GUNS ’N ROSES – DON’T CRY

Από τα ομορφότερα τραγούδια των Guns’n’Roses, το “Don’t Cry” είναι μια  power ballad που έφθασε έως το Νο 10 του αμερικάνικου chart και λίγο πιο ψηλά στο αγγλικό, Νο 8. Ήταν το 1ο single που κυκλοφόρησε από το Use Your Illusion I, ενώ το περίεργο είναι ότι το συγκρότημα είχε συμπεριλάβει μια εναλλακτική ηχογράφηση με διαφορετικούς στίχους και ελαφρά διαφορετική μουσική του ίδιου τραγουδιού στο Use your Illusion ΙΙ !!!
Ο αρχικός τίτλος του ήταν "Don't You Cry Tonight") και σύμφωνα με τους 2 συνθέτες του, Axel και Izzy ήταν από τα πρώτα τραγούδια που συνέθεσαν μαζί. Οι στίχοι αναφέρονται στην τότε κοπέλα του Izzy που όμως άρεσε και στον Axel. Είχε χωρίσει με τον Izzy όταν ένα βράδυ ο Axel ήταν έξω από το club Roxy την είδε, μίλησε μαζί της και κατάλαβε ότι δεν θα προχωρούσε η σχέση τους. Ο Axel έκλαψε και αυτή για να τον παρηγορήσει του είπε ‘Don’t cry.’Την επόμενη ημέρα ο Axel έγραψε τους στίχους μέσα σε 5 λεπτά!
Το κομμάτι ξεκινά με μια ακουστική και σιγά σιγά δυναμώνει, κρατώντας όλο το ρομαντισμό και τη μελωδία του.  Ευχάριστη έκπληξη η συμμετοχή του τραγουδιστή των Blind Melon, Shannon Hoon (σ.σ. έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 27 ετών από υπερβολική δόση ναρκωτικών). Ο Hoon τραγουδά μια οκτάβα ψηλότερα γι αυτό και στο τελικό remix η φωνή έρχεται στα ίδια με αυτή του Axel.  Πάντως η συμμετοχή του στο τραγούδι, χαροποίησε το συγκρότημα που αναγνώρισε ότι του έδωσε μια ακόμα πιο μελωδική διάσταση.

TO VIDEO
Το video είναι κατά τη συνήθεια της εποχής όχι απλά ένα συνοδευτικό video αλλά μια ολόκληρη ιστορία με σενάριο και εξέλιξη. Σκηνοθέτης του είναι ο  Andy Morahan, το σενάριο έγραψαν οι Axel Rose και Josh Richman και συμμετέχει και η τότε σύντροφος του Axel, Stephanie Seymour, η οποία συμμετέχει και στο video του "November Rain". Ξεκινάει με ένα μωρό και το φακό της κάμερας να εστιάζει στο μάτι του μωρού όπου «μπαίνει» μέσα και βλέπουμε τον Axl σε ένα παγωμένο τοπίο να δείχνει ότι είναι παγιδευμένος στο χρόνο! Ένας τσακωμός ενός ζευγαριού (το υποδύονται ο Axel και η Seymour) που σύμφωνα με τον Axel βασίσζεται σε πραγαμτική διαφωνία με τη σύντροφό του, μια κηδεία  κι αμέσως μετά, τους Guns and Roses παίζουν live στην ταράτσα ενός κτηρίου. Όλα τα λεφτά, η πινακίδα "Where's Izzy" καθώς εκείνες τις ημέρες ο Izzy Stradlin είχε φύγει από το συγκρότημα και τον είχε αντικαταστήσει ο Gilby Clarke. O Izzy χαρακτήρισε το video σαν «μια άσκοπη δαπάνη εκατομμυρίων»
TRIVIA
  • Το συγκρότημα είχε ξεκινήσει να το ηχογραφεί από την εποχή του Appetite for Destruction, αλλά δεν τους άρεσε όπως το είχαν ηχογραφήσει και το άφησαν έξω. Τελικά οι συνθέτες του Axel Rose και Izzy Stradlin το ξαναδούλεψαν το 1991 και κατέληξαν στη μορφή που το ξέρουμε. Στην demo ηχογράφηση του 1986, τύμπανα παίζει ο Steven Adler.
  • Ο Hoon και Axl Rose γνωριζόντουσαν από παιδία κι είχαν μεγαλώσει από παιδιά μαζί στο Lafayette της Indianna. Ο Hoon κάνει φωνητικά και στο "November Rain."
  • Αργότερα, ο Axel είπε για τη σκηνή του τσακωμού του με τη Seymour:»ήταν δύσκολο να το γυρίσουμε, γιατί είχε συμβεί πραγματικά!»
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
14/12/19

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου