WHO - "BABA O'RILEY" H ΙΝΔΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ PETE TOWNSHEND

Το άλμπουμ ‘’Who’s Next’’ κυκλοφόρησε το 1971 και θεωρείται μία από τις κορυφαίες δημιουργίες των Who και ένας από τους σπουδαιότερους δίσκους όλων των εποχών. Ο Pete Townshend συνέθετε κομμάτια για τον διάδοχο του ‘’Tommy’’, μία νέα όπερα με τον τίτλο ‘’Lifehouse’’, η οποία -τελικά- δεν προχώρησε λόγω της επιμονής του manager της μπάντας Kit Lambert και κάποια από τα κομμάτια συμπεριλήφθηκαν στο ‘’Who’s Next’’.
Το κομμάτι που ανοίγει το συγκεκριμένο άλμπουμ έχει τίτλο ‘’"Baba O'Riley" με τον τίτλο να αποτίνει φόρο τιμής  σε δύο ανθρώπους οι οποίοι επηρέασαν τον Pete Townshend φιλοσοφικά και μουσικά, τους Meher Baba & Terry Riley με το συνδυασμό των ονομάτων τους να δίνει τον τίτλο στο τραγούδι.
Ο πρώτος, υπήρξε Ινδός πνευματικός δάσκαλος, ο οποίος πίστευε ότι ήταν ο Avatar (ενσάρκωση Θεού) ενώ ο δεύτερος είναι Αμερικανός συνθέτης και μουσικός, πειραματικός & πρωτοπόρος της μινιμαλιστικής σχολής της Δυτικής κλασσικής μουσικής.
Σύμφωνα με τον Townshend: ‘’Συνέθεσα τη μουσική για το συγκεκριμένο κομμάτι οραματιζόμενος  τι θα συμβεί εάν στοιχεία της προσωπικότητάς τού Meher Baba ‘’διοχετευθούν’’ σε συνθεσάϊζερ και μετατραπούν σε μουσική. Το αποτέλεσμα θα είναι Baba στο στυλ του Terry Riley, ή διαφορετικά ‘’Baba O’Riley.’’
Η ιστορία του έργου ‘’Lifehouse’’ τοποθετείται στο μέλλον, σε μια εποχή όπου η ανθρωπότητα υποφέρει, καταδυναστεύεται και όλα είναι προγραμματισμένα, ακόμη και η διασκέδαση, μέσω ενδοφλέβιων σωλήνων. Μέχρι που εμφανίζεται ένας ηλικιωμένος γκουρού ο οποίος θυμάται την απελευθερωτική δύναμη του Rock ‘n’ Roll. Κατασκευάζει το Lifehouse όπου οι άνθρωποι μπορούν να ελευθερωθούν από την τεχνητή ζωή τους μέσω της μουσικής. Καλεί τους ανθρώπους στο συγκεκριμένο κτήριο διάσωσης με πειρατικά ερτζιανά κύματα. Ένα κορίτσι λαμβάνει το μήνυμα και ξεκινά για το προσκύνημα στο Lifehouse. O Σκοτσέζος αγρότης Ray, μαζί με τη γυναίκα του Sally, αφήνουν το αγρόκτημα τους και ξεκινούν το ταξίδι τους στα νότια για να τη βρουν.

TO‘’BABA O’RILEY’
’:

•    Δεν κυκλοφόρησε σε μικρό δίσκο σε Η.Π.Α. & Ηνωμένο Βασίλειο παρά μόνο στην Ευρώπη.
•    Παραμένει από τα βασικά κομμάτια σε ραδιόφωνα που μεταδίδουν κλασικό ροκ.
•    Το βιολί στο τέλος του κομματιού ηχογραφήθηκε από τον Dave Arbus των East of Eden και ήταν ιδέα του Keith Moon.
•    Είναι το μουσικό θέμα στην τηλεοπτική σειρά CSI: NY.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΑΚΟΣ
28/3/17
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου