OI BLACK OAK ARKANSAS ΜΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗ ΤΟΝ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟ JIM DANDY

Από τα θρυλικά ονόματα του southern rock, οι Black Oak Arkansas σχηματίστηκαν το 1963 αρχικά σαν "The Knowbody Else" με ιδρυτικό μέλος τον κιθαρίστα Rickie Lee Reynolds και τραγουδιστή τον Ronnie "Chicky Hawk" Smith. Όλα τα μέλη του συγκροτήματος ήταν συμμαθητές και φίλοι στο γυμνάσιο της μικρής πόλης του Arkansas, Black Oak. Οι  Knowbody Else έφυγαν από το Black Oak και πήγαν στο Memphis για να υπογράψουν στην Stax Records όπου το 1969 κυκλοφόρησαν το άλμπουμ με το όνομά τους το οποίο  πέρασε απαρατήρητο. Στο μεταξύ εμπλούτισαν τον ήχο τους με περισσότερα ψυχεδελικά στοιχεία που τότε ήταν πολύ της μόδας και μετά την εμπορική αποτυχία του πρώτου τους άλμπουμ υπέγραψαν στην Atco Records (θυγατρική της Atlantic) με το όνομα Black Oak Arkansas για να τιμήσουν την πόλη από την οποία καταγόντουσαν. O Ronnie "Chicky Hawk" Smith  αποχωρεί παραχωρώντας τη θέση του στον ανερχόμενο αλλά εντελώς άγνωστο James Mangrum και το 1971 κυκλοφόρησαν το πρώτο άλμπουμ με τίτλο το όνομά τους (No 127 Αμερική) που ήταν αισθητά καλύτερο από το πρώτο που είχαν κυκλοφορήσει σαν The Knowbody Else. Στο τρίτο studio άλμπουμ τους If an Angel Came to See You, Would You Make Her Feel at Home? τον ντράμερ Wayne "Squeezebox" Evans έχει αντικαταστήσει ο Tommy Aldridge που αργότερα έκανε μεγάλη καριέρα παίζοντας με τους Whitesnake, Pat Travers, Ozzy Osbourne, Gary Moore, Manic Eden κ.α. Ο Aldridge έμεινε στους Black Oak Arkansas  έως και το 1976. Το συγκρότημα κτίζεται γύρω από τον χαρισματικό ερμηνευτή αλλά και show man, Jim "Dandy" Mangrum. Τόσο η εμφάνισή του όσο και η σκηνική παρουσία του έκαναν τον David Lee Roth να δανειστεί πολλά στοιχεία του και να τα μεταφέρει στον κόσμο  του hard rock στα τέλη της δεκαετίας του 70 με τους Van Halen.Το άλμπουμ του 1973, High in the Hog σημείωσε τη μεγαλύτερη εμπορική  επιτυχία φθάνοντας στο Νο 53 του Billboard chart ενώ το single, “Jim Dandy” έως το Νο 25. To συγκρότημα, χωρίς οι δίσκοι του να κατορθώσουν να σημειώσουν ιδιαίτερη επιτυχία, με πιο πετυχημένο το Street Party (No 56, 1974) έγινε γνωστό στην Αμερική αλλά και στην Ευρώπη χωρίς βέβαια στην γηραιά ήπειρο να σημειώσουν κάποια εμπορική επιτυχία.
Στις 6 Απριλίου 1974 εμφανίστηκαν στο California Jam μαζί με τους Deep Purple, Black Sabbath, Emerson Lake and Palmer, Seals and Crofts, Earth, Wind and Fire και Rare Earth. Από το 1975 και μετά το συγκρότημα παρουσιάζει μια σταδιακή πτώση με δεκάδες (σ.σ. κυριολεκτικά) αλλαγές στη σύνθεσή του και πολλές κυκλοφορίες χωρίς καμία όμως να είναι κάτι το ιδιαίτερο. Τότε ήταν που ο ηγέτης πλέον του συγκροτήματος, Jim Dandy Mangrum βγάζει το "Arkansas" από τον τίτλο τους, συνεχίζοντας "Black Oak" . Το 1980 λόγοι υγείες υποχρεώνουν τον Jim Dandy Mangrum να αποχωρήσει με τον κιθαρίστα Rickie Lee Reynolds να συνεχίζει με τραγουδιστή τον Randy Ruff. O Mangrum επέστρεψε το 1984 και το συγκρότημα κυκλοφόρησε το άλμπουμ Ready as Hell με το παλιό όνομα "Black Oak Arkansas" αλλά και το όνομα του "Jim Dandy".  Έκτοτε, το συγκρότημα συνεχίζει να εμφανίζεται με τον Jim Dandy (σ.σ. ψευδώνυμο του James Mangrum που του είχε δώσει ο πατέρας του). Το 2013 υπογράφουν στην Atlantic όπου κυκλοφορούν το άλμπουμ "Back Thar N' Over Yonder" με 5 καινούργια τραγούδια και 10 ακυκλοφόρητα από την δεκαετία του ’70.
TRIVIA     
  • Το πρώτο άλμπουμ τους περιέχει και το τραγούδι "When Electricity Came To Arkansas" για το οποίο κατηγορήθηκαν ότι αν το ακούσεις ανάποδα μεταδίδει σατανιστικά μηνύματα!
  • Το Raunch 'N' Roll Live (1973 Νο 90 Αμερική) ήταν το πρώτο live που κυκλοφόρησαν κι επανακυκλοφόρησε το 2007 σε 2-CD. Όλη η δισκογραφία τους έχει επανακυκλοφορήσει σε remastered cd.
  • Το τραγούδι "Jim Dandy", στην Αμερική γνωστό και σαν "Jim Dandy to the Rescue" είναι σύνθεση του βLincoln Chase και η πρώτη του εκτέλεση έγινε από την R&B τραγουδίστρια LaVern Baker το 1956.  
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
If an angel came to see you, would you make her feel at home? (1972)
High on the Hog (1973)
Street Party (1976)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου