ELECTRIC BOYS: FUNK-O-METAL ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ

 

Το 1987, σε μια εποχή που το metal βρισκόταν σε φάση επιτυχίας αλλά και ανοίγματος νέων ηχητικών οριζόντων, εμφανίστηκαν οι Σουηδοί Electric Boys που για ένα μικρό διάστημα, υπήρξαν μια ευχάριστη ελπίδα για το είδος. Η βάση τους ήταν ο κιθαρίστας, τραγουδιστής Conny Bloom (πραγματικό όνομα Blomqvist) κι ο μπασίστας Andy Christell που γνωριζόντουσαν από το δημοτικό. Και στους 2 άρεσε ο Alice Cooper και οι 2 δήλωναν κιθαρίστας και μπασίστας αντίστοιχα, αλλά κανένας δεν ήξερε να παίζει το όργανο!!! Το πρώτο επαγγελματικό συγκρότημα που σχημάτισαν ήταν οι Roadrats με ντράμερ τον Gyp που αργότερα έπαιξε στους Hanoi Rocks. Οι Bloom και Christell υπέγραψαν στην Polygram Σουηδίας, κυκλοφορώντας το single "All Lips and Hips"(Νο 76 Αμερική) που εξελίχθηκε σαν το καλύτερο τραγούδι στη μικρή καριέρα τους. Το τραγούδι είχε ένα ξεχωριστό ήχο που το βοήθησε να γίνει επιτυχία, με στοιχεία funky και hard rock αλλά δεν κατάφερε πολλά πράγματα στην αμερικάνικη αγορά. Στο μεταξύ, το συγκρότημα είχε συμπληρωθεί με τις προσθήκες των Franco Santunione κιθάρα και Niclas Sigevall ντραμς, με το "All Lips and Hips" να ακούγεται στο soundtrack της ταινίες Feds.


Η κυκλοφορία του πρώτου τους άλμπουμ το 1989, με τίτλο Funk-O-Metal Carpe, συνέπεσε με την δημοτικότητα που είχε το funk metal, αν κι όπως λένε οι ίδιοι ποτέ δεν θέλησαν να είναι είτε metal ούτε funky. Απλά έπαιζαν αυτό που τους άρεσε. Οι Bloom και Christell λένε ότι τους άρεσε ο Hendrix, οι Deep Purple εποχής Come taste the Band(!) κι οι Sly and the Family Stone. Μια μικρή περιοδεία στη Μ.Βρετανία, ανοίγοντας για τους Thunder τους βοήθησαν να πάρουν καλές κριτικές. Η απουσία δεύτερου συνθέτη στο συγκρότημα (ο μοναδικός ήταν ο Bloom) καθυστέρησε την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους, κατά 3 χρόνια. Έτσι το 1992 όταν η αλλαγή είχε γίνει ήδη στη μουσική, κυκλοφόρησαν το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο  Groovus Maximus (1992), περιοδεύοντας στην Αμερική , ανοίγοντας για τους Mr. Big. Οι Santunione και Sigevall είχαν αποχωρήσει κι είχαν αντικατασταθεί από τους Thomas Broman (Mogg) και Martin Thomander και με την καινούργια σύνεθση κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Freewheelin (1994). Η εμπορική αποτυχία του άλμπουμ, τους οδήγησε στη διάλυση, για να φθάσουμε στο 2005 όπου οι Bloom και Christell γίνονται μέλη των Hanoi Rocks.


To συγκρότημα επανασχηματίστηκε το 2009 και κυκλοφόρησε το άλμπουμ And Them Boys Done Swang (2011) για να ακολουθήσει το  The Ghost Ward Diaries(2018).
Οι Electric Boys ήταν μια ευχάριστη »περίπτωση», με αρκετά ιδιαίτερο και προσωπικό ήχο. Το μεγάλο διάστημα κυκλοφορίας πρώτου και δεύτερου δίσκου, δεν τους βοήθησε να δώσουν μια συνέχεια στην έστω μικρή επιτυχία του πρώτου άλμπουμ τους. Για όσους ψάχνουν για κάτι ιδιαίτερο στο χώρο του metal, αξίζει να τους ακούσουν.
TRIVIA

Το άλμπουμ Groovus Maximus ηχογραφήθηκε στο Abbey Road Studios με video του τραγουδιού "Dying to be Loved" να έχει budget £100!!!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
• Funk-O-Metal Carpet Ride (1989)
• Groovus Maximus (1992)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

6/9/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου