ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚAIΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΤΟΥ BOB DYLAN


Τις τελευταίες ημέρες πήρε μεγάλη έκταση και από τα ειδησεογραφικά sites η πώληση των πνευματικών δικαιωμάτων των 600 τραγουδιών που έχει συνθέσει ο Bob Dylan, χωρίς να έχει ανακοινωθεί το ποσό πώλησής του.  Η αγορά του αντιμετωπίστηκε από τη Δ/ντρια της εταιρείας σαν μια από τις σημαντικότερες κινήσεις των τελευταίων ετών, που καθιστά την Universal, διαχειρίστρια μεγάλου πνευματικού έργου. Σύμφωνα με τους Times, είναι η μεγαλύτερη εξαγορά μουσικών δικαιωμάτων από καλλιτέχνη που έγινε ποτέ.
Μέχρι και σήμερα, ο  79χρονος Ντίλαν ήταν ο αποκλειστικός διαχειριστής της πνευματικής του περιουσίας, με Universal Music Group, να αποκτά τα πνευματικά δικαιώματα από τα πρώτα του τραγούδια στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ως και το περσινό άλμπουμ του.
Όμως δεν είναι μόνο ο Dylan που έχει πουλήσει τα πνευματικά δικαιώματα των τραγουδιών του, απλά η δική του πώληση πήρε έκταση. Παλαιότερα οι David Crosby (των Crosby Stills Nash and Young και Byrds), η Stevie Nicks ( η οποίας πούλησε τα δικαιώματα και των τραγουδιών των προσωπικών της άλμπουμ κι όσα έχει γράψει με τους Fleetwood Mac) αλλά κι ο πρώην κιθαρίστας των Bon Jovi, Richie Sambora είχαν πουλήσει τα δικαιώματά τους. Για την ιστορία, οικονομικοί παράγοντες της Wall Street Journal, υπολογίζουν το ποσό το οποίο εισέπραξε η Stevie Nicks να ξεπερνά τα $100.000.000 κι ο Dylan τα $300.000.000!
 Όμως γιατί συνέβησαν αυτές οι πωλήσεις, έστω και στη δύση της καριέρας αλλά και ζωής των stars; Οι μεταβολές της σύγχρονης εποχής στις πληρωμές δικαιωμάτων και οι φορολογικές επιπτώσεις που σχετίζονται με τυχόν αγορές τους (δάνεια), είναι πιθανό μέρος αυτής της διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Ο David Crosby είπε ότι η συνεχιζόμενη πανδημία κοραναϊού έπαιξε βασικό ρόλο για τον απλό λόγο ότι δεν περιοδεύουν άρα δεν εισπράττουν χρήματα! Να σημειωθεί ότι οι προαναφερόμενοι καλλιτέχνες είναι άνω των 70 (εκτός του Sambora που είναι 61ετών) άρα οι πιθανότητες για μεγάλη περιοδεία, ειδικά μετά την πανδημία, είναι λίγες.

"Δεν παίζω σε συναυλίες και το streaming κλέβει τα χρήματά μου. Έχω οικογένεια, δάνειο και καθημερινά έξοδα που πρέπει να καλύψω και ξέρω πολλούς καλλιτέχνες που βρίσκονται στην ίδια θέση με εμένα» έγραψε στο Twitter. Μια εταιρεία που τα τελευταία δύο χρόνια, δραστηριοποιείται πολύ έντονα στο χώρο αγοράς πνευματικών δικαιωμάτων, είναι η Hipgnosis Songs Fund που ιδρύθηκε το 2018 και διευθύνεται από τον πρώην manager των Journey, Blondie, Richie Sambora, Beyonce, Guns and Roses, Chrissie Hynde, Nikki Sixx και Steve Winwood, Merck Mercuriadis, H Hipgnosis διαθέτει περί τα 60.000 τραγούδια ρίχνοντας στην αγορά το απίθανο ποσό του $1.660.000.000! Η Hipgnosis Songs Fund αλλά και γενικότερα οι εταιρείες που έχουν στο δυναμικό τους πνευματικά δικαιώματα, μπορούν με μεγαλύτερη άνεση να τα ορίζουν και να τα εκμεταλλεύονται σε παιχνίδια, διαφημίσεις, κινηματογραφικά έργα, τηλεοπτικές σειρές κλπ. Από την άλλη πλευρά, οι καλλιτέχνες εισπράττουν ένα σεβαστό ποσό και αποσύρονται από τη διεκδίκηση και διαρκές «κυνήγι» που παίζει το τραγούδι τους και πότε θα εισπράξουν την αμοιβή τους. Βέβαια το ερώτημα που προκύπτει από τις παραπάνω γραμμές, είναι που βρήκε η Hipgnosis Songs Fund το ασύληπτο ποσό των 1.6 δισ και σίγουρα δεν μπορώ να σας απαντήσω!


 Α.Ρ.

9/12/20

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου