9 ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Ή ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠOIA ΗΜΕΡΑ ΗΤΑΝ Η ΠΙΟ ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΗ

Πρώτη ημέρα στη Νέα Υόρκη
Ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη είναι εμπειρία. Δεν έχει καμία σχέση με ότι έχετε δει σε άλλες δυτικές πόλεις και δικαιολογημένα θεωρείται η πρωτεύουσα του κόσμου.
Κατ’ αρχάς να σας πω ότι όσο κι αν ακούγεται υπερβολικό, η παρουσία ενός ξεναγού είναι απαραίτητη. Μπορεί να μην διαθέτει αρχαιότητες, καμία σύνδεση με την αρχαία ιστορία όμως ένας ξεναγός είναι αναγκαίος, τουλάχιστον για τις τρεις πρώτες ημέρες που ήταν κι οι πιο εξαντλητικές.
Στη Νέα Υόρκη πήγα για τρεις λόγους: Για να δω την πρωτεύουσα του κόσμου, να επισκεφτώ το σημείο που δολοφονήθηκε ο John Lennon  αλλά και να πάω σε κάποια μέρη που είναι συνδυασμένα με το rock και θα τα διαβάσετε πιο κάτω.
Είναι πολύ δύσκολο να κινηθείς αν δεν έχεις internet στο κινητό. Οι κρατήσεις, τα εισιτήρια (εκτός του μετρό) και δεκάδες άλλες δραστηριότητες γίνονται μέσω κινητού, ενώ όλοι οι χώροι διαθέτουν wi fi συμπεριλαμβανομένων των λεωφορείων.
Το εσωτερικό του μαγαζιού του John Varvatos, πρώην CBGB club
Επίσης θα ήθελα να επισημάνω ότι στις περισσότερες φωτογραφίες που συνοδεύουν το άρθρο, εικονίζονται η γυναίκα μου κι εγώ. Ο λόγος που παρουσιάζω αυτές τις φωτογραφίες είναι ότι ποτέ δεν έχω φωτογραφήσει ηλιοβασιλέματα, κτίρια, λαγκάδια, βουνά ή οτιδήποτε άλλο χωρίς να είμαι κι εγώ μέσα στη φωτογραφία. Γι’ αυτό ταξίδεψα εκεί, όχι μόνο για να δω αλλά για να είμαι μέσα στη φωτογραφία, παρών!
Έργο τέχνης; Η κοχλάζουσα λάσπη
ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ
Η Νέα Υόρκη είναι γεμάτη μουσεία που σε εξαντλούν. Εδώ κι αρκετά χρόνια έχω σταματήσει τις εξαντλητικές περιοδείες στις αίθουσες μουσείων, πηγαίνω σε επιλεγμένα εκθέματα και τα απολαμβάνω αφιερώνοντας τους περισσότερο χρόνο. Το μουσείο Φυσικής Ιστορίας – έχει γίνει ευρύτερο γνωστό από την ταινία «Μία νύχτα στο Μουσείο» - έχει μεταξύ άλλων πολλούς κι εντυπωσιακούς δεινοσαύρους: ιπτάμενους, θαλάσσιους και ξηράς αλλά αν δεν κάνω λάθος το αντίστοιχο βρετανικό είναι καλύτερο.
Το Metropolitan Museum είναι γεμάτο με εκθέματα από αρχαία Ελλάδα, Ρώμη, Αίγυπτο, Μεσοποταμία, Ασσυρία, Κίνα κλπ.  Θαυμάζοντάς τα, αναρωτιέσαι πώς βρέθηκαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Επικέντρωσα την επίσκεψή μου στη μικρή Σφίγγα του Hatshepsut, μια από τις ελάχιστες που έχουν βρεθεί με ολόκληρη τη μύτη (όχι σπασμένη) και το ανθρωπόμορφο άλογο των Ασσυρίων με τα 5 πόδια. Κι ο λόγος που έχει 5 πόδια, είναι να φαίνεται από την κάθε πλευρά σαν έχει 4 πόδια!
Πέραν των αρχαιοτήτων (γλυπτά και αντικείμενα), το Metropolitan φιλοξενεί πάρα πολλούς πίνακες  ευρωπαίων καλλιτεχνών παγκόσμιας εμβέλειας όπως ο Van Gogh, ο Monnet, ο δικός μας Ελ Γκρέκο, ο Caravaggio, όλα εξαιρετικού ενδιαφέροντος κι οπτικής απόλαυσης.
Το τρίτο και τελευταίο μουσείο που σας συνιστώ να επισκεφτείτε, είναι το Museum of Modern Art (MOMA), όπου θα αρχίσετε την περιήγηση σας από τον τελευταίο όροφο όπου θα δείτε έργα των Salvatore Dali, Van Gogh, Picasso και Andy Warhol. Αυτά θα τα δείτε στον 5ο κι 4ο όροφο. Στον τρίτο, υπάρχει μια έκθεση με έργα μοντέρνας τέχνης, την οποία αδυνατώ να αξιολογήσω κι εκτιμήσω. Ίσως εσείς να εκτιμήσετε μια ρόδα αυτοκινήτου περασμένη σε μια βαλσαμωμένη κατσίκα, μια δεξαμενή με κοχλάζουσα λάσπη, ή μια σειρά από πυροβολημένες ταμπέλες οδικής σήμανσης. Μάλλον εκνευρίστηκα κι έφυγα εξουθενωμένος. 
Andy Warhol
ΓΙΑ ΟΣOΥΣ ΨΑΧΝΟΥΝ COMICS
Η Αμερική είναι ο παράδεισος τους. Ο γιός μου ήθελε τεύχη με spiderman και Venom και βρήκε πολλά. Υπάρχουν πολλά καταστήματα με παλιά και καινούργια comics, αν πάτε ρίξτε μια ματιά στο Midtown Comics (www.midtowncomics.com) με τρία καταστήματα στην Νέα Υόρκη και εκτός από περιοδικά μπορείτε να βρείτε t-shirts, καπέλα και πολλές κούκλες. 

THE VIEW
Στη Νέα Υόρκη υπάρχουν πολλοί ουρανοξύστες που στον τελευταίο όροφο φιλοξενούν περιστρεφόμενο εστιατόριο. Όλοι όμως χρεώνουν εκτός από το φαγητό και 32$ τη χρήση ανελκυστήρα. Γι αυτό προτιμήστε το Τhe View που βρίσκεται στην Times Square στο κτίριο του Marriott Marquis με τελική επιβάρυνση μαζί με το φαγητό, 8$. Πρότασή μου να τα επισκεφτείτε λίγο πριν τη δύση του ήλιου την ώρα που σταδιακά ανάβουν τα φώτα της πόλης. Το θέαμα  θα μείνει χαραγμένο για πάντα στη μνήμη σας. Επιλέξτε μπουφέ κι όχι restaurant. Και φθηνότερο είναι και καλύτερο. Στο τέλος, στο μπουφέ των γλυκών θα βρείτε ένα συντριβάνι(!) σοκολάτας όπου μπορείτε να βουτήξετε όσες φράουλες θέλετε !!!
ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΥΝΗΓΟ ΤΑΛΕΝΤΩΝ
Τον Αύγουστο οι συναυλίες είναι ελάχιστες αφού οι καλλιτέχνες βρίσκονται σε διακοπές. Έτσι το βράδυ της 15ης Αυγούστου με μια παρέα αποφασίσαμε να δούμε τη rock πλευρά της πόλης, επισκεπτόμενοι το Rockwood ένα μικρό συναυλικακό χώρο στο Lower Manhattan, όπου στις τρεις μικρές του σκηνές φιλοξενούνται κάθε βράδυ ερασιτέχνες άγνωστοι μουσικοί που θέλουν να παρουσιάσουν το ταλέντο τους. Η βραδιά που επιλέξαμε είχε ότι πιο ερασιτεχνικό και μέτριο υπήρχε με ελάχιστο κόσμο , όλοι γνωστοί μεταξύ τους αφού ο καλλιτέχνης τους μίλαγε με το όνομά τους. Οι μόνοι άγνωστοι είμαστε εμείς οι τρεις, όπου όλοι μας κοίταζαν περίεργα και ερευνητικά, υποθέτοντας ότι είμαστε… κυνηγοί ταλέντων. Η βραδιά όχι μόνο ταλέντο δεν είχε αλλά αποχωρήσαμε γρήγορα ενώ η γυναίκα μου είχε προτιμήσει να δει στο Broadway, το Cats!
Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ
Η επίσκεψη στο μέρος που δολοφονήθηκε ο John Lennon ήταν το πρώτο μέλημά μου, από τη στιγμή που πάτησα το πόδι στη Νέα Υόρκη. Δολοφονήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου με τέσσερεις πυροβολισμούς στην αψίδα του σπιτιού του στο Dakota Apartments δίπλα στο Central Park, στην Street και Central Park West. Η είσοδος είναι υπό επισκευή γι αυτό βλέπετε κι τις ξυλωσιές. Και η είσοδος φυλάσσεται.  Εκείνο που έμαθα είναι ότι όλα τα κτήρια της περιοχής είναι εξαιρετικά ακριβά, τα κοινόχρηστα φθάνουν τα 10.000$ το μήνα και βέβαια μένουν προσωπικότητες τόσο του καλλιτεχνικού όσο και οικονομικού κόσμου. Ακριβώς απέναντι στο Central Park του έχουν αφιερώσει ένα σημείο που ονόμασαν Strawberry Fields με το ψηφιδωτό που βλέπετε στη φωτό.



Η ΠΙΚΡΗ ΓΕΥΣΗ ΤΟΥ CENTRAL PARK
Το Central Park είναι ένα από τα ωραιότερα μέρη που έχω επισκεφθεί στη ζωή μου. Τεράστιοι χώροι, καθαροί, με κήπους περιποιημένους, λίμνες για κωπηλασία και  βαρκάδα, χώροι αναψυχής, πλατείες για events, διάδρομοι για ποδήλατο, περίπατο, αμάξια με άλογα(!), jogging  κι όλα αυτά χωρίς ο ένας να ενοχλεί τον άλλον. Όταν βγήκαμε έξω, όλοι είχαμε μια πικρή γεύση, κάνοντας στο μυαλό μας τις συγκρίσεις   με το δικό μας Πεδίο του Άρεως και την κατάντια του. Εννοείται ότι μετά τη δύση του ήλιου, δεν μπαίνει άνθρωπος στο Central Park.

TO HARD ROCK CAFE KAI TO BB.KING BAR AND GRILL
Μπροστά στο Dakota Appartments, στην πόρτγα πίσω μας δολοφονήθηκε ο John Lennon. 
Και τα δύο βρίσκονται στην Times Square η οποία μόνο πλατεία δεν είναι. Δεν υπάρχει πλατεία παρά μόνο ένα πλάτωμα του πεζοδρομίου με χιλιάδες(!) κόσμου όλες τις ώρες της ημέρας. 
Το διάσημο Hard Rock Cafe σας υποδέχεται με ένα πολύ μεγάλο χώρο γεμάτο από t-shirts κι ότι άλλο διαφημιστικό σχετικό με το brand name  του club βάζει τo μυαλό σας. Τα εκθέματα είναι πολλά και σπάνια αφού πολλά προέρχονται από τη δεκαετία του ’60. Ρούχα των Beatles, συμβόλαιο του Frank Sinatra, αμερικάνικης εκτύπωσης single των Beatles και μάλιστα υπογεγραμμένα, ενθυμήματα του Presley και Jimi Hendrix αλλά και πολλά από Springsteen, Kiss, Eagles, Kansas, Billy Joel και πολλά άλλα. Αλλά το Hard Rock Cafe δεν λειτουργεί μόνο σαν …μουσείο αλλά και σαν εστιατόριο με πολύ καλό φαγητό. Πλούσιες μερίδες με το καλύτερο t-bone steak που έχω φάει.  

Το ίδιο πλούσια είναι κι η μερίδα στο BB. King Blues Hall που ήταν άδειο(!) από διαφημιστικά και χωρίζεται σε δύο μεγάλες αίθουσες: το bar όπου εκείνη τη βραδιά έπαιζε ο Andy McKee κι ήταν γεμάτο (περί του 600 ανθρώπους) και το Grill όπου πήγαμε εμείς κι έπαιζαν οι New Moon Acoustic κι είχε δεν είχε πάνω από 30 ανθρώπους. Το φαγητό και πάλι πολύ καλό με πλούσιες μερίδες. Γενικά στα εστιατόρια, οι μερίδες τους είναι πολύ μεγάλες καμία σχέση με τις δικές μας. Όταν παραγγέλνεις μια μερίδα κοτόπουλο, σου φέρνουν το μισό!
Για την ιστορία, σε μια στιγμή που σηκώθηκα να δω τα λίγα εκθέματα που είχε το club, είδα πολύ κόσμο να στέκεται στην ουρά. Σχεδόν όλοι(!) που είχαν παρακολουθήσει τη συναυλία του Andy McKee περίμενα στην ουρά (μιλάμε για 600 ανθρώπους) για να αγοράσουν t-shirts και cd του καλλιτέχνη!
Το φαγητό στη Νέα Υόρκη είναι ακριβό για το δικό μας πορτοφόλι. Όπου βλέπεις τραπέζι, καρέκλα, τραπεζομάντηλο, ο λογαριασμός ξεκινά από τα 40$. Μπορείτε να φάτε στις καντίνες που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε τετράγωνο αλλά δεν σας το συνιστώ. Η πίτσες τους δεν φθάνουν τις δικές μας κι είναι ακριβότερες, σίγουρα τα καταστήματα με hamburgers είναι καλή επιλογή ενώ υπάρχουν πολλές αλυσίδες πρόχειρου φαγητού, όπως η grk (σύντμηση της λέξης greek, ελληνικών συμφερόντων) με γύρο πολύ κοντά στη δική μας γεύση.  
Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΣΚΟΠΟΣ
Έχοντας ήδη επισκεφθεί το μέρος που δολοφονήθηκε ο John Lennon, ήθελα να επισκεφθώ το CBGB club, το οποίο έχει κλείσει και το έχει μετατρέψει σε μαγαζί ο John Varvatos και ορισμένα μέρη που έμειναν στην rock ιστορία, αφού εμφανίζονται σε εξώφυλλα.
Η είσοδος του καταστήματος του John Varvatos
To νούμερο 96 98 St. Marks Place βρίσκεται στο East Village κι η πολυκατοικία που φιλοξενείται σε αυτό τον χώρο, εικονίζεται στο άλμπουμ των Led Zeppelin, Physical Graffiti. Απ’ ότι βλέπετε κι εσείς το κτήριο παραμένει στη θέση του σχεδόν ίδιο, είναι κατοικίες κι αν εξαιρέσεις το βλακώδες γρι χρώμα που έβαψαν το ισόγειος, διατηρεί την εικόνα του 1975! Ίσως γελάσετε, αλλά μόλις είδα ότι πλησίαζα στη συγκεκριμένη πολυκατοικία, ήμουν συγκινημένος!
Το club CBGB βρίσκεται στoν αριθμό 315 της Bowery Street στο Manhattan. Άνοιξε το 1973 κι έκλεισε στις 15 Οκτωβρίου 2006 με τελευταία συναυλία αυτής της Patti Smith. Τα αρχικά CBGB σημαίνουν Country, BlueGrass, Blues κι όσοι δεν το ξέρετε ήταν ο ναός του αμερικάνικου punk. Εκεί έπαιζαν οι Ramones, Patti Smith, Blondie, Television κι όλα τα μικρά και μεγάλα αμερικάνικα συγκροτήματα του punk. Το αντίστοιχο Marquee του Λονδίνου. Τα τελευταία χρόνια το μαγαζί έχει πάρει ο ελληνικής καταγωγής σχεδιαστής μόδας John Varvatos, αλλά προς τιμήν του δεν το έχει πειράξει καθόλου. Οι τοίχοι παραμένουν οι ίδιοι(!) και εκτός από ρούχα πουλά δίσκους (καινούργιους και μεταχειρισμένους) και στερεοφωνικά. Ο πίσω τοίχος του μαγαζιού είναι αυτός που στήθηκαν οι Ramones για τη φωτογραφία του εξωφύλλου Rocket to Russia.
Ο πίσω τοίχος του πρώην CBGB όπου φωτογραφήθηκαν οι Ramones για το άλμπουμ τους Rocket to Russia.


Ένα τετράγωνο πιο κάτω βρίσκεται η East 2nd Street, πάροδος της Bowery, όπου σε ένα άλλο τοίχο οι Ramones φωτογραφήθηκαν για το πρώτο τους άλμπουμ. Σήμερα, ο χώρος έχει γίνει παρκάκι, αλλά ο τοίχος παραμένει στη θέση του. Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1976 με τον Joey Ramone να έχει σκισμένο το παντελόνι του στο ύψος του γόνατου, 40 χρόνια πριν γίνει μόδα. 
Στον πίσω τοίχο φωτογαςφήθηκαν οι Ramones για το εξώφυλλο του πρώτου τους άλμπουμ
Τέλος, τα εξώφυλλο των Doors, Strange Days κοσμείται από ένα αδιέξοδο δρομάκι το Sniffen Court, μεταξύ Lexington και Third Avenue, μόλις 13 τετράγωνα από το κέντρο.
Η είσοδος της Sniffen Court, σήμερα
Τα κτίρια υπάρχουν από την εποχή του εμφύλιου όπου τα χρησιμοποιούσαν σαν στάβλους, ενώ με τα χρόνια έγιναν κατοικίες. Εδώ έγινε η φωτογράφιση για το εξώφυλλο του δεύτερου άλμπουμ των Doors, “Strange Days” 91967) από τον Joel Brodsky με αισθητική  από την ταινία του Fellini, “La Strada” (1954). Είναι απίστευτο το πώς βρέθηκαν οι 4 τόσο ξεχωριστοί χαρακτήρες στο δρομάκι και μάλιστα τυχαία. Η αρχική ιδέα ήταν στο εξώφυλλο να εικονίζεται το συγκρότημα με δύο νάνους, αλλά ο Jim Morrison άλλαξε γνώμη και δεν ήθελε να εμφανίζεται στο εξώφυλλο. Το Strange Days είναι το μόνο εξώφυλλο των Doors που δεν εικονίζεται το συγκρότημα παρά μόνο σε αφίσα  στον τοίχο πίσω από τον μασίστα με τον τίτλο του άλμπουμ. Εκτός από τον μασίστα που τον βρήκαν από ένα bar, στη φωτογραφία εικονίζεται  ένας τρομπετίστας που ήταν ένα ταξιτζής που πέρασε τυχαία(!) από εκεί κι είχε μαζί του μια τρομπέτα(!!!) και αμείφθηκε με 5$, ένας ζογκλέρ ονομάζεται Frank Kollegy κι ήταν βοηθός του Brodsky και χρειάστηκε τρομερή υπομονή απ’ όλους (φωτογράφο και φωτογραφούμενους) ώσπου να πετύχουν και τις δύο μπάλες να είναι στον αέρα κι ένας άλλος ζογκλέρ που περιστρέφει στον αέρα ένα νάνο. Οι δύο νάνοι που εικονίζονται ήταν νοικιασμένοι από πρακτορείο. Να σημειώσουμε ότι ο Joel Brodsky είχε ξανασυνεργαστεί με το συγκρότημα στη φωτογράφιση του οπισθόφυλλου του πρώτου άλμπουμ τους καθώς και στα εξώφυλλα των άλμπουμ τους The Soft Parade κι An American Prayer. Επίσης είναι ο φωτογράφος της περίφημης φωτογραφίας με τον Jim Morrison σε ρόλο εσταυρωμένου.
Ο ΤΡΙΤΟΣ ΣΚΟΠΟΣ
Για όλα τα παραπάνω. Η επίσκεψη στην πρωτεύουσα του κόσμου με τον καλοπροαίρετο τουρίστα να βλέπει μόνο τα καλά της κι όχι τους άστεγους που υπάρχουν σε κάθε τετράγωνο ή ακόμα τη βρώμικη πόλη. Η Νέα Υόρκη πρέπει να είναι η πιο βρώμικη πόλις που έχω πάει, αλλά πολύ οργανωμένη, ασφαλής(!) και αξιαγάπητη. Βέβαια ένας τουρίστας βλέπει μόνο τη λαμπερή πλευρά αλλά σάς διαβεβαιώ ότι είναι πολύ ωραία.
Κλείνοντας σας παραθέτω ορισμένες φωτογραφίες που θα τις βρείτε ενδιαφέρουσες.
Υ.Γ.
Τα εξώφυλλα που φωτογραφήθηκαν σε δρόμους και κτίρια της Νέας Υόρκης είναι πάρα πολλά. Επιφυλάσσομαι  για την επόμενη φορά.

Ο περίφημος ταύρος της Wall street (μόλις φαίνεται η ράχη του). ΌΛοι αυτοί που συνωστιζονται πιάνουν τα κέρατά του και μετά τα αχμανά του για γούρι.

Δεν είμαι καθόλου άνθρωπος της εκκλησίας, αλλά η αγγλικανική Cathedral Saint John  the Divine που βρίσκεται στο 1047 Amsterdam Ave είναι μοναδική. Ο συγκεκριμένος άγιος είναι προστάτης των ζώων γι αυτό κάθε χρόνο φέρνουν ζώα μέσα στην εκκλησία και τα ευλογεί ο παππάς. Το καταπληκτικότερο όλων είναι ότι λείπουν τα αγάλματα των αγίων (όπως τους παρουσιάζουν οι καθολικοί) και η εκκλησία έχει αγάλματα ζώων!
Και μέσα σε όλα, πρωί Σαββάτουστο Lincoln Center Theater, οι Jayhawks κάνουν πρόβα για τη βραδινή τους συναυλία.
Όλα τα βλέπει κανείς στην Times Square
Όλα τα βλέπει κανείς στην Times Square 2
Όλα τα βλέπει κανείς στην Times Square 3
Η φωτό 1 από άλλη γωνία.


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου