Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ GEORGE YOUNG ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΩΝ EASYBEATS!


Ο αποχώρηση από τα εγκόσμια του συνθέτη και μέλους του Easybeats, George Young, φέρνει το αυστραλέζικο συγκρότημα στην παρουσίαση στη στήλη “Ποιος θυμάται”.
Οι Easybeats σχηματίστηκαν το 1964(!) στο Σίνδευ της Αυστραλίας και ο ήχος τους ήταν εμφανώς επηρεασμένος από αυτόν των Beatles. Τα μέλη του συγκροτήματος αποτελούντο από μετανάστες από την Μ.Βρετανία με ποιο γνωστό τον κιθαρίστα George Young (αδελφό των Angus και Malcolm Young των AC/DC) που είχε γεννηθεί στη Σκοτία! Πολύ γρήγορα έκαναν όνομα στα clubs του Σίνδευ και υπέγραψαν στην μικρή ανεξάρτητη αυστραλιανή εταιρεία παραγωγής Albert Productions. Με τη σειρά της η Albert Productions τους βοήθησε και υπέγραψαν συμβόλαιο με την Parlophone. Πρώτο single που κυκλοφόρησαν ήταν το "For My Woman" για να ακολουθήσουν άλλα δύο singles και το 1965 κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο Easy. Σιγά σιγά αρχίσουν και κάνουν επιτυχία στο αυστραλέζικο chart αλλά κανείς στην Μ.Βρετανία δεν γνωρίζει την ύπαρξή τους!  Τον Αύγουστο 1966 η Albert Productions κυκλοφορεί το E.P. Easyfever που πάει στο Νο1 του αυστραλέζικου singles charts και τον ίδιο χρόνο βλέπουν ένα άλλο τραγούδι τους να πηγαίνει στο Νο1 του singles chart με τίτλο “Sorry”.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ "FRIDAY ON MY MIND"
Την ίδια χρονιά αποφασίζουν να φύγουν για την Μ.Βρετανία για να κάνουν επιτυχία. και το  Νοέμβριο του 1966 βλέπουν το single με το τραγούδι “Friday on my mind” να πηγαίνει στο No 6 του βρετανικού chart και τρεις μήνες αργότερα στο Νο16 του αμερικάνικου chart. Επί τέλους η επιτυχία είχε χτυπήσει την πόρτα τους! Σαν επιστέγασμα ήλθε η πρόταση για να ανοίξουν την περιοδεία των Rolling Stones!
To "Friday on my mind" έχει χαρακτηριστεί σαν ύμνος στην εργατική τάξη αλλά ο George Young έχει δηλώσει ότι οι στίχοι δεν είχαν πολιτική χροια. Το riff της κιθάρας στην εισαγωγή που χαρακτηρίζει όλο το τραγούδι το επνεύστηκαν από μια ταινία που είχαν δει με το φωνητικό συγκρότημα των Swingles και μετά την ταινία το σιγοσφύριζαν στο δρόμο, ώσπου το έκαναν τραγούδι!

Τα επόμενα singles τους δεν γνώρισαν επιτυχία αν και το συνθετικό δίδυμο Harry Vanda και George Young είχε ακολουθήσει τη ψυχεδελικό οδό γραφής που εκείνη την περίοδο είχε ιδιαίτερη επιτυχία. Έτσι το συνθετικό δίδυμο αποφάσισε να γράφει τραγούδια για άλλους καλλιτέχνες, όπως τους Los Bravos ("Bring a Little Lovin'" και "Come In, You'll Get Pneumonia") αλλά και στον Paul Revere and the Raiders. Ακολούθησε ακόμα ένα single για τους Easybeats, το "Hello, How Are You" (No 20 Μ.Βρετανία 1968), το άλμπουμ Vigil και τελικά διαλύθηκαν. Ακολούθησε μια περίοδος με το συγκρότημα να επανέρχεται και να εξαφανίζεται.
Οι Vanda και Young παρέμειναν στην Μ.Βρετανία ηχογραφώντας όχι πια με το όνομα των Easybeats αλλά σαν Paintbox, Band of Hope, Grapefruit, Haffy's Whisky Sour και Marcus Hook Roll Band για να επιστρέψουν στην Αυστραλία συνεργαζόμενοι με μορφή προσφοράς τραγουδιών (δηλ σαν συνθέτες) ή σαν παραγωγοί ή και σαν εκδότες τραγουδιών με καλλιτέχνες όπως Rose Tattoo, Angels και Cheetah. Για τον John Paul Young έγραψαν το τραγούδι "Love Is in the Air" και για τους σκωτσέζους Bay City Rollers το "Yesterday's Hero", ενώ έκαναν την παραγωγή στα πρώτα έξη άλμπουμ των AC/DC κι ο George Young την παραγωγή στο Stiff Upper Lip.


Όμως η ιστορία των Easybeats δεν τελειώνει με το “Friday on my mind» και τη συνεργασία τους με τους AC/DC. Οι Vanda και Young μεταλλάσσονται σε Flash and the Pan, γνωρίζοντας επιτυχία με τραγούδια σαν τα "Down Among the Dead Men", "Waiting for a Train", "Midnight Man", "Early Morning Wake Up Call" και "Ayla".
Οι πιο γνωστές κι ενδιαφέρουσες διασκευές του “Friday on my mind» είναι του David Bowie και του Gary Moore.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Volume 3 (1966)
Good Friday (1967)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
25/10/17
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου