VAAL: ΜΕ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ METAL

Ο Γιώργος Τσιμπινουδάκης είναι ο πρώτος από δεξιά με το κόκκινο παντελόνι με τις μαύρες ρίγες
Όσοι έχετε ακούσει τη περίφημη συλλογή της FM Records, Greece Attacks θα έχετε ακούσει και ξεχωρίσει τη συμμετοχή των Vaal με το κομμάτι Necrology. Με διαφορά το καλύτερο της συλλογής και με διαφορά ένα από τα καλύτερα τραγούδια εκείνης της πρώιμης ελληνικής metal σκηνής. Με βαριές κιθάρες, φοβερά φωνητικά από το Γιώργο Τσιμπινουδάκη και με πολύ προσωπικότητα, το Necrology άντεξε στο χρόνο. Πραγματικά κρίμα για τους Vaal που δεν κυκλοφόρησαν άλμπουμ! Ακολουθεί συνέντευξη με το Γιώργο Τσιμπινουδάκη που θα σας λύσει τις απορίες και δεν(!) θα ενημερώσει για τη τέχνη του Wushu της οποίας είναι άριστος γνώστης. 

Α.Ρ.. Έχουν πια συμπληρωθεί 30 χρόνια από το Necrology. Από εκείνη την εποχή τι σου έχει μείνει;
- Αλέξανδρε, αυτό που μου έχει μείνει και ομολογουμένως μου έλειψε, είναι να αντιλαμβάνεσαι πως δεν είσαι ασήμαντος. Πως υπάρχει αγάπη γύρω σου, για την μουσική που αντιπροσωπεύεις. Αυτή την αγάπη, αναμφισβήτητα δεν την εξηγείς και δεν ξέρεις πως να την διαχειριστείς. Αυτός είναι ο λόγος που συνειδητά απέφευγα να εμφανίζομαι δημόσια, σε μέρη που σύχναζαν φίλοι της Heavy Metal σκηνής.
Α.Ρ. Πως το κομμάτι συμπεριλήφθηκε στη συλλογή "Greece Attacks" κι έμεινε στην ιστορία;
- Μου τηλεφώνησαν από την FM Records και μου ζήτησαν να γράψω ένα τραγούδι άμεσα. Το "Necrology" το έγραψα την ίδια μέρα. Δεν μου άρεσε ιδιαίτερα και ζήτησα πίστωση χρόνου, για να γράψω άλλο τραγούδι. Με θεώρησαν  π α ν η λ ί θ ι ο  και το συμπεριέλαβαν στο "Greece Attack", αδιαφορώντας για την άποψή μου. Στο φινάλε, αυτοί δικαιώθηκαν. Εμένα μέχρι σήμερα δεν μου αρέσει.
Α.Ρ. Ποια ήταν η σύνθεση που το ηχογράφησες;
- Αν και είχα την δυνατότητα να το ηχογραφήσω με εξαιρετικούς μουσικούς, το ηχογράφησα με άπειρους νέους μουσικούς. Ο Γιώργος Σπανόπουλος, (ίσως ο κορυφαίος μουσικός που συνεργάστηκα μέχρι σήμερα), ήταν εξαιρετική επιλογή, τόσο για τα σολιστικά μέρη, όσο και τις δεύτερες φωνές. Είναι ο μόνος μουσικός των Vaal, που παραμένουμε φιλαράκια.
Α.Ρ. Είχε κυκλοφορήσει σε single;
- Δεν νομίζω πως η FM Records θα επέτρεπε να κυκλοφορήσει με άλλη εταιρεία.
Α.Ρ. Είχες μιλήσει με εταιρείες............
- Αν θυμάσαι, εσύ είχες μεσολαβήσει για να υπογράψουμε με την Sakkaris Records, αλλά υπήρξαν διαφωνίες. Μέχρι και σήμερα έχουμε προτάσεις να ηχογραφήσουμε. Δυστυχώς, δεν μας ενδιαφέρει να επιστρέψουμε στην heavy metal σκηνή, αν δεν υπάρχει......κ ί ν η τ ρ ο .
Α.Ρ. Κρίμα που οι Vaal δεν κυκλοφόρησαν ένα πλήρες άλμπουμ. Είχατε υλικό για ένα πλήρες άλμπουμ; Υπάρχουν άλλες ηχογραφήσεις που δεν παρουσιάστηκαν;
- Τις αψυχολόγητες ενέργειές μας, τις πληρώσαμε με την διάλυσή μας. Υλικό υπήρχε και μέχρι σήμερα γράφω τραγούδι. Tο demo του "All Souls' Midnight", έγινε ειλικρινά ανάρπαστο.
Α.Ρ. Τότε είχαν ακουστεί διαφορά για τους στίχους του Necrology, όπως ότι είχαν να κάνουν είχαν να κάνουν με το Necronomicon του Lovecraft.
- Η εισαγωγή του Necrology, είναι  ε π ί κ λ η σ η  από το Necronomicon.
Α.Ρ. Πάντως τόσα χρόνια μετά, το κομμάτι ακούγεται σημερινό και δεσπόζει η φωνή σου.
- Σήμερα υπάρχουν πολύ καλύτερες φωνές από μένα, αλλά αναμφισβήτητα τους λείπει αυτό που θεωρώ εγώ.........ψ υ χ ή  και .....μ α γ κ ι ά . Πριμαντόνες........
Α.Ρ. Από τα συγκροτήματα εκείνης της εποχής, ποιοι σου είχαν κάνει εντύπωση;
- Οι Heaven & Hell και οι Sinners.(σ.σ. οι Heaven and Hell είναι ελληνικό συγκρότημα των αρχών της δεκαετίας του '80)
Α.Ρ. Από τα σημερινά συγκροτήματα;  Παρακολουθείς τη σύγχρονη ελληνική metal σκηνή;
- Οι Firewind και οι Rotting Christ, είναι  α σ υ ν α γ ώ ν ι σ τ ο ι.  Έχουν αποφύγει τις προχειρότητες και τον  ε ρ α σ ι τ ε χ ν ι σ μ ό  των άλλων.
Α.Ρ. Υπάρχει η πιθανότητα για ένα Vaal reunion;
- Αν υπάρξει  σ ο β α ρ ό  οικονομικό κίνητρο και βέβαια υπάρχει η πιθανότητα για reunion.
Α.Ρ. Πες μου για το Wushu με το οποίο ασχολείσαι.
- Eίναι η πλέον δικαιωμένη επιλογή της ζωής μου. αλλά δεν πρόκειται να την.....εκπορνεύσω σήμερα.
Α.Ρ. Γιατί αρνηθήκατε να συμμετέχετε στην συναυλία των Black Sabbath το 1987;
- Ο Tony Iommi ήταν.....προσβλητικός και ειρωνικός, όσο κάναμε διαπραγματεύσεις στο ξενοδοχείο Intercontinental. Αυτές ο συμπεριφορές με αναγκάζουν να καταντώ......οξύθυμος, απέναντι και στον Θεό τον ίδιο. Έκοψα τις διαπραγματεύσεις στη μέση. Το παρήγορο ήταν, η φιλία μου με τον Tony Martin.
Α.Ρ. Πριν ένα χρόνο, οι Spitfire ηχογράφησαν το "Necrology" το οποίο θα κυκλοφορούσε σε single και μάλιστα με τη δική σου συμμετοχή. Τι συνέβη και δεν προχώρησε αυτή η κυκλοφορία;
 - Με τους Spitfire, με συνδέει μια φιλία 30 ετών. Ήθελα να συμμετέχω στην ηχογράφηση, αλλά δεν τα κατάφερα, λόγο επαγγελματικών υποχρεώσεων. Πιστεύω πως ο Πάνος Δέδες, κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων σαν τραγουδιστής. Δεν θα ανεχτώ καμία σύγκριση με τον Πάνο, αλλά και αυτός το ίδιο. Είμαστε καλοί φίλοι. (Το ότι είμαι πιο.....σέξυ, είναι εμφανές, αλλά δεν χρειάζεται να το μάθει).
Α.Ρ. Χάρηκα Γιώργο που τα είπαμε, μετά από τόσα χρόνια.
- Αλέξανδρε, ευελπιστώ να τα ξαναπούμε σύντομα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
30/6/17
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment