MONTROSE: ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΚΤΙΜΗΘΗΚΑΝ ΟΣΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ

Το συγκρότημα των Montrose έμεινε στην ιστορία για 2 λόγους: Ο πρώτος είναι για τη συμμετοχή του Sammy Hagar, o οποίος για δύο χρόνια (1973-1974) και στα πρώτα δύο άλμπουμ του συγκροτήματος ήταν τραγουδιστής. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το εξαιρετικό παίξιμο του κιθαρίστα Ronnie Montrose που για να λέμε και «του στραβού του δίκιο» δεν αναγνωρίστηκε όσο θα έπρεπε. Γεννημένος στο San Francisco το 1947, σε ηλικία 16 ετών, έφυγε από το σπίτι του αφού αντιμετώπισε ορισμένα προβλήματα με τους γονείς του. Στα 17 του άρχισε να μαθαίνει κιθάρα, έχοντας σαν πρώτυπα του Jeff Beck, Jimi Hendrix  και Jimmy Page και το πρώτο συγκρότημα στο οποίο βρέθηκε να παίζει ήταν οι Corn Brothers, ένα ακουστικό σχήμα όπου μπάσο έπαιζε ο μετέπειτα συνεργάτης του, Bill Church. Στη συνέχεια βρέθηκε στους Sawbuck με τους οποίους υπέγραψε στην Fillmore Records, εταιρεία του διάσημου διοργανωτή Bill Graham, με τον οποίο θα συνεργαζόταν πολλές φορές στο μέλλον. O Ronnie Montrose έχοντας φτιάξει σαν κιθαρίστας ένα καλό όνομα στην αγορά, παίζει στο άλμπουμ του Van Morrison,Tupelo Honey αλλά και στο άλμπουμ του Herbie Hancock Mwanuish(στο τραγούδι "Ostinato") και με τον Edgar Winter (παίζει στο Νο1 single τους Frankenstein καθώς και σε όλο το δίσκο The only come out at Night). Όμως δεν παίζει μόνο κιθάρα αλλά και μαντολίνο, ένα όργανο με πολύ γλυκό ήχο που έπαιζαν λίγοι μουσικοί, ενώ παίζει κιθάρα και στη μεγάλη επιτυχία του Van Morrison, "Wild Night". Το 1973 σχηματίζει τους Montrose, μαζί με τον τραγουδιστή Sammy Hagar, τον μπασίστα Bill Church και τον ντράμερ Denny Carmassi, τέσσερεις ξεχωριστές προσωπικότητες που έδεσαν μεταξύ τους. Παραγωγός του πρώτου ομώνυμου άλμπουμ του, ο Ted Templeman με τον οποίον γνωριζόντουσαν από την εποχή που ο Ronnie Montrose ηχογραφούσε με τον Van Morrison που τον βοήθησε να υπογράψει στην Warner Bros.Την πρώτη εμφάνισή τους την έκαναν με το όνομα ‘Ronnie Montrose and Friends’ και μάλιστα μεταδόθηκε ραδιοφωνικά από ένα ραδιοσταθμό με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσει σε bootleg. Λίγες εβδομάδες αργότερα μπαίνουν στον studio κι ηχογραφούν το πρώτο ομότιτλο άλμπουμ τους (No. 133 Αμερική) με τίτλο Montrose, το οποίο περιέχει τα, σήμερα, κλασικά  "Rock the Nation", "Rock Candy" και “ Bad Motor Scooter”.
Το εξώφυλλο του πρώτου τους άλμπουμ.
Και γράφω σήμερα κλασικά γιατί στην εποχή τους δεν εκτιμήθηκαν! (Το παίξιμο του Ronnie Montrose εκτιμήθηκε και με το παραπάνω από τους συναδέλφους του, αλλά πολλά χρόνια αργότερα). Η κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ του Paper Money (Νο 65 Αμερική, 1974) και πάλι με παραγωγό τον Ted Templeman, τον φέρνει για πρώτη φορά ψηλά στο αμερικάνικο chart, ενώ στο μπάσο έχει φύγει ο Bill Church  κι έχει έρθει ο Alan Fitzgerald που θα συναντήσουμε αργότερα στους Night Ranger.
H συνεργασία τους με τον διοργανωτή συναυλιών Bill Graham, τους απογειώνει αφού εμφανίζονται σε μεγάλους χώρους (αρένες) μαζί με τα πετυχημένα ονόματα της δεκαετίας του ’70, Rolling Stones, Kiss, Peter Frampton, Yes, Rush, Eagles, Journey και Aerosmith.

Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ SAMMY HAGAR
Μετά την κυκλοφορία του Paper Money, η Warner διοργάνωσε και πλήρωσε μια ευρωπαϊκή περιοδεία αμερικανικών συγκροτημάτων με τον τίτλο Warner Bros Music Show. Εκτός των Montrose, στην περιοδεία συμμετείχαν και οι Tower of Power, Little Feat και Doobie Brothers. Αμέσως μετά το τέλος της, ο Hagar ενοχλημένος με τη στάση του Ronnie Montrose σε διάφορα θέματα αποχώρησε κι αντικαταστάθηκε από τον Bob James.
Μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ Open Fire (1979), το συγκρότημα διαλύεται κι ο Ronnie Montrose σχηματίζει τους Gamma. Αλλά αυτούς θα τους εξετάσουμε σε μια επόμενη ανάλυση.

ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ….
O μπασίστας Alan Fitzgerald  σχημάτισε τους Night Ranger, o Sammy Hagar ακολούθησε προσωπική καριέρα, αρχής γενομένης το 1976 με το άλμπουμ Nine on a Ten Scale και το 1985 έγινε μέλος των Van Halen.
O Bill Church έπαιζε μπάσο σε όλα τα προσωπικά άλμπουμ του Hagar έως ότου γίνει μέλος των Van Halen. Ο Denny Carmassi ακολούθησε τον Montrose στους Gamma και μετά έπαιξε στο άλμπουμ των Coverdale Page, αλλά και στους Whitesnake (στο άλμπουμ Restless Heart). Επίσης σαν session μουσικός, έχει παίξει με τους Randy Meisner, Kim Carnes, Al Stewart, Joe Walsh, 38 Special, Cinderella, Randy Newman κ.α. Ο Ronnie Montrose έχει πολλά προσωπικά άλμπουμ, συνολικά 9, ενώ για ένα διάστημα εργάστηκε και στη δισκογραφική εταιρεία Music For Nation σαν A&R Manager.

Το 2011 ο Ronnie Montrose, επανασχημάτισε το συγκρότημα με τραγουδιστή τον Keith St. John και περιόδευσαν στην Αμερική.
Στις 3 Μαρτίου 2012 ο Ronnie Montrose  αυτοκτόνησε με πιστόλι. Ο βασικός λόγος της απονενοημένης αυτής πράξης ήταν ότι ήξερε ότι είχε καρκίνο του προστάτη, τον οποίο δύο φορές στο παρελθόν είχε νικήσει.
Τον Απρίλιο του 2013 οι Sammy Hagar Bill Church και Denny Carmassi, διοργάνωσαν μια βραδιά στη μνήμη του με καλεσμένο κιθαρίστα τον Joe Satriani!
ΟΙ MONTROSE ΚΙ ΟΙ IRON MAIDEN
Το κορυφαίο συγκρότημα του heavy metal έχει διασκευάσει 2 τραγούδια των Montrose. To «I’ve got the Fire» που αρχικά εμφανίστηκε σαν Β’side του single αλλά και maxi "Flight of Icarus"(1983) αλλά συμπεριλήφθηκε στη σπάνια συλλογή Live!! +one που κυκλοφόρησε το 1984 όπου η ελληνική έκδοση περιέχει το συγκεκριμένο κομμάτι ηχογραφημένο στο Marquee Club, ενώ τα άλλα τραγούδια είναι παρμένα από το maxi EP, Maiden Japan εκτός του "Prowler" που είναι studio. Η διαφοροποίηση της ελληνικής έκδοσης έγκειται τόσο στη συμμετοχή του «I’ve got the Fire», όσο και του τόπου ηχογράφησης των τραγουδιών!
Τέλος οι Iron Maiden διασκεύασαν και το Space Station No5 που συμπεριλήφθηκε σαν b side στο “Be quick or be dead”.
TRIVIA
• Το πρώτο άλμπουμ τους έγινε χρυσό στην Αμερική, δηλαδή ξεπέρασε τα 500.000 αντίτυπα 15 χρόνια(!) μετά την αρχική κυκλοφορία του!!!
• Τραγουδιστής στο άλμπουμ τους Μ (1987) είναι ο Johnny Edwards που τραγούδησε αργότερα και στο άλμπουμ Unusual Heat (1991) των Foreigner. Στο ίδιο άλμπουμ ντράμερ είναι ο James Kottak αργότερα μέλος των Kingdom  Come και Scorpions.
• Ο Ronnie Montrose τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’70 είχε πέσει στην παγίδα των ναρκωτικών αλλά κατάφερε να ξεφύγει. Έκτοτε είχε απαγορεύσει στους μουσικούς των Montrose κατά τη διάρκεια των περιοδειών τους οποιαδήποτε χρήση ναρκωτικών ουσιών!


• Στο προσωπικό άλμπουμ του Sammy Hagar, Marching to Mars (1997) στο τραγούδι Leaving the Warmth of the Womb" παίζουν κι οι αυθεντικοί Montrose, δηλαδή, ο Ronnie κιθάρα κι οι Bill Church και Denny Carmassi.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Montrose (1973)
Paper Money (1974)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
20/9/17
Καθιστός στο μέσον ο Ronnie Montrose και δεξιά καθιστός ο Sammy Hagar.

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου