ROCK INCIDENT 9: Ο RICK WAKEMAN ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΝΟΙΚΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΖΕΙ ΠΛΗΚΤΡΑ ΣΤΟΥΣ T.REX

To 1969 o Rick Wakeman τελείωσε τις σπουδές του στο Royal College of Music κι άρχισε να εργάζεται σαν session μουσικός. Η πρώτη σοβαρή δουλειά του ήταν η συμμετοχή του στο άλμπουμ του David Bowie,  Space Oddity (1969) για να γίνει μέλος των Strawbs (διάβασε εδώ) παίζοντας στα άλμπουμ From the Witchwood και Dragonfly. Έτσι φθάνουμε στο 1971 όπου ήταν μια πολύ καλή χρονιά γι’ αυτόν. Ο Bowie τον ξανακάλεσε να παίξει μαζί αυτή τη φορά στο άλμπουμ Hunky Dory (πιάνο στο τραγούδι Life on Mars), ο Elton John στο άλμπουμ του Madman across the Water ενώ από το 1972 γίνεται μέλος των Yes ηχογραφώντας μαζί τους το άλμπουμ Fragile. Όλα καλά, αλλά χρήματα δεν έχουν αρχίσει να μπαίνουν στη τσέπη του κι αντιμετωπίζει βιοποριστικό πρόβλημα.
Το περιστατικό που ακολουθεί το είχε περιγράψει ο ίδιος από το μικρόφωνο του Capital FM, προσκαλεσμένος στην εκπομπή μου μια ημέρα πριν εμφανιστεί στο Λυκαβηττό το 1997 κατά τη διάρκεια του European Rock Prize.
Η ερώτηση αφορούσε τις συνεργασίες του σαν session σε άλμπουμ των Black Sabbath και Lou Reed. “Δεν είχα καθόλου χρήματα, ούτε να πληρώσω το ενοίκιό μου, 8 λίρες. Ήμουν σε μια pub με τον Marc Bolan (των Τ.Rex) και του είπα ότι θέλω να δουλέψω σαν session μουσικός για να πληρώσω τις υποχρεώσεις μου. Με κάλεσε να παίξω στο πιάνο το τραγούδι του ‘Get it on’ (No1 Μ.Βρετανία, Νο 10 Αμερική) με αμοιβή 9 λίρες! Όταν μου έβαλε κι άκουσα το τραγούδι, του είπα ότι ήταν τέλειο και δεν χρειαζόταν πιάνο. O Bolan επέμενε και με ρώτησε αυστηρά «Μήπως δεν θες να πληρώσεις το ενοίκιο σου;» Έπαιξα, πληρώθηκα και πλήρωσα το ενοίκιό μου και τον ευχαριστώ!!!! (σ.σ. όπως καταλάβατε ο Bolan ήθελε να τον βοηθήσει και τον έβαλε  να παίξει , όχι επειδή το κομμάτι χρειαζόταν πλήκτρα!)
Όταν του έκανα την ερώτηση, δεν ήξερα ότι είχε παίξει και με τους T.Rex. Διαβάστε όμως πώς περιέγραψε τη συμμετοχή του στο πρώτο άλμπουμ του Lou Reed (ομότιτλο 1972) που ηχογραφήθηκε στο Λονδίνο. «Θυμάμαι ότι ο Steve Howe (κιθαρίστας των Yes)  κι εγώ παίξαμε στο πρώτο άλμπουμ του Lou Reed που ηχογραφήθηκε στο Morgan Studios, Το studio ήταν διώροφο και για κάποιο ανεξήγητο λόγο τα φώτα ήταν κλειστά και ενώ ηχογραφούσα στον 1ο όροφο, ο ηχολήπτης ήταν στο ισόγειο! Τα μόνα φώτα που υπήρχαν ήταν αυτά των μηχανημάτων και της κονσόλας. Έπαιζα στο σκοτάδι και κάθε φορά που έκανα ένα take έβγαινα στο διάδρομο και φώναζα του ηχολήπτη που ήταν στο ισόγειο!»   
Για την ιστορία ο Rick Wakeman έπαιξε πιάνο στη μεγάλη επιτυχία Morning Has Broken (Νο 9 Μ.Βρετανία, Νο 6 Αμερική) του Cat Stevens και στο "Sabbra Cadabra"των Black Sabbath από το άλμπουμ τους Sabbath Bloody Sabbath (1973) όπου στο τέλος του κομματιού παίζει πιάνο και Minimoog. Για να ακούσετε το πιάνο αφήστε να τελειώσει το κομμάτι και …ακούστε το.
Η ΖΩΗ ΚΥΚΛΟΥΣ ΚΑΝΕΙ
Ο Rick Wakeman έπαιζε το 1973 σαν session στους Black Sabbath, ο γιός του Adam Wakeman από το 2004 παίζει και με τους Black Sabbath και με τον Ozzy!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
8/12/17
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου