ΟΙ PROTO METAL....DUST

Οι Αμερικάνοι Dust είναι αρκετά γνωστοί στη χώρα μας κυρίως λόγω του ντράμερ Marky Bell, αλλά και για το καταπληκτικό τραγούδι τους "Pull Away/So Many Times" , από το άλμπουμ Hard Attack.Η ιστορία τους ξεκινά το 1969 στη Νέα Υόρκη, όταν ο κιθαρίστας/τραγουδιστής Richie Wise σχηματίζει το συγκρότημα μαζί με τους νεαρούς Kenny Aaronson μπάσο και Marky Bell ντραμς. Ο, μετέπειτα παραγωγός και στα δύο άλμπουμ τους, Kenny Kerne έγραφε τους στίχους και ήταν manager τους. Τόσο το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο το όνομά τους (1971), όσο και το “Hard Attack” (1972) που ακολούθησε, προκάλεσαν αίσθηση με τον proto metal ήχο τους, αλλά και τα δύο απέτυχαν εμπορικά και δεν μπήκαν καν στο Top 200 του Billboard! Ο ήχος τους ήταν πιο «πολιτισμένος» από αυτόν των MC5 και Blue Cheer, με χαρακτηριστικό την αστραπιαία μετάβαση από το Hard Rock σε μελωδικά ακουστικά μέρη! Εξ άλλου το "Pull Away/So Many Times" είναι ένα τέτοιο κομμάτι και το πλέον αναγνωρίσιμο.
Το "Hard Attack" σε σχέση με το πρώτο άλμπουμ τους έχει ένα πιο επικό ύφος, που ξεκινά από το καταπληκτικό εξώφυλλο με τους τρεις μαχόμενους Vikings, δημιουργία του Frank Frazetta . Το συγκρότημα πριν διαλυθεί, πρόλαβε να ηχογραφήσει τραγούδια για ένα τρίτο άλμπουμ το οποίο δεν κυκλοφόρησε ποτέ.
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ…
Ο Kenny Aaronson έκανε καριέρα παίζοντας με διάφορα συγκροτήματα, όπως με τους Stories, Rick Denninger, Koan Jett, Bob Dylan, Billy Idol, Mick Taylor, Blue Oyster Cult, Leslie West, Billy Squire, Michael Monrow, New York Dolls κ.α. Το 1983 έγινε μέλος των Hagar Schon Aaronson Shrieve ή HSAS (διάβασε εδώ).
Ο Marky Bell …μεταμορφώθηκε σε Marky Ramone κι από το 1983 έως και 1993 ήταν ντράμερ του μεγάλου punk συγκροτήματος. Έχει παίξει ακόμα με τους Misfits, ενώ έχει το δικό του συγκρότημα, έχοντας εμφανιστεί  πολλές φορές στη χώρα μας.
ΤRIVIA:
Richie Wise και Kenny Kerner συνέχισαν σαν παραγωγοί και συνεργάστηκαν με τους KISS στα πρώτα δύο άλμπουμ τους.
Στο Νο1 single των Stories, “Brother Louie” μπάσο παίζει ο Aaronson!
Το καλοκαίρι του 2011, τον συνάντησα στα παρασκήνια του Rockwave, έδωσα στον Marky Ramone (Bell) να μου υπογράψει τα δύο άλμπουμ των Dust σε cd. Έκπληκτος(!) τα είδε και μου είπε πόσο εντυπωσιασμένος είναι που τα βλέπει να κυκλοφορούν σε cd αφού είναι σπάνια. Φαντάσου να τα έβλεπε σε βινύλια!
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Hard attack (1972)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Στα παρασκήνια του Rockwave 2011 με τον Marky Ramone. Στη μέση ο Γιάννης Δόλας.



Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου