EPISODE SIX: ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΠΑΙΖΑΝ ΟΙ GILLAN, GLOVER ΠΡΙΝ ΓΙΝΟΥΝ ΤΙΤΑΝΟΤΕΡΑΣΤΙΟΙ

 

Κανείς δεν θα μνημόνευε τους Episode Six και ούτε κατά διάνοια θα είχαν κυκλοφορήσει 3(!) συλλογές αν δεν είχαν περάσει από τη σύνθεσή τους οι Ian Gillan και Roger Glover, οι οποίοι έγιναν διάσημοι παίζοντας στους Deep Purple. Σχηματίστηκαν το 1964 στο Middlesex και στην ουσία ήταν η ένωση δύο τοπικών συγκροτημάτων, των Lightnings και των Madisons, που γνωριζόντουσαν από το σχολείο. Στην αρχική σύνθεση, συμμετείχε ο νεαρός Roger Glover στο μπάσο, ο τραγουδιστής Andy Ross, η Sheila Carter-Dimmock πλήκτρα, τραγούδι, οι κιθαρίστες  Graham Carter-Dimmock και Tony Lander κι ο ντράμερ Harvey Shield και κατά τη συνήθεια της εποχής, έπαιζαν διασκευές. Η μάνατζέρ τους έκλεισε μια σειρά εξαντλητικών εμφανίσεων στο Arcadia Club της Φρανκφούρτης  και στην επιστροφή τους στην Αγγλία ο τραγουδιστής Andy Ross αποχώρησε για να παντρευτεί και με πρόταση της μάνατζερ τους  ήλθε ο Ian Gillan και σύντομα έκλεισαν συμβόλαιο με την Pye Records. Έχοντας σαν μοναδικό τρόπο προώθησης των τραγουδιών τους τις συναυλίες, έδιναν περίπου 20 συναυλίες ανά μήνα, σε μια εποχή, πριν 50 χρόνια πίσω, που τα Clubs ήταν λιγότερα, οι μετακινήσεις δυσκολότερες και οι τεχνικές δυνατότητες ακόμα πιο δύσκολες. Το 1966 κυκλοφόρησαν το single, "Put Yourself in My Place", της διασκευή της επιτυχίας των Hollies για να εμφανιστούν σαν support στην περιοδεία της Dusty Springfield. Η εμπορική αποτυχία του single τοπς, τους φέρνει μια καλή πρόταση να εμφανιστούν στη Βηρυτό, που τους βοηθά να αναπνεύσουν οικονομικά. Η τραγουδίστρια Sheila Carter-Dimmock αποχωρεί κι αντικαθίσταται από τον John Kerrison πρώην The Pirates, όπου μπάσο έπαιζε ο μετέπειτα μπασίστας των Deep Purple,  Nick Simper. Κόβοντας το όνομά τους σε Episode  υπογράφουν στην MGM Records για να κυκλοφορήσουν το single "Little One" in May (1968), πραγματοποιώντας αρκετές τηλεοπτικές εμφανίσεις, έχοντας στα ντραμς τον Mick Underwood, μετέπειτα ντράμερ των Gillan, Herd και Quatermass.

Συνολικά έχουν κυκλοφορήσει 8(!) singles που όμως όλα απέτυχαν εμπορικά, με τον Gillan να θεωρεί λάθος τη χρήση πνευστών. Μετά από 8 singles που κανένα δεν κατάφερε να μπει στο βρετανικό  chart, αποφασίζουν να αλλάξουν τον ήχο τους και να τον κάνουν ποιο  βαρύ, αλλά τον Ιούνιο του 1969 σε μια εμφάνισή τους στο Λονδίνο, φέρνει μεταξύ του κοινού τους Ritchie Blackmore και Jon Lord, που έχουν αποφασίσει να διώξουν τους Rod Evans και Nick Simper και βλέπουν στα πρόσωπα  των Gillan και Glover τους αντικαταστάτες τους. Οι Episode Six συνέχισαν για ένα μικρό διάστημα με τραγουδιστή και μπασίστα τον John Gustafson, μετέπειτα μέλος των , Ian Gillan Band, Roxy Music και Quatermass, ενώ στα ντραμς ήταν ο Dave Lawson (μετέπειτα Greenslade). Σε καμία περίοδο της καριέρας τους δεν έκαναν επιτυχία, αν και άλλαξαν αρκετά ονόματα προσπαθώντας να αναζωογονηθούν (Episode Six with Sheila Carter, The Sheila Carter Band).

TRIVIA

  • Το τραγούδι τους "Gentlemen of the Park" ακούγεται στην ταινία και το soundtrack της ταινίας Les Bicyclettes de Belsize(1968).  Δύο από τα singles που ηχογράφησαν για την Pye Records, είχαν σαν παραγωγό τον Tony Reeves, μετέπειτα μπασίστα των Colosseum.
  • Στις 6 Δεκεμβρίου 2015, έκλεισαν 50 χρόνια από το ξεκίνημά τους και έδωσαν μια συναυλία μπροστά σε κοινό που απαρτιζόταν από φίλους και συγγενείς. Στη συναυλία έδωσαν το παρόν και οι Gillan, Glover!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ (Συλλογή)
Cornflakes and Crazyfoam (2002)


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

27/12/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου