Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ NEVERMIND ΤΩΝ NIRVANA

Ένα από τα σημαντικότερα εξώφυλλα αλλά και άλμπουμ είναι αυτό του Nevermind των Nirvana που κυκλοφόρησε το 1991. Έχουν γραφτεί πολλά και θα γραφτούν ακόμα περισσότερα για τη σημασία του άλμπουμ αλλά σήμερα θα διαβάσετε την ιστορία του εξώφυλλου. Ευτυχώς ένα τόσο σημαντικό άλμπουμ , συνοδεύεται από ένα σημαντικό εξώφυλλο που δείχνει ένα μικρό γυμνό παιδάκι, τον Spencer Elden να κολυμπά μέσα σε μια πισίνα πίσω από ένα δολάριο που είναι γαντζωμένο σε μια πετονιά! Την ιδέα για αυτή τη φωτογράφιση είχε ο ίδιος ο Cobain, ο οποίος είχε παρακολουθήσει μαζί με τον Grohl ένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ για τις γεννήσεις μέσα στο νερό. Ο Cobain ανέφερε την ιδέα του στον art director της Geffen, Robert Fisher, αλλά δεν είχε κατάλληλο φωτογραφικό υλικό για το εξώφυλλο. Έτσι αγόρασε μια φωτογραφία αντί του ποσού των 7.500$ με τον μικρό, μόλις 4 μηνών Fisher από το φωτογράφο Kirk Weddle, ειδικός στις φωτογραφήσεις μικρών παιδιών. Ο Waddle έστειλε 5 φωτογραφίες του μικρού Spencer Elden ο οποίος ήταν γιός φίλου του! Οι υπεύθυνοι της Geffen πρότειναν να καλύψουν με κάποιο τρόπο το …πουλί του μικρού Spencer κι ο Cobain απάντησε ότι δέχεται να το καλύψουν μόνο με την προϋπόθεση ότι θα βάλουν ένα αυτοκόλλητο που θα γράφει "Αν σε προσβάλλει αυτό, τότε κινδυνεύεις να γίνεις παιδόφιλος".
Τελικά κυκλοφόρησε χωρίς αυτοκόλλητο με τον κίνδυνο οι αλύσίδες καταστημάτων δίσκων να μην τον δεχτούν, πράγμα το οποίο δεν έγινε. Η φωτογραφία στο οπισθόφυλλο δεν έχει καμία σχέση με αυτή του εμπροσθόφυλλου και δείχνει μια πλαστική μαϊμού μέσα σε μια κόλαση φωτιάς(;). Κι αυτή ήταν ιδέα του Cobain. Αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, κανείς δεν έχει προσέξει τι υπάρχει στο οπισθόφυλλο αυτού του δίσκου!
Όπως ξέρετε, ο μόλις τεσσάρων μηνών Spencer Elden μεγάλωσε και έδωσε πολλές συνεντεύξεις για την εμπειρία του, ενώ εικονίζεται και στο εξώφυλλο του Καναδού cEvin Key,  The Dragon Experience.
8/1/20

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου