ROCK INCIDENT 26: BABYFACE, ΕNΑ SUPERGROUP ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ!

Πριν ένα περίπου μήνα, είχατε διαβάσει για ένα supergroup που δεν κυκλοφόρησε ποτέ δίσκο. (διάβασε εδώ σχετικό άρθρο). Τώρα ήλθε η σειρά ενός άλλου supergroup που...δεν υπήρξε ποτέ, ή υπήρξε μόνο στα…χαρτιά.
Οι fans των Deep Purple ξέρουν την ύπαρξη των Babyface που ήθελε να σχηματίσει ο Ritchie Blackmore με τη συμμετοχή του Ian Paice (ντράμερ των Deep Purple) και  του μπασίστα τραγουδιστή Phil Lynott των Thin Lizzy!
Η μουσική των Deep Purple έχει μια συγκεκριμένη δομή σύνθεσης που βασίζεται στην εναλλαγή σόλο κιθάρας και πλήκτρων που "πιάνουν" διάφορ;α μουσικά θέματα με τη rhythm section να… κτίζει! Τότε οι Blackmore και Paice σκέφτηκαν ότι θα είχε ενδιαφέρον να δοκιμάσουν κάτι πιο ελεύθερο, μακριά από τη συγκεκριμένη δομή συνθέσεων των Deep Purple, κάτι που θα είχε και για τους ίδιους περισσότερο ενδιαφέρον. Η πρώτη επιλογή για τη θέση του τραγουδιστή ήταν ο Paul Rodgers των Free που τότε ήταν "στα τελειώματά τους" Ο Paice είχε δει τους Thin Lizzy σε μια εμφάνισή τους στο Speakeasy club του Λονδίνου κι είχε εντυπωσιαστεί από τη φωνή του Phil Lynott σε σημείο που δεν έκανε κριτική στον τρόπο που έπαιζε μπάσο, ενώ ο Blackmore είχε προσέξει τη φωνή του από το πρώτο άλμπουμ των Thin Lizzy. Αργότερα, όταν στο μυαλό τους μπήκε η ιδέα για ένα καινούργιο σχήμα με ξεχωριστό ήχο από αυτόν των Deep Purple, οι Blackmore και Paice έκλεισαν το studio στο Holland Park και μαζί με τον Phil Lynott δοκίμασαν να τζαμάρουν, παίζοντας μερικές διασκευές! Περισσότερο  blues παρά μουσική σε ύφοs Deep Purple ή Thin Lizzy. Βρισκόμαστε σε μια εποχή που οι Thin Lizzy παλεύουν να ξεχωρίσουν κι ο Lynott δεν είχε πει όχι σε αυτή την πρόταση, αλλά σύμφωνα με τον Ian Paice, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στο ρόλο του και σαν μπασίστα και σαν τραγουδιστή. Όταν το συγκρότημα είναι τρίο, όλοι πρέπει να πιάνουν το 100% της απόδοσης γιατί οι άλλοι θα κρεμαστούν και μάλιστα αναφέρει το παράδειγμα του Jack Bruce (σ.σ. με τους Cream) που ήταν η φωτεινή εξαίρεση. O Lynott σε αρκετά κομμάτια ήταν εκτός ρυθμού κι έχανε το τραγούδι κι όπως έχει πει ο Paice από τον οποίο προέρχονται όλες οι παραπάνω πληροφορίες, "δεν ήταν ακόμα καλός μπασίστας". Έτσι οι Blackmore και Paice κατάλαβαν ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η ιδέα τους για ένα πιο free σχήμα και επέστρεψαν στους Deep Purple με τους οποίους βγήκαν περιοδεία. Το όνομα Baby Face, δεν χάθηκε, αφού ο Lynett τo χρησιμοποίησε σαν τίτλο τραγουδιού στο άλμπουμ των Thin Lizzy,Shades of a Blue Orphanage, ενώ την ίδια χρονιά σχημάτισε τους περιστασιακούς Funky Junction με τους οποίους κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ tribute στους Deep Purple!!! "Ήταν η πρώτη φορά που είδα τον Blackmore να διστάζει να πάρει μια απόφαση, λέει ο Paice που προσθέτει ότι το τζαμάρισμα που ηχογράφησαν δεν το μίξαραν αλλά οι ταινίες ή χάθηκαν ή είναι κάπου θαμμένες. Εμείς σαν fans θα θέλαμε πολύ να τις ακούσουμε.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
6/5/18
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου