ΑΡΧΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΥ “BROWN SUGAR» ΤΩΝ ROLLING STONES ΉΤΑΝ “BLACK PUSSY”!!!

Στο σημερινό Έτσι γράφτηκε’ θα μιλήσουμε για τη μεγάλη επιτυχία των Rolling Stones “Brown Sugar" (Νο 2 Μ.Βρετανία, Νο 1 Αμερική) ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά τραγούδια τους της β’ περιόδου του συγκροτήματος, δηλ. αυτής μετά τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 60.  Το τραγούδι είναι σύνθεση της γνωστής συνθετικής δυάδας, Jagger/Richards, συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ τους Sticky Fingers (1971) και η πρώτη έκδοση του σε single ήταν μονοφωνική!
Tη βάση του τραγουδιού είχε ξεκινήσει να γράφει ο Jagger από το 1969, όταν έπαιρνε μέρος στα γυρίσματα της ταινίας Ned Kelly και  αρχικός τίτλος του κομματιού ήταν "Black Pussy" αλλά για ευνόητους λόγους το άλλαξε σε "Brown Sugar."
Συνέχισε να το συνθέτει αρκετές ημέρες αργότερα για να το τελειώσει με τη συμμετοχή του Keith Richards μέσα σε τρεις ημέρες στο Muscle Shoals Studio της Αλαμπάμα, όπου ηχογράφησαν ένα μεγάλο μέρος των τραγουδιών του άλμπουμ τους Sticky Fingers.
Παρ’ όλο που ήταν από τα πρώτα που ηχογραφήθηκαν, σαν single άργησε να κυκλοφορήσει  λόγω νομικών προβλημάτων που είχαν με την προηγούμενη δισκογραφική εταιρεία τους, την Decca αλλά και τον manager τους.
Το βασικό μέρος της σύνθεσης του τραγουδιού, ανήκει στον Jagger και με τους στίχους να αναφέρονται στην άγνωστη τότε σχέση που είχε ο τραγουδιστής, την ηθοποιό Marsha Hunt με την οποία απέκτησε την Kardis. Την είχε συναντήσει κατά τη διάρκεια της θεατρικής παράστασης Hair στο Λονδίνο, όπου η Hunt έπαιζε.
Κι επειδή ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει, το 2014 εμφανίστηκε η soul τραγουδίστρια Claudia Lernnear, γνωστή από τη σχέση της με τον Stephen Stills και είπε ότι για αυτήν γράφτηκε το τραγούδι! Η ιστορία με την Claudia Lennera ήλθε στην επιφάνεια μετά από μια συνέντευξη του μπασίστα του συγκροτήματος, Bill Wyman ο οποίος είπε ότι ο Jagger την γνώρισε το 1969 όταν περιόδευσαν με τους Ike and Tina Turner. Και επειδή μερικοί θέλουν να βρίσκονται σε «δουλειά», μέσα στους στίχους του κομματιού, ανακάλυψαν(!;) αναφορές στη δουλεία, στα ναρκωτικά, σαδομαζοχισμό, στο sex κ.α. Ιδιαίτερη σημασία έχει η εναλλακτική ηχογράφηση που έγινε στις 18 Δεκεμβρίου 1980 στο Olympic studio του Λονδίνου κατά τη διάρκεια πάρτι γενεθλίων του Keith Richards, όπου το ηχογράφησαν με τον Eric Clapton στην κιθάρα και τον Al Kooper στο πιάνο. Στο άλμπουμ συμπεριέλαβαν την «κανονική» ηχογράφηση κι αυτή με τον Eric Clapton την έβαλαν στην Deluxe έκδοση του Sticky Fingers(2015). Στη συλλογή του συγκροτήματος Jump Back, ο Jagger έχει γράψει στο ένθετο ότι το κομμάτι αναφέρεται στα ναρκωτικά αλλά και στις γυναίκες.
TRIVIA
  • H πρώτη φορά που το έπαιξαν ζωντανά ήταν στην περίφημη συναυλία του Altamont, στις 6 Δεκεμβρίου 1970.
  • Το Sticky Fingers ήταν το πρώτο άλμπουμ που κυκλοφορούσε από τη δική τους δισκογραφική εταιρεία, Rolling Stones, ενώ το “Brown Sugar’ το πρώτο single με αριθμό καταλόγου RS-19100.
  • Η Claudia Lennear ήταν μέλος του τρίο Ikettes που συνόδευε τους Ika and Tina Turner. Πάντως αν και η Κα Lennear είναι άγνωστη και ο David Bowie τής έγραψε τραγούδι και μάλιστα πολύ όμορφο, το ‘Lady Grinning Soul”.
  • Οι Rolling Stones είχαν εμφανιστεί κατά τη διάρκεια του Altamont Speedway (6 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς) όπου ένας fans μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από τους  Hells Angels που είχαν αναλάβει το security!
  • Σοξόφωνο παίζει ο Bobby Keys.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
16/3/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου