NEWS OF THE WORLD (22/1/26)


 • Ένα προσωρινό πρόβλημα υγείας, θα κρατήσει τον 78χρονος κιθαρίστα των Uriah Heep, Mick Box μακριά από τις πρώτες ευρωπαικές συναυλίες του  συγκροτήματος. Θα τον αντικαταστήσει ο Sam Woiod των Wayward Sons/Black Star Riders.
 
• Είναι  πραγματικά απίστευτο πόσοι θάνατοι συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στο χώρο της μουσικής. Πέραν από τον αγαπημένο Χρήστο Mr.Siren Χριστοδούλου, είχαμε μια μεγάλη σειρά ανθρώπων της μουσικής που έφυγαν από κοντά μας. Ο 87χρονος Garth Hudson οργανίστας/πιανίστας και πολύμουσικός των Band, tπέθανε στον ύπνο του, ενώ σε ηλικία 70 ετών, νικημένος από τον καρκίνο στο πάγκρεας, έφυγε από τη ζωή ο ντράμερ των Midnight Oil, Rob Hirs

• Πένθος για το συγκρότημα των Kingdragon, αφού ο κιθαρίστας τους Αναστάσης Φραγκόπουλος έφυγε από τη ζωή καθώς τα τελευταία πέντε χρόνια, υπέμεινε απερίγραπτες δυσκολίες. Τα συλλυπητήρια μας στους ανθρώπους του. 
 • Οι Reflection Black επανέρχονται με καινούργιο τραγούδι. Τίτλος του,The Architect in Slumber που είναι το δεύτερο single μετά το Dreams Fade to Nothing (2025) από τον επερχόμενο ολοκληρωμένο δίσκο τους Burning Obsidian Star, ο οποίος αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Μάρτιο του 2026 μέσω της Swiss Dark Nights.Σε αντίθεση με τον πιο δυναμικό Post-Punk χαρακτήρα προηγούμενων κυκλοφοριών, το The Architect in Slumber στρέφεται σε πιο κλασικές, mid-tempo Gothic Rock φόρμες. Ο μεγαλοπρεπής του χαρακτήρας, με έμφαση στα φωνητικά και μελωδικές κιθαριστικές γραμμές, εξελίσσεται κατά τη διάρκεια της σύνθεσης σε σκοτεινότερες ατμόσφαιρες. Ο συνδυασμός του ηχητικού ύφους με τη dark fantasy και occult θέματολογία παραπέμπει στο ύφος συγκροτημάτων όπως των Tribulation.



Ο Alex μιλά για την έμπνευση πίσω από το κομμάτι: “Το The Architect in Slumber είναι από τα πιο μελωδικά κομμάτια που έχουμε γράψει. Η θεματολογία του αντλεί στοιχεία από dark fantasy και τον Lovecraftian horror και επικεντρώνεται σε μια κοσμική οντότητα–δημιουργό που βρίσκεται σε ύπνο, με την πραγματικότητα μας να είναι μια προέκταση της συνείδησής και των ονείρων του.” Το single συνοδεύεται από βίντεο, σε σκηνοθεσία και παραγωγή του καταξιωμένου Σουηδού καλλιτέχνη Claudio Marino και Artax Film, γνωστών για τη συνεργασία τους με συγκροτήματα όπως Tribulation, Watain, Katatonia και άλλους.

• Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε ο γνωστός manager Doc McGhee, που στο παρελθόν χειρίστηκε τις καριέρες συγκροτημάτων όπως KISS, Bon Jovi, Motley Crue κ.α. όπου αναφέρθηκε στην παρακμή της μουσικής βιομηχανίας, καθώς οι καταναλωτές δίνουν μεγαλύτερη αξία του πως θα βρουν δωρεάν να κατεβάσουν, χωρίς να σέβονται τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών. Ο McGee θυμάται ότι πάντα υπήρχαν ύφαλοι στη μουσική βιομηχανία, όπως τους χαρακτήρισε, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό, Τώρα οι καλλιτέχνες δεν βγάζουν χρήματα από τη δουλειά τους και μέσα στα τελευταία 25 χρόνια (σ.σ. προφανώς εννοεί από την επικράτηση της ψηφιακής δισκογραφίας), ο ύφαλος έγινε τεράστιος. Έτσι, το παιδί που βγαίνει από το λύκειο που θα μπορούσε να είναι ο νέος Bob Dylan, δεν μπορεί να βγάλει χρήματα. Γράφει ένα τραγούδι και γίνεται επιτυχία, δεν πληρώνεται τίποτα, γιατί είναι μόνο μέσω streaming. Έτσι, είναι ένας μηχανισμός streaming που τώρα έχει επικρατήσει». Ο McGee αναφέρθηκε επίσης στην αποτυχία της μουσικής βιομηχανίας να κεφαλαιοποιήσει το Διαδίκτυο (εννοεί να το εκμεταλλευτεί, αναφέροντας ως παράδειγμα το Napster (σ.σ. το θυμόσατε:), μια διαδικτυακή υπηρεσία κοινής χρήσης μουσικής που ξεκίνησε το 1999, είπε: «Αυτό ήταν μέρος της αποτυχίας του κλάδου μας να κατανοήσει πώς να προχωρήσει στο μέλλον. Όταν μπήκε το Napster, πήγαν στις δισκογραφικές εταιρείες και τούς είπαν: " έχουμε τον ψηφιακό τρόπο να προσφέρουμε μουσική», αλλά ο κλάδος μας δεν το αγκάλιασε για να μάθουν τον κόσμο να αγοράζει ψηφιακά downloads. Κι έγινε η γνωστή ιστορία με τις δικές που έχασαν (το Napster). Και τι έγινε; σκοτώθηκε η δισκογραφική βιομηχανία... Και μετά, ήρθε η Apple και όλες οι άλλες πλατφόρμες για να κάνουν ψηφιακές λήψεις και πωλήσεις. Αλλά η δισκογραφία δεν ανέκαμψε ποτέ με την φυσική έννοια. Και μετά το μόνο πράγμα που πραγματικά την έσωσε ήταν τα Spotify και το σύστημα streaming. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού μας πλήρωνε δικαιώματα. Αλλά απέχει πολύ από αυτό που ήταν παλιά. Οπότε ο μόνος τρόπος για να βγάλεις πραγματικά χρήματα - πραγματικά χρήματα εδώ - είναι οι περιοδείες. Και πρέπει να είσαι επιτυχημένος για να προσελκύσεις κόσμο. Έτσι, το μικρό παιδί δεν μπορεί να μπει στη μέση και να κάνει περιοδείες επειδή το κόστος είναι πολύ μεγάλο και δεν μπορούν να το επιδοτήσουν με τη μουσική τους, ενώ παλιά μας έκαναν περιοδείες για να υποστηρίξουν τους δίσκους και τώρα κάνεις δίσκους για να υποστηρίξεις τις περιοδείες σου».
• Σταμάτησαν τα σχέδιά τους οι Poison για μια περιοδεία, αφού ο τραγουδιστής Bret Michaels, απαίτησε 600% περισσότερα χρήματα από τους συναδέλφους του. Αν και η περιοδεία δεν ανακοινώθηκε ποτέ επίσημα, οι Poison είχαν αρχίσει να κοινοποιούν τη διάθεσή τους για μια μεγάλη περιοδεία εντός του 2026, πάντα στην Αμερική, έχοντας κατά νου 40 εμφανίσεις. «Είχαμε μια εξαιρετική προσφορά αλλά ο Bret Michaels ήθελε το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων, σε κάθε δολάριο που θα έπαιρνε ο καθένας μας αυτός θα έπαιρνε 6!», είπε ό ντράμερ Rikki Rockett και η περιοδεία τελείωσε πριν καν ξεκινήσει.
• Με τον καρκίνο στον εγκέφαλο παλεύει η κόρη του John Mellencamp, Teddi. Ήδη έχει διαγνωστεί στο τέταρτο στάδιο, αφού είχε διαγνωστεί με μελάνωμα δεύτερου σταδίου. Το 2025, η Teddi αποκάλυψε ότι οι γιατροί βρήκαν όγκους στους πνεύμονες και τον εγκέφαλό της. ΔΥΝΑΤΑ!
 • Ο κιθαρίστας των Queen, Brian May, απέρριψε την πιθανότητα οι Queen να παίξουν στο Glastonbury του  2027.«Δεν θα πήγαινα στο Glastonbury λόγω της πολιτικής των ανθρώπων που το διευθύνουν, εκτός αν αυτό αλλάξει. Σκοτώνουν ασβούς και νομίζουν ότι είναι για άθληση και αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να υποστηρίξω» Ο May είναι ένθερμος ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων και το 2010 ίδρυσε το Save Me Trust, κάνοντας καμπάνια  κατά του κυνηγιού αλεπούς και της θανάτωσης ασβών. Η τελευταία εμφάνιση των Queen με τον  Adam Lambert ήταν στις 14 Φεβρουαρίου 2024 στο Tokyo Dome στην Ιαπωνία.
• Χωρίς να ανακοινωθεί η ημερομηνία, η Golden Robot Records ανακοίνωσε ότι το Ep του John Sykes που είχε ηχογραφήσει πριν φύγει από τη ζωή, θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2027. Πάντως η οικογένεια του Sykes με γραπτή ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι υπάρχουν συνεχιζόμενα προβλήματα με το  mastering, την κυκλοφορία ή τη διανομή του ημιτελούς υλικού του μέσω της δισκογραφικής τους εταιρείας.


• Οι Εμβρυο είναι Progressive Rock συγκρότημα με Ελληνικό στίχο, που δημιουργήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 από τον μπασίστα Σπύρο Παπουτσή με τις επιρροές τους να προέρχονται από τη σκηνή της δεκαετίας του 1970. Το συγκρότημα έκανε κάποιες εμφανίσεις ώσπου διαλύθηκε το 2000 για να επανέλθει το  2007, συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος. Το 2010 οι Εμβρυο κυκλοφορούν τον πρώτο τους δίσκος με τίτλο “Καλοκαίρια Μέσα Στην Απόσταση, με φωνητικά από τον Ηλία Τζουβάρα, πλήκτρα/τύμπανα τον Δημήτρη Μπαλαμπανίδης και κιθάρα/μπάσο τον Μίλτο Μακρίδη. Το 2019 κυκλοφόρησαν το δεύτερο δίσκο τους με τίτλο Κυκλικά Ερείπια, με την ίδια σύνθεση για να φθάσουμε στο 2026 που κυκλοφόρησαν Γκρίζες Πολιτείες, με νέα μέλη στην σύνθεση της μπάντας. Στα πλήκτρα παραμένει ο Δημήτρης Μπαλαμπανίδης όπως και στις κιθάρες ο Μίλτος Μακρής, αλλά το μπάσο έχει αναλάβει ο Μάνος Σιδέρης, τα τύμπανα ο Ανδρόνικος Μαλτέζος και τα φωνητικά ο Παναγιώτης Σκαβάρας.

• Στα 49 της χρόνια άφησε την τελευταία της πνοή η «κρυφή» κόρη του Freddie Mercury, νικημένη από μια σπάνια μορφή καρκίνου της σπονδυλικής στήλης, το χόρδωμα, αφήνοντας δύο γιους, ηλικίας 9 και 7 ετών. Σύμφωνα με τη βιογραφία του 2025 με τίτλο Love, Freddie της Lesley-Ann Jones, ο Mercury απέκτησε μια κόρη το 1976 μετά από μια σχέση με τη σύζυγο ενός φίλου και μοιράστηκε τις γονικές ευθύνες με τη μητέρα του παιδιού και τον σύζυγό της.Η φερόμενη κόρη του Mercury προσέγγισε την Jones με ημερολογιακές καταχωρίσεις που ισχυριζόταν ότι γράφτηκαν για εκείνη από τον Mercury, οι οποίες περιέγραφαν λεπτομερώς την προσωπική του ιστορία. Οι ισχυρισμοί αναφέρθηκαν για πρώτη φορά τον Μάιο του 2025, πριν από την κυκλοφορία της βιογραφίας, με τη φερόμενη κόρη του να αναφέρεται στη δημοσίευση απλώς ως "B" και πουθενά δεν αναγράφεται το όνομά της. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι πολύ λίγοι άνθρωποι γνώριζαν την ύπαρξή της, αν και η καλή του φίλη Mary Austin και τα άλλα μέλη των Queen υποτίθεται ότι γνώριζαν. Πάντα σύμφωνα με το βιβλίο, ο Mercury την αποκαλούσε «θησαυρό» και «μικρό βατραχάκι», ενώ, όπως υποστήριξε, τα τραγούδια των Queen, Bijou και Don’t Try So Hard γράφτηκαν γι’ αυτήν.

Η άχρηστη πληροφορία της εβδομάδας, μας ταξιδεύει στο 1969 και μας πληροφορεί ποιο ήταν το πρώτο γαλλικό τραγούδι που πήγε στο Νο1 των μικρών δίσκων στη Μ.Βρετανία. Μα φυσικά το Je t’aime… moi non plus των Jane Birkin και Serge Gainsbourg το οποίο λόγω της τολμηρότητας (!) των στίχων του, απαγορεύτηκε από το BBC. Τα λάγνα βογγητά δεν ηχογραφήθηκαν σε studio αλλά σε τηλεφωνικό θάλαμο της Marble Arch






Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου