Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ “WHO’S NEXT” ΤΩΝ WHO


Το 1971, ακριβώς αμέσως μετά την κυκλοφορία του εξαιρετικού Live at Leeds, οι Who κυκλοφορούν το 5ο studio άλμπουμ τους με τίτλο Who's Next. Αρχικά προοριζόταν για μια rock opera και πάλι γραμμένη από τον Pete Townshend με τίτλο Lifehouse, αλλά επειδή χρονικά ήταν πολύ κοντά στο προηγούμενο studio άλμπουμ τους Tommy (1969) που ήταν όπερα, προτίμησαν να προσθέσουν μερικά τραγούδια διαφορετικού ύφους (διάβασε εδώ την ιστορία του Baba O’Riley).
Το άλμπουμ ήταν έτοιμο να κυκλοφορήσει αλλά δεν είχαν καταλήξει στο εξώφυλλο και το συγκρότημα μαζί με τον φωτογράφο Ethan Russell έψαχνε την κατάλληλη φωτογραφία.
Η επίμαχη φωτο με τον Keith Moon να φορά ζαρτιέρες και να κρατά μαστίγιο που τελικά δεν "στόλισε" το εξώφυλλο.
Είχαν προταθεί διάφορες ιδέες, όπως ο Keith Moon με μαστίγιο και ζαρτιέρες (τελικά χρησιμοποιήθηκε στην remastered επανέκδοση του cd το 2003), ενώ έντονα έπαιξε η ιδέα το εξώφυλλο να έχει γυμνά κορίτσια. Όμως καμία δεν φαινόταν αρκετά καλή.
Τελικά, ο Russell αποφάσισε να ακολουθήσει το συγκρότημα στις συναυλίες τους στην Κεντρική Αγγλία για έμπνευση μήπως και καταλήξουν κάπου. Ένα βράδυ κατά τη επιστροφή του συγκροτήματος από μια συναυλία στο Sutherland, βρισκόταν στο αυτοκίνητο με τον Pete Townshend, ο οποίος οδηγούσε απίστευτα γρήγορα και επικίνδυνα για αυτό και είχε ξαπλώσει στο πίσω κάθισμα. Κάποια στιγμή λίγο έξω από το Sheffield, o Townshend ρώτησε το Russell εάν του έχει έρθει κάποια ιδέα. Εκείνος σηκώθηκε από το πίσω κάθισμα, κοίταξε γύρω του και είδε κάποιες ογκώδεις τσιμεντένιες φιγούρες πάνω σε μία κυκλική διασταύρωση. Το θεώρησε ιδανικό σκηνικό κάτω από το φεγγάρι και πρότεινε να φωτογραφήσει το συγκρότημα εκεί. Πράγματι και οι Keith Moon και  John Entwistle μόλις το είδαν τους θύμισε σκηνικό από την ταινία του Stanley Kubrick, 2001” A Space Odyssey. Κι ενώ ο Russell έπαιρνε δοκιμαστικές φωτογραφίες, βλέπει τον Townshend να κατουράει σε έναν από τους τσιμεντένιους οβελίσκους. Αμέσως σκέφτηκε να τους φωτογραφήσει όλους στην ίδια … στάση (!), όμως οι άλλοι τρεις δεν μπορούσαν να δράσουν κατά παραγγελία, οπότε έριξε νερό από ένα κάνιστρο για να παράγει το ίδιο αποτέλεσμα, ενώ στην πραγματικότητα μόνο o Pete Townshend άφησε το..αποτύπωμά του! Το γαλάζιο του ουρανού προστέθηκε από ...φωτογραφία!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
5/10/17/
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου