BOB MARLEY - I SHOT THE SHERIFF: ΕΓΙΝΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ERIC CLAPTON

Το τραγούδι "I Shot the Sheriff" είναι ένα από τα γνωστότερα reggae τραγούδια, γραμμένο από τον Bob Marley και ερμηνευμένο τόσο από το δημιουργό του όσο κι από τον Eric Clapton μερικά χρόνια αργότερα. Χαρακτηριστικό του ότι και με τους δυο έγινε επιτυχία. To τραγούδι πρωτοερμηνεύτηκε από τον Bob Marley και συμπεριελήφθη στον δίσκο ‘’Burnin'’’ των Wailers (1973).

Η ιστορία του ξεδιπλώνεται από την πλευρά ενός αφηγητή, ο οποίος παραδέχεται ότι σκότωσε  τον τοπικό σερίφη, ισχυριζόμενος ότι ευρισκόταν σε αυτοάμυνα, όταν εκείνος προσπάθησε να τον πυροβολήσει, ενώ επίσης ισχυρίζεται ότι ψευδώς κατηγορήθηκε για τον θάνατο του αναπληρωτή του.
Σύμφωνα με τον δημιουργό του (www.bobmarley.com): ‘’Ήθελα να πω ‘’I shot the police’’ αλλά οι κυβερνώντες  θα  δημιουργούσαν αναστάτωση, έτσι προτίμησα το ‘’I shot the sheriff’’ αντ’ αυτού...η βασική ιδέα όμως παραμένει η ίδια: δικαιοσύνη.’’
 Ester Anderson, σκηνοθέτης, φωτογράφος και ηθοποιός, με καταγωγή από την Τζαμάικα,
υπήρξε στενή συνεργάτης του Chris Blackwell στο ξεκίνημα και στήσιμο της Island Records.
Στο ντοκιμαντέρ της, ’Bob Marley: The Making of a Legend’’, το οποίο καλύπτει κυρίως τα έτη 1972-1974, πριν την εκτόξευση της φήμης του Marley, αναφέρει ότι οι στίχοι του τραγουδιού μιλούν για τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών που έκανε, ενώ είχε σχέση με τον καλλιτέχνη,  για τα οποία ο Marley ήταν αντίθετος. Επιθυμούσε η Ester να γεννήσει το παιδί του. Πίστευε ότι ο έρωτάς τους ήταν δυνατός και ήταν αμαρτία να σκοτώσει τον σπόρο του. Έτσι, ο γιατρός που συνταγογράφησε τα χάπια έγινε ο σερίφης.

Sheriff John Brown always hated me,
For what, I don't know:
Every time I plant a seed,
He said kill it before it grow
Ένα χρόνο αργότερα αφού το ηχογράφησε ο Bob Marley, το διασκεύασε ο Eric Clapton κάνοντας το μεγάλη επιτυχία (Νο 1 Αμερική, Νο 9 Μ.Βρετανία), κάνοντας παράλληλα τη μουσική του Marley γνωστή στο ευρύτερο κοινό.
Ο ‘’Slowhand’’  ηχογραφούσε τα κομμάτια του δίσκου ‘461 Ocean Boulevard’, όταν ο κιθαρίστας George Terry έφερε μαζί του το ‘’Burnin'’’ των Wailers, λέγοντας ότι τού άρεσε ιδιαίτερα το συγκεκριμένο τραγούδι. Έπεισε τον Clapton να το ηχογραφήσουν αλλά στον τελευταίο δεν άρεσε λόγω της reggae μελωδίας. Τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας του τον έπεισαν να το συμπεριλάβει στον δίσκο υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να γίνει μεγάλη επιτυχία.
Σύμφωνα με την αυτοβιογραφία του, όταν ο Clapton συνάντησε τον Marley, ο τελευταίος τού είπε ότι του άρεσε η διασκευή.
TRIVIA:
•  Στο ‘’Burnin'’ ηχογράφησαν για τελευταία φορά ως μέλη των Wailers οι συνοδοιπόροι του Marley, από το ξεκίνημά τους το 1963, Peter Tosh & Bunny Wailer.
•  Η Ester Anderson είχε σχέση με τον Marley μέχρις ότου έμαθε ότι ήταν νυμφευμένος με παιδιά. Ανάμεσα στις κατακτήσεις της υπήρξε και ο Marlon Brando για επτά χρόνια. Έχει λάβει διάφορα βραβεία για τις δραστηριότητές της σε μουσική, φωτογραφίες και ταινίες. Ένα από αυτά αφορούσε στην  διάδοση/εισαγωγή της reggae μουσικής στην αμερικάνική αγορά (1976).

ΓΙΑΝΝΗΣ 602


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου