolf είχε δηλώσει ότι πρόθεση του σκηνοθέτη ήταν να αναδειχθούν τα έντονα συναισθήματα, η σεξουαλικότητα και η τρέλα που πήγαζε από το κομμάτι. Ένας μαύρος πάνθηρας, μια λεοπάρδαλη, γυναίκες που φορούν ελάχιστα ρούχα και το συγκρότημα κλεισμένο σε ένα κλουβί να παίζει με ένταση το τραγούδι, συνέθεταν ένα σκηνικό που δεν άρεσε στις πουριτανικές οργανώσεις γονέων των ΗΠΑ.
Το 2000 μια νέα εκτέλεση του κομματιού ηχογραφήθηκε με τη συμμετοχή της Berlin Philharmonic Orchestra για τις ανάγκες του άλμπουμ Moment of Glory. Έτσι προέκυψε το "Hurricane 2000", που μας εντυπωσίασε με το πρώτο άκουσμα. Ίσως είναι το τελειότερο «πάντρεμα» του hard rock μα την κλασική μουσική. Το Rock you like a hurricane επανηχογραφήθηκε και για τις ανάγκες των άλμπουμς: “Acoustica” και “Comeblack”.
TRIVIA
• Το τραγούδι ακούγεται στα εντός έδρας παιχνίδια της ομάδας χόκεϋ Carolina Hurricanes.
• Επίσης το τραγούδι παίζεται στην ταινία του Adam Sandler «Little Nicky» κατά τη διάρκεια της σκηνής, όπου ο Nicky (που τον υποδύεται ο Sandler), επιστρέφει στην κόλαση, λέει στη μητέρα του: "I'm gonna rock that place like a hurricane!"
• Το Rock you like a hurricane το συναντάμε στο No 31 της λίστας του VH1  με τα «40 Greatest Metal Songs» καθώς θεωρείται από τα πιο επιδραστικά τραγούδια στην ιστορία του rock.
• Το τραγούδι χρησιμοποιήθηκε σε ένα διαφημιστικό μήνυμα, το 2014, για τα μπισκότα Fiber One.
• Το Rock you like a hurricane έχει ακουστεί σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές σαν μουσική επένδυση χαρακτηριστικών σκηνών. Προσωπικά ξεχωρίζω η σκηνή από τη σειρά Stranger Things (που είναι μια από τις καλύτερες σειρές των τελευταίων ετών).
ΥΓ. Ευχαριστώ τον Γεράσιμο Πέτρου και τον Αντώνη Αλεξανδράκη για την πολύτιμη βοήθεια.
Το εξώφυλλο της γερμανικής έκδοσης του single.


Θόδωρος Τερζόπουλος


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου