SPITFIRE- FIRST ATTACK (1987): R E S P E C T

Έχουν γραφτεί τόσα πολλά για αυτό το τόσο ξεχωριστό άλμπουμ, που μια επανάληψη δεν θα προσέφερε τίποτε. Στη σημερινή παρουσίαση του, θα περιοριστώ σε κάποιες χρήσιμες πληροφορίες που μού έδωσε ο ηγέτης του συγκροτήματος και κιθαρίστας Ηλίας Λογγινίδης κι αφορούν τόσο τα τραγούδια όσο και τις συνθήκες ηχογράφησης. Γιατί, ναι το First Attack είναι το Καλύτερο Ελληνικό Heavy Metal άλμπουμ από ελληνικό συγκρότημα που ά-ν-ε-τ-α στεκόταν δίπλα στις ξένες κυκλοφορίες, αλλά καλό είναι να γραφτούν κι ορισμένα στοιχεία, πέραν των συνηθισμένων. Με ταυτότητα που έγραφε επάνω Classic metal και με πολλά στοιχεία από το NWOBHM, οι Spitfire (Ηλίας Λογγινίδης  Κιθάρες, Κώστας Κυριακίδης ντραμς, Ντίνος Κωστάκης τραγούδι, Θάνος Κρεμμύδας μπάσο και Γιώργος Βελέντζας πλήκτρα) έχουν υπογράψει στην ΕΜΙ και με παραγωγό τον Γιάννη Κουτουβό και ηχολήπτη τον Κώστα Καλημέρη μπαίνουν στο Sierra Studio της οδού Μεσογείων και μέσα σε ένα διάστημα 2 μηνών ηχογραφούν τα 8 κομμάτια του δίσκου. «Γράφαμε τα 3 όργανα μπάσο, κιθάρα, ντραμς live,  χωρίς μετρονόμο κι όταν κάτι δεν μας άρεσε, το ξανά ηχογραφούσαμε».
Με σεβασμό στον ήχο των Saxon, Iron Maiden και Dio, οι Spitfire κυκλοφόρησαν έναν αυθεντικό head/heavy δίσκο όπως ακριβώς ήθελε να τον ακούσει ο οπαδός του είδους: Συνθέσεις τέλειες, ήχος μέσα στο πνεύμα της εποχής, καλοπαιγμένο χωρίς υπερβολές, με τραγούδια που έμειναν κλασικά όπως  την (αξεπέραστη) μπαλάντα “Whispers”, τα ρολλαριστά΄”Lead me On και “Lady of the Night”,΄ το ερωτικό “Walk Alone” αλλά και το «Street Fighter” που οι στίχοι του μιλούν για την ιστορία ενός μαχητή του δρόμου, «ιστορία φτιαγμένη στο μυαλό μου» λέει ο Ηλίας. Το κυριότερο όμως ήταν ότι οι δημιουργοί του το απόλαυσαν κι αυτό ήταν (είναι) κάτι που ακούγεται εύκολα!


Το εξώφυλλο επιμελήθηκε ο Θάνος Σπυρόπουλος και το Artwork ο Δημήτρης Καρράς. «Την ιδέα την δώσαμε εμείς, θέλαμε να δώσουμε την αίσθηση ότι ο πιλότος και η πόλις, μεταφέρονται μέσα στο χρόνο αλλά δεν βγήκε έτσι όπως το θέλαμε».   
Εκ των υστέρων θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για καλύτερη παραγωγή, καλύτερο εξώφυλλο κλπ, αλλά επιτρέψτε μου: Απολαύστε το First Attack όπως είναι γιατί όπως και να το ακούσεις είναι Το Καλύτερο hard/heavy Άλμπουμ από Ελληνικό Συγκρότημα. To First Attack ανήκει στη συνομοταξία των Μεγάλων Άλμπουμ που δεν χρειάζονται πολλά σχόλια για να το παρουσιάσεις. Οι νεότεροι θα έχετε αναρωτηθεί «γιατί αυτό το τόσο καλό άλμπουμ» δεν έκανε επιτυχία στο εξωτερικό». Πολύ απλό: Αναφερόμαστε σε μια εποχή πριν την παγκοσμιοποίηση, τότε που ο ήχος που ερχόταν από χώρες ΜΗ παραδοσιακού rock δεν είχε καμία τύχη, τότε που η επικοινωνία αλλά και η πειθώ ήταν πολύ δύσκολη. Δεν πειράζει. Το First Attack έχει την καλύτερη θέση στην καρδιά μας.
ΕΠΑΝΑΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ
Το άλμπουμ είχε πρωτό κυκλοφορήσει σε βινύλιο και κασέτα κι όταν τελείωσε το stock έμεινε για ένα διάστημα εκτός αγοράς. Το 2001 η Minos/EMI το τύπωσε σε cd και το 2018 και πάλι η EMI το επανεκτύπωσε σε βινύλιο. Να σημειωθεί ότι το άλμπουμ είχε κυκλοφορήσει το 1987 στο Μεξικό με τους τίτλους των τραγουδιών μεταφρασμένους στα ισπανικά (Pandillero/Street Fighter, Seduceme-Lead me On, Murmullos-Whispers κλπ)
 ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Χρειάστηκαν να περάσουν 22 ολόκληρα χρόνια για να κυκλοφορήσουν το δεύτερο studio άλμπουμ τους που ήταν το Die Fighting (2009). Στο μεταξύ ο Ντίνος Κωστάκης πέθανε το 2016 κι ο Κώστας Κυριακίδης σχημάτισε τους Raw Silk. Από το αρχικό σχήμα, παραμένει ο Ηλίας Λογγινίδης.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

23/9/22

 

 Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ SPITFIRE
Η πρώτη επαφή από συλλογή, στο Lead me on μου την έσπαγε η προφορά, το ομολογώ δεν το πήρα με καλό μάτι. Το Whispers όμως το θεωρούσα τότε κομματάρα εφάμιλλο των
αντίστοιχων των Scorpions. Μετά το live στους Saxon άρχισα να αναθεωρώ. Το χαρτζιλίκι
λίγο τότε δεν ήσουν σίγουρος αν θα έπιανε τόπο για Ελληνική Heavy ??? μπάντα ??? μια
αντιγραφή λοιπόν ήταν ότι έπρεπε . Πρώτο άκουσμα πρώτη κατραπακιά Street Fighter, τα
άλλα δύο τα ήξερα, και μετά .... Παφ..παφ..παρε και τούτη πάρε και την άλλη κωλόπαιδο που θα αμφισβητήσεις τη μαγκιά της φυλής!!! Εμεινα με το στόμα σα χάνος, με τον ήχο, με τις συνθέσεις ... πως?... Είναι δικό μας ? Αυτό είναι για έξω ! Κοίτα να δεις που ο Κουτουβός είχε δίκιο!!! Μετά από τόσα χρόνια μου έρχεται η εικόνα και έχοντας επισκεφθεί το Sierra και ως επαγγελματίας αρκετές φορές, να μπαίνουν εν έτει 1986 στον ιερό χώρο του Πάριου του Νταλάρα και του Λαικού, 6 ‘Αλήτες , Μαλλιάδες, Χεβυμεταλάδες (όπως μας έλεγαν τότε ) για να ηχογραφήσουν ??? !!! Τι λέτε ρε γατάκια , και εγώ τώρα πρέπει να γράψω...τι να γράψω !! Οι τύποι πήραν το γκασμά έσκαψαν τους βράχους και άνοιξαν δρόμο, όπου πάνω σε αυτόν τρώγοντας σκατά ακολούθησαν και άλλοι και άλλοι για να φτάσουμε σήμερα να έχουμε Ελληνικό Metal ως εξαγώγιμο είδος. Για μένα σε όλα τα παιδιά ( τώρα πια μεσήλικες αλλά  πάντα παιδιά στη ψυχή ) εκείνης της περιόδου και τις μπάντες τους, δεν χωρά τίποτε άλλο παρά ένα μεγάλο R E S P E C T ρε μάγκες!!!

Ο Θανάσης Τσαουσόπουλος είναι σκηνοθέτης στην ΕΤ.

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Ένα από τα καλύτερα ελληνικά heavy metal group's, που πέρασε από την χώρα μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τελικα αυτη η ταινια τους τι εγινε ? εννοω ολοκληρη η ταινια που ειχε προβληθει σε καποιο σινεμα με καλεσμενους την ανφαν γκατε της σκηνης .Υπαρχει καπου ? Υπαρχει σε καποια πλατφορμα ? Κατι ασχετο , οποιος εχει ακουσει τον Λογγινιδη να μιλαει , αποκλειεται να μην του θυμισει τον Ζαμπετα στο τροπο ομιλιας . Και λογω της σημαντικοτητας του για την σκηνη , θα τον χαρακτηριζα τον Ζαμπετα του Ελληνικου metal !

    ΑπάντησηΔιαγραφή