Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ IAN GILLAN

Από τα μέσα της δεκαετίας του 80, που οι πωλήσεις των δίσκων/κασετών είχαν αρχίσει να εκτοξεύονται, πολλοί έλληνες καλλιτέχνες, στην προσπάθειά τους να κάνουν μια διεθνή καριέρα, θεώρησαν ότι ένας καλός τρόπος ήταν η συνεργασία με κάποιο γνωστό ξένο καλλιτέχνη. Σε αυτή την προσπάθεια πρωτοστάτησε το βαρύ όνομα της δισκογραφικής εταιρείας Μίνως, Γιώργος Νταλάρας, τόσο με το Latin (1987), όπου κιθάρα έπαιζε κι ο μεγάλος κιθαρίστας Al Dimeola, όσο και με τη συμμετοχή του στο A Little light Music των Jethro Tull, που μέρος του ηχογραφήθηκε στην Αθήνα. Μια άλλη προσπάθεια ήταν αυτή της Σοφίας Αρβανίτη με τη Bonnie Tyler, με το maxi single, The Desert in your Heart (Πεθαίνω στην ερημιά, σύνθεση του Μιχάλη Ρακιντζή, στίχοι Λ. Σιγανού) που εκτός από maxi single, συμπεριλήφθηκε και στο άλμπουμ της Παράφορα.
Όμως ο Μιχάλης Ρακιντζής έκανε τη μεγάλη έκπληξη με τη συμμετοχή του Ian Gillan όπου τραγούδησε 3 τραγούδια στο άλμπουμ του Έτσι μ' αρέσει (Νοέμβριος 1992). Οι τίτλοι τους είναι τα Get Away (στίχοι Γ.Γκικοδήμας), My Heart remains the same (στίχοι Γ.Γκικοδήμας) και I Think I know ((στίχοι Γ.Γκικοδήμας-Μ.Ρακιντζής). Ο στιχουργός Γιώργος Γκικοδήμας ήταν μέλος των OPA!


Στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει πάντα σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ο Ρακιντζής, τολμώ να γράψω ότι λοιδορήθηκε, γιατί ...κάλεσε τον Ian Gillan να τραγουδήσει σε άλμπουμ του. H κυκλοφορία τόσο του άλμπουμ όσο και του maxi, έγινε και σε βινύλιο, γιατί τότε το cd δεν είχε εκτοπίσει το βινύλιο και για ένα διάστημα οι κυκλοφορίες γινόντουσαν και στα δύο format με την κασέτα να εξαφανίζεται. Εννοείται ότι όλες οι εκδόσεις, βινύλιο cd είναι σπάνιες και περιζήτητες. Το τραγούδι κυκλοφόρησε και σε cd single και στην Ιαπωνία είναι περιζήτητα από συλλέκτες.
Ο Ian Gillan εμφανίστηκε σε δύο συναυλίες με τον Μιχάλη Ρακιντζή, στις 28 Αυγούστου στο γήπεδο Τούμπας και την 1η Σεπτεμβρίου στο γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας. Εκείνο το διάστημα είχε γίνει μια ακόμα επαναπροσέγγιση των Deep Purple και το συγκρότημα μόλις είχε κυκλοφορήσει το The Battles Rages On.Τέλος, πριν ξεκινήσετε την ανάγνωση της συνέντευξης, να σας ενημερώσω ότι στο τέλος τον ρώτησα για τη φήμη που υπάρχει ότι είναι αδελφός του ραδιοφωνικού/τηλεοπτικού παραγωγού Θόδωρου Ρακιτζή κι ο Μιχάλης μου απάντησε ότι είναι αδύνατον να είναι αδέλφια αφού έχουν διαφορετικό επίθετο! Αυτός είναι Ρακιντζής, με ν, κι ο Θόδωρος Ρακιτζής, χωρίς ν!  


Με τον Μιχάλη και τη συνεργασία του με τον μεγάλο άγγλο τραγουδιστή, ο Αλέξανδρος Ριχάρδος μίλησε τηλεφωνικά το Νοέμβριο του 2012 και διαβάστε τι του είπε:

Α.Ρ. Πως έγινε κι ο Gillan τραγούδησε στο άλμπουμ σου;

- Δεν έγινε προγραμματισμένα, τυχαία ήταν η συμμετοχή του. Η συμμετοχή της Bonnie Tyler στο The Desert in your Heart με τη Σοφία Αρβανίτη , ήταν προγραμματισμένη (σ.σ. την είχε κανονίσει η δισκογραφική εταιρεία BMG). Είχε έλθει στην Αθήνα για συναυλία ο Gillan και το βράδυ βγήκε με τους ανθρώπους της δισκογραφικής εταιρείας (ΕΜΙ) για να φάνε. Στο εστιατόριο έπαιζε μουσική και μεταξύ των τραγουδιών που ακουγόντουσαν ήταν και δικά μου, για ένα από αυτά ενδιαφέρθηκε ο Gillan και ζήτησε πληροφορίες. Ο Μάνος Ξυδούς (σ.σ. ο μετέπειτα Πυξ Λαξ) τον έφερε σε επαφή μαζί μου και του πρότεινα να τραγουδήσει στο δίσκο μου ένα τραγούδι. Είχα γράψει 3 τραγούδι και τελικά ηχογράφησε και τα τρία!
(σ.σ. εδώ να σημειώσω ότι όλα αυτά δεν έγιναν σε 1-2 ημέρες, γιατί ο Ian Gillan είχε μείνει αρκετές ημέρες και το είχε συνδυάσει και με διακοπές).

Α.Ρ. Πως είδες τον Ian Gillan σαν προσωπικότητα;
- Είχα ξεκινήσει πιτσιρικάς σαν κιθαρίστας και τα συγκροτήματα που άκουγα ήταν Deep Purple, Black Sabbath, Led Zeppelin, τη βαριά βιομηχανία του rock εκείνης της εποχής. Φυσικά όταν έγινε η γνωριμία μου μαζί του, ειλικρινά αισθάνθηκα υπέροχα. Οι περιπτώσεις για ένα παιδί που μεγαλώνει και έχει σαν ινδάλματα κάποιους μεγάλους rock stars που δίνουν συναυλίες σε όλο τον κόσμο, οι πιθανότητες να δουλέψουν μαζί τους είναι απειροελάχιστες. Κι όμως έγινε κι ειλικρινά είναι μεγάλη τιμή για εμένα και είμαι χαρούμενος γι αυτό.
Σε προσωπικό επίπεδο είναι ένας καταπληκτικός άνθρωπος, πνευματώδης, πολύ ενημερωμένος με κοινωνική μόρφωση, είναι ανοιχτός, μιλάς μαζί του για πολλά θέματα. Δεν έχει καθόλου αυτό που λέμε «σταριλίκι» κι αυτό μου αρέσει ιδιαίτερα γιατί έτσι θέλω να είναι οι καλλιτέχνες που μου αρέσουν. Η συμμετοχή του στο δίσκο μου, ανεξάρτητα τελικά αν έγινε με 3 κομμάτια ήταν πολύ τιμητική για εμένα.
Α.Ρ Πρόσφατα (η συνέντευξη έγινε τον Νοέμβριο του 2012)κυκλοφόρησε η συλλογή Who Cares (διάβασε εδώ), όπου περιέχει πολλές συνεργασίες του με άλλους καλλιτέχνες. Μεταξύ των τραγουδιών της συλλογής είναι και το Get away.
Gillan έχει κάνει πολλές συνεργασίες με πολύ γνωστούς καλλιτέχνες κι όταν φιλοξενήθηκα σπίτι του στην Αγγλία είχα την ευκαιρία να ακούσω ατέλειωτες συνεργασίες του με άλλους καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο. Αφού στο Who Cares συμπεριέλαβε το Get away, είναι για μένα μεγάλη τιμή και μάλιστα σε ένα δίσκο που συμμετέχει όλη η βαριά βιομηχανία του rock.
To cd single
 Α.Ρ. Τι θυμάσαι από τα γυρίσματα του video,Getaway;
- Φοβερή παρουσία είχε κάνει Βάνα Μπάρμπα, που παίζει στο video, πολύ hot. Το video δεν έβγαλε αυτό που θέλαμε να βγάλουμε, το τραγούδι είχε μια συγκεκριμένη παρουσία η οποία δεν βγήκε. Ίσως και να αγνοήθηκε. Δεν έχει σημασία, από αυτή τη συνεργασία έχει μείνει όχι μόνο ο δίσκος αλλά και video.
(σ.σ.Εδώ να σημειώσω ότι το video γυρίστηκε στην Τζια, στο σπίτι της Βούλας Καμβύση, που εργαζόταν στο τμήμα ξένου ρεπερτορίου της ΕΜΙ).
Α.Ρ. Ξέρεις ότι στην Ιαπωνία, το maxi του Get away είναι πανάκριβο και δυσεύρετο;
- Γνωρίζω ότι κάποιες κυκλοφορίες που λείπουν από την αγορά είναι πολύ ακριβές, λυπάμαι που δεν υπήρξαν επανεκδόσεις, θα μπορούσαν να επανακυκλοφορήσουν από την εταιρεία.
Α.Ρ Πάντως είναι πολύ καλή ιδέα να συμπεριληφθεί έστω κι ένα από τα τρία στο Who Cares.
- Βέβαια. Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις αυτού του άλμπουμ προσφέρονται  στην Αρμενία για να κτιστεί ένα σχολείο. Κυκλοφορεί παντού κι είναι πολύ σημαντικό και τιμητικό για ένα έλληνα καλλιτέχνη, που έχει αγαπήσει τη rock κι έχει παλέψει γι αυτή σε εποχές άγριες.
Α.Ρ. Μετά από τόσα χρόνια, πώς θυμάσαι εκείνες τις ημέρες με τον Ian Gillan;
- Για εμένα εκείνες τις ημέρες ήταν σαν σχολική εκδρομή!. Είχε έλθει ο Gillan μαζί με τη γυναίκα του, Bron και την κόρη του που ήταν τότε 8-9 ετών. Όταν την άκουσα να τραγουδάει δεν είχα ακούσει άλλα παιδάκι να τραγουδάει τόσο όμορφα, άρτια! Με τους δικούς μας τους μουσικούς είχαμε  γίνει μια παρέα και έπεσε πολύ γέλιο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, καλοκαίρι, όλα χαλαρα…
Α.Ρ. Ήταν τότε ο Τέρρυ Μαυρίδης στο μπάσο…
-Ο Τέρρυ Μαυρίδης, ο Μάνος Μανουσέλης  κιθάρα, ο Marc Cross τύμπανα, μουσικοί που πραγματικά έκαναν μεγάλη εντύπωση στον Gillan γιατί παίζοντας και κάποια κομμάτια των Deep Purple, ξέρεις είναι μεγάλη πρόκληση για ένα μουσικό να πλαισιώνει ένα τέτοιο μουσικό, που δεν πρέπει να αισθανθεί κάτι λιγότερο από αυτό που ξέρει! Τα παιδιά ήταν κι είναι καλοί μουσικοί και οι καλύτεροι για το είδος εκείνης της εποχής.
Α.Ρ Θυμάσαι κάποιο περιστατικό από εκείνες τις ημέρες που σου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση;
- Ένα περιστατικό που θυμάμαι είναι όταν παίζαμε στη Θεσσαλονίκη, στο γήπεδο  της Τούμπας είχε έλθει ένας ιδιαίτερος τύπος, τόσο στη γλώσσα του όσο και στην συμπεριφορά του. Ήταν απόγευμα, πριν τη συναυλία, είμαστε με τον Gillan στο κέντρο του γηπέδου, μας βλέπει κι έρχεται  και ρωτάει: “Ποιος είναι ο Γκίλας;". Τού δείχνουμε ποιός είναι ο "Γκίλας", πηγαίνει και τον ρωτάει: "Εσύ είσαι ο Γκίλας; γιατί κολάς τις αφίσες σου πάνω σε αυτές του Βοσκόπουλου;"
α-δ: Βαγγέλης, Τέρυ Μαυρίδης, MP Mansell, Ian Gillan, Mιχάλης Ρακιντζής, Mark Cross, Al Dutton. H φωτό είναι από την επίσημη σελίδα του Mark Cross. 
10/2/17
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. εξαιρετική συνέντευξη, εξαιρετικές αναμνήσεις...ήμουν στη λεωφόρο σε μία εξαιρετική παρουσία των ελλήνων μουσικών μα ο μέγιστος Ian είπε ότι πηγαίνει προς νερού του και δεν ξαναγύρισε...λιώμα στο πιόμα...αλλά τον αγαπάμε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή