ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 60 ΜΕ GARAGE/ΨΥΧΕΔΕΛΕΙΑ

Πριν 2 περίπου μήνες, είχα γράψει ένα άρθρο για τις ελληνικές hard/metal συλλογές (διαβάσε εδώ). Τις συλλογές που δημιουργήθηκαν, κυρίως, από στελέχη των ελληνικών δισκογραφικών εταιρειών και ξεχώρισαν.
Σήμερα θα σας παρουσιάσω μια σειρά συλλογών, που κυκλοφόρησαν κυρίως σε βινύλιο και κάποιες από αυτές σε cd κι αφορούν συλλογές με ελληνικά garage, ψυχεδέλεια αλλά και hard rock συγκροτήματα. Ειδικά οι συλλογές με τα συγκροτήματα garage/ψυχεδέλεια, εκτός του ότι δεν επανεκδόθηκαν σε cd, περιέχουν και πολύ καλά τραγούδια. Μπορεί να μην γνώρισαν επιτυχία αλλά σκεφτείτε, σε τι κοινωνικό περιβάλλον εμφανίστηκαν (Ελλάδα, τέλη  δεκαετίας του 60), πόσο αποδεκτό είχε γίνει το ψυχεδελικό/garage κίνημα στη χώρα και πόσο παιζόντουσαν από τα τότε ραδιόφωνα (σ.σ. καθόλου). Επίσης σκεφτείτε ότι τότε στην Ελλάδα δεν υπήρχαν άνθρωποι να τους συμβουλεύσουν, παρά μόνο ο Νίκος Μαστοράκης.
Η αναδρομή ξεκινά με τον ιστορικό δίσκο Happening 82 που κυκλοφόρησε το 1982 με κωδικό αριθμό HP 101 από τη δισκογραφική εταιρεία Happening του Κώστα Κερασιώτη, που είχε και το ιστορικό κατάστημα δίσκων στην οδό Χαριλάου Τρικούπη. Η συλλογή περιείχε 11 τραγούδια, από τα singles που είχε κυκλοφορήσει τότε η εταιρεία και σήμερα δεν βρίσκονται. Τα συγκροτήματα που συμμετείχαν ήταν οι Vavoura Band (με τον Χρίστο Ταμπουρατζή στην κιθάρα), Λήτης και Ιζόλδη, Aelos, Tonal Unknown, Heaven and Hell και Magic de Spell, στo αρχικό σχήμα τους. Εξ ίσου σημαντικές είναι οι τρεις συλλογές που ακολουθούν, κι οι τρεις της Music Box, η οποία τόσο τη δεκαετία του 60 όσο και του 70 είχε κυκλοφορήσει σωρεία καλών ελληνικών συγκροτημάτων. Και δεν μιλώ για τα pop των 60ʼs, Idols, Charms, Τάμμυ κλπ αλλά garage συγκροτήματα. Η συλλογή Greek Garage Bands of 60ʼs κυκλοφόρησε το 1990 και την παραγωγή της επιμελήθηκαν οι Άκης Λαδικός και Θοδωρής Κριθάρης. Από τις δυνατές στιγμές του άλμπουμ είναι το Drive my Mustang των Persons, που μετεξελίχτηκαν σε Socrates drank the Conium κι εδώ στο σχήμα συμμετέχουν ο Αντώνης Τουρκογιώργης, Γιάννης Σπάθας και τραγουδάει ο Ηλίας Ασβεστόπουλος (μετέπειτα 2002 GR), αλλά και το Rocket for Girls, από τις Girls, που ήταν το πρώτο γυναικείο συγκρότημα που σχηματίστηκε στην Ελλάδα από τις Μπέσσυ, Μαρί Ανν, Τζούλη και Έφη. Σημαντικές είναι οι παρουσίες των Stormies με 2 τραγούδια (Dilly Dilly/Try Try) και στα δύο οι στίχοι είναι του Νίκου Μαστοράκη, των Loubogg που ήταν οι πρωιμοι Πελόμα Μποκιού και οι Teenagers με τον Κώστα Τουρνά να παίζει κιθάρα και να τραγουδάει. Για να είμαστε ειλικρινείς, αν μερικά από αυτά τα τραγούδια σάς έλεγα ότι είναι αμερικάνικων garage/ψυχεδελικών συγκροτημάτων, θα με πιστεύατε! Να σημειώσω ότι στο οπισθόφυλλο υπάρχει ένα κείμενο για τα συγκροτήματα που συμμετέχουν, υπογεγραμμένο από τους Άκη Λαδικό, Θοδωρή Κριθάρη, Χάρη Καββαδία και Θοδωρή Κούτση.

Το 1990 η MBI (το καινούργιο όνομα της Music Box μετά την πώληση της από τον Μάρτιν Γκεσάρ στον Καϊάφα), κυκλοφορεί τη συλλογή Αναδρομή στη Δεκαετία του 70, με επιμέλεια παραγωγής και πάλι των Άκη Λαδικού και Θοδωρή Κριθάρη, που έχουν γράψει και το κείμενο που συνοδεύει τα τραγούδια. Η μουσική αλλαγή έχει φθάσει και στην Ελλάδα και ο ρομαντισμός κι η απλότητα της δεκαετίας του ʼ70, έχουν αντικατασταθεί από πιο rock ακούσματα. Και τα 10 τραγούδια αυτής της συλλογής έχουν κυκλοφορήσει σε μικρούς δίσκους το διάστημα 1972-1976 και θα μείνω στο εξαιρετικό "Ο παν" του χαρισματικού Σταύρου Λογαρίδη που αδικήθηκε στο editing και το κομμάτι δεν μπορεί να αναπνεύσει. Ήθελε τουλάχιστον 1 ακόμα λεπτό για να ακουστεί σωστά, και η Μπαλάντα της Ελένης των Αγάπανθος με τη συμμετοχή του Χάρη Κατσιμίχα, τόσο στη σύνθεση όσο και στα φωνητικά, αλλά και των πειραωτών Gazuama Sichartchas με το “Ανύψωση – Αποτίναξη – Εκφυγή” (1972, σε 2 μέρη), που είναι ένα μοναδικό δείγμα ελληνικής ψυχεδελικής rock. Το τραγούδι   κυκλοφόρησε από την Pan-Vox το 1972 σε  single, με τις κιθάρες και τα ντραμς να σολάρουν και το φλάουτο να αυτοσχεδιάζει. Καταλαβαίνω ότι η φαντασία σας οργιάζει διαβάζοντας αυτές τις γραμμές, αλλά πραγματικά οι Gazuama Sichartchas ξεχώρισαν από ΟΛΑ τα άλλα ελληνικά garage/ψυδεδελικά συγκροτήματα της εποχής. Για να κλείσω την παρουσίαση αυτής της συλλογής ενδεικτικά αναφέρομαι στις συμμετοχές των Jaguars (Κοίταξε εκεί ψηλά), Ηρακλής και DNA (Τα ίδια όνειρα), Sounds (Παράξενο ταξίδι), Sunset (Ψέμματα παιδικά).
Το 1991 η MBI (Music Box International) κυκλοφόρησε τη συλλογή What a Wonderful World, με υλικό που δεν είχε μπει σε άλλες παρεμφερείς συλλογές. Η πλειονότητα των τραγουδιών ανήκει στα pop ανάλαφρα τραγούδια της δεκαετίας του 60 (Minis, Sounds, Charms, Yovanna, Tassos Papastamatis) αλλά την συμπεριλαμβάνω εδώ λόγω των MGC (Summertime) του Δημήτρη Πολύτιμου, των We Five (When a man loves a woman) του Ντέμη Ρούσου και των Crowns (Wild thing). Τη συλλογή επιμελήθηκε ο Angelo Isteriozo και το αρχείο είναι του Θοδωρή Κριθάρη.
Μια συλλογή, που όταν την πήρα είχα την εντύπωση πως θα ανακαλύψω τα απόλυτα χαμένα τραγούδια και συγκροτήματα. Και κάπως έτσι προσδιορίζεται  η Χρυσή Δεκαετία του 60, που κυκλοφόρησε το 1992 από τη Musica Viva. Δεν αναφέρεται ποιος έχει κάνει την επιμέλεια, μάλλον ο Χρήστος Σταμούλης που υπογράφει το κείμενο στο οπισθόφυλλο. Με ένα εξώφυλλο-ξεπέτα (μπλε μπρος πίσω, χωρίς καμία φωτογραφία παρά μόνο με τα τραγούδια και ένα μικρό συνοδευτικό κείμενο, η συλλογή περιέχει σπάνια τραγούδια από singles σπάνιων ελληνικών δισκογραφικών εταιρειών (Boem, Regina, Recital, Fantasia κ.α.), εξαιρετικά δυσεύρετα πλέον. Σίγουρα απαραίτητη σε συλλέκτες αν και δεν περιέχει καμία «επιτυχία». Μερικά από τα συγκροτήματα που περιέχει είναι και οι Bill and the Psychedelic Band, Adam Boys, Gallinis, Sorrows και Δώρος Γεωργιάδης (όσοι τον θυμάστε από τις επιτυχίες που είχε τη δεκαετία του 70), Giants, Mariners, Shooting Stars,  Persons (οι μετέπειτα Socrates), Spies κ.α. Σίγουρα ένα κατατοπιστικό κείμενο με 2-3 γραμμές για κάθε συγκρότημα της συλλογής, θα βοηθούσε τη γενική εικόνα του άλμπουμ. Το 2008 κυκλοφόρησε σε διπλό cd από τη Λύρα, η συλλογή  Η Γέννηση του Ελληνικού rock με πολύ καλή επιλογή τραγουδιών. Ενδεικτικά αναφέρω τους Πελόμα Μποκιού στο κλασικό Γαρύφαλλε Γαρύφαλλε, τον Εξαδάκτυλο του Δημήτρη Πουλικάκου στο  Έχουν καλούς σκοπούς, τον Γιώργο Ρωμανό στο Φανταστικό γιατρό, τους Socrates στο instrumental Ηλεκτρικό Σωκράτη, τη Στέλλα Γαδέδη και τα Μπουρμπούλια στο Μαύρη Θάλασσα, το Νικόλα Άσιμο στο Ρωμιό, τους Forminx στο Until the end και πολλά άλλα. Αν τη βρείτε, αγοράστε την.
Υπάρχει μια ακόμα συλλογή-ντοκουμέντο που κυκλοφόρησε το 1986 από τη Λύρα με τίτλο Μια Γρανίτα για τον Χιώτη, αλλά σ' αυτή θα αναφερθούμε σε μια επόμενη επικοινωνία μας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Υ.Γ. Η φωτογραφία που εμφανίζεται πρώτη στο άρθρο (με τα singles) δεν αισθάνομαι ότι αντιπροσωπεύει το κείμενο αλλά δεν μπόρεσα να βρω καλύτερη.Επίσης, αν έχετε να προσθέσετε κάποια συλλογή σχετική με garage/ψυχεδέλεια που μου διφυγε, ενημέρώστε με.  
 
18/2/17/
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου