TROGGS- “WILD THING”:ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΤΥΧΑΙΑ ΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΤΗΝ CAROLE KING!

 

O Chip Taylor (κανονικό όνομα James Wesley Voight) ήταν ένας από τους πολλούς νεαρούς Αμερικάνους που ήταν ερωτευμένος με τη συνθέτριας/τραγουδίστρια Carole King. Έως και τα πρώρα νεανικά του χρόνια έγραφε τραγούδια για country καλλιτέχνες ώσπου μια ημέρα, δέχτηκε ένας τηλεφώνημα από έναν A&R (Art and Repertoire Manager- στέλεχος δισκογραφικής εταιρείας) για να γράψει ένα τραγούδι για ένα συγκρότημα που λεγόταν Jordan  Cristopher&the Wildwoods. Χωρίς καν να τους ξέρει, τους ετοίμασε ένα τραγούδι, το οποίο ήταν το “Wild Thing”. “Ξεκίνησα παίζοντας με την κιθάρα μου κάποια riffs ώσπου ξαφνικά μού βγήκε το riff που ξέρετε» λέει ο Taylor. “Τυχαία προέκυψε και να σκεφτεί κανείς ότι δεν είμαι καλός κιθαρίστας απλά βάζω όλο το αίσθημα μου στις χορδές. Το αρχικό riff εξελίχθηκε στο γνωστό κομμάτι , έχοντας στο μυαλό μου την Carole King γι αυτό και οι στίχοι έχουν ένα συναισθηματικό-σεξουαλικό περιεχόμενο”. O Taylor κάλεσε τον ηχολήπτη να πάνε στο studio να το γράψουν και δεν χρειάστηκε πάνω από 5 λεπτά να το ηχογραφήσει. «Η εισαγωγή στην αρχή του κομματιού, προέρχεται από ένα γύρισμα της ταινίας προς τα πίσω το οποίο έκανε ο ηχολήπτης κατά τη διάρκεια της πρόβας και άρεσε στον Taylor και το κράτησε! Το έγραψε σε demo και το έδωσε στους Wild Ones για να το ηχογραφήσουν. Πολλά χρόνια αργότερα, ο τραγουδιστής των Wild Ones, Chuck Alden είπε ότι μετάνιωσε που δεν το τραγούδησε όπως ο Taylor στο  demo του όταν του το είχε δώσει!
 Η πρώτη ηχογράφηση του έγινε από τους Νεουρκέζους Wild Ones το 1965 όπου τραγουδούσε ο Jordan Christopher αλλά δεν σημείωσε καμία επιτυχία. Τη επόμενη χρονιά, το διασκεύασαν οι Troggs,πηγαίνοντας το στο No1 του Αμερικάνικου και στο Νο2 του Βρετανικού chart, κάνοντας το την πλέον πετυχημένη διασκευή! Το τραγούδι δικαιολογημένα έγινε classic garage anthem και να σκεφτεί κανείς ότι το ηχογράφησαν με την πρώτη!
«Είδα την ταινία του Monterey Festival  όπου το έπαιξε ο Jimi Hendrix και «έπιασε» το αίσθημα που είχα όταν το έγραφα», δήλωσε στο περιοδικό Classic Rock o Taylor το Νοέμβριο του 2003.
Σήμερα, το demo του τραγουδιού βρίσκεται στο μουσείο του Rock’n’Roll Hall of Fame».


 ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΑΝ
Πολλές είναι οι διασκευές του συγκεκριμένου τραγουδιού, με προεξέχουσες αυτές των Jimi Hendrix, Chrissie Hynde, Linda Ronstadt, Emmylou Harris, P.P. Arnold, Janis Joplin, Juice Newton, Anne Murray και Ace Frehley,.
TRIVIA
To τραγούδι ακούγεται στην ταινία του Jonathan Demme, Something Wild(1986).
Η τηλεοπτική εκπομπή Thank Your Lucky Stars, προβλήθηκε μεταξύ 1961 και 1996 από το  ITV στη Μ.Βρετανία. και φιλοξένησε όλα τα pop ονόματα της εποχής ακόμα και τους Beatles και Rolling Stones.
 
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

16/6/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Να προσθέσω λίγα ακόμα στοιχεία:
    1. Οι Troggs ήταν εγγλέζικο συγκρότημα, που το 1966, εκτός του Wild Thing, κάνανε μια ακόμα επιτυχία, το With a Girl Like You. Το όνομα Trogg είναι συντόμευση του ελληνικού "τρωγλοδύτης".
    2. Δυο χρόνια αργότερα, οι Troggs έκαναν μια ακόμα επιτυχία, το Love is All Around, Που το επανέφεραν στην επικαιρότητα οι Wet Wet Wet, μέσα από το φιλμ "Τέσσερεις Γάμοι και Μια Κηδεία", το 1994.
    3. Ο συνθέτης του τραγγουδιού, ο Chip Taylor, είναι αδελφός του Jon Voight, άρα είναι θείος της Angelina Jolie!!
    4. Το πνευστό που ακούγεται στο Wild Thing είναι οκαρίνα! Νομίζω ότι δεν ξανακούστηκε ποτέ πια οκαρίνα σε άλλο μουσικό έργο, εκτός από τους "Αχαρνής" του Σαββόπουλου.
    5. Γεια σου ρε Τσιτσιπά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή