JEFF PORCARO: ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΤΩΝ ΝΤΡΑΜΣ

Ο Jeff Porcaro υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους μουσικούς, με αποδοχή και αναγνώριση από το σύνολο των συναδέλφων του. Στη σύντομη (εικοσαετή) παρουσία του στη μουσική βιομηχανία ευτύχησε να είναι ένας περιζήτητος session μουσικός, με συμμετοχή σε περισσότερους από εκατό δίσκους, παράλληλα με τη συμμετοχή του στους ‘Toto’, το συγκρότημα που σχημάτισε με τον David Paich το 1976.
Γεννήθηκε την Πρωταπριλιά του 1954 στο Connecticut, αλλά μεγάλωσε στην Καλιφόρνια κι ήταν ο πρωτότοκος υιός του ντράμερ Joe Porcaro. Από μικρή ηλικία ξεκίνησε να παίζει τύμπανα, λόγω της επιρροής του πατέρα του, μαζί με τους δύο μικρότερους αδελφούς, Mike και Steve.
‘’Και οι τρεις μας ξεκινήσαμε να παίζουμε τύμπανα και μάλιστα δίναμε μάχες πάνω από το σετ που είχε ο πατέρας μας στο σπίτι για την εξάσκησή του. Ήταν υπέροχο να μεγαλώνουμε μέσα σε μουσικό περιβάλλον. Όταν επέστρεφε σπίτι στο τέλος της ημέρας, καθόταν στον καναπέ, έβαζε κάποιον δίσκο να παίζει, και εμείς ξεκινούσαμε να παίζουμε με τη σειρά. Τελικά, εγώ κατέληξα στο μπάσο, ο Steve στο πιάνο και ο Jeff  στα ντραμς  λέει ο Mike Porcaro.
‘’Μία από τις τόσες φορές που αισθάνθηκα υπερήφανος, ήταν την εποχή που ο Jeff ως μαθητής Λυκείου, συμμετείχε με το τότε συγκρότημά του σε διαγωνισμό στο Hollywood Bowl. Για πρώτη φορά τότε απονεμήθηκε βραβείο για τον πιο σημαντικό/ξεχωριστό μουσικό και το βραβείο δόθηκε στον Jeff. Ανάμεσα σε αυτούς που τον ψήφισαν ήταν και οι: Henry Mancini, Douglas Fischer & Lalo Shifrin. Μετά από αυτό το γεγονός, βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην πόλη μας.’’ (Joe Porcaro)Με τον David Paich έπαιζαν στο ίδιο συγκρότημα. Εκείνη την περίοδο γνωρίστηκε με τον Steve Lukather και τον Steve Hungate. Ο τελευταίος ήταν εκείνος που τον συνέστησε για ακρόαση για το συγκρότημα που θα συνόδευε τους Sonny and Cher. Στα δεκαεπτά του παράτησε το Λύκειο και ξεκίνησε την επαγγελματική του ενασχόληση ως μουσικός.
Η συμμετοχή του στον δίσκο ‘Katy Lied’ των Steely Dan (1975) άνοιξε τον δρόμο για την αναγνώριση και την επιτυχία.Το 1976 με τον αδελφό του Steve και τους Paich, Hungate, Lukather σχημάτισαν τους ‘Toto’, με τους οποίους έφθασαν στο ζενίθ με την κυκλοφορία του δίσκου ‘IV’ (1982).‘’Αν και σχηματίσαμε μαζί τους ‘Toto’, ο Jeff ήταν ο αδιαμφισβήτητος αρχηγός μας.’’ (David Paich)
‘’Η πίστη του στους φίλους και την οικογένειά του ήταν πρωτοφανής. Ήταν ο πιο σημαντικός άνθρωπος που συνάντησα ποτέ στη ζωή μου. Αληθινά, άλλαξε τα πάντα σ’ εμένα. Υπήρξε τεράστιος μουσικός και εξαιρετικός χαρακτήρας.’’ (Steve Lukather)
 Μαζί με τα υπόλοιπα μέλη των Toto έλαβε μέρος σε πάρα πολλές ηχογραφήσεις καθώς ήταν περιζήτητοι session μουσικοί. Συνεργάστηκε με πολλά από τα μεγαλύτερα ονόματα.
Ενδεικτικά: Boz Scaggs, Paul McCartney, Dire Straits (On Every Street), Steely Dan, Pink Floyd (στο άλμπουμ The Wall), Michael Jackson (στο άλμπουμ Thriller), Joe Walsh, Don Henley, Eric Clapton, Bruce Springsteen, David Gilmour, 10cc, Chicago (Stay the Night) και πολλούς καλλιτέχνες από άλλα είδη μουσικής.
Aπεβίωσε στις 5 Αυγούστου 1992, σε ηλικία 38 ετών από καρδιακή προσβολή. Σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση, προήλθε από την αθηροσκλήρωση που προκλήθηκε από τη χρήση κοκαΐνης και όχι από αλλεργική αντίδραση στο εντομοκτόνο που χρησιμοποίησε ενώ έκανε εργασίες στην αυλή του σπιτιού του, όπως ισχυρίστηκαν τα μέλη της μπάντας και η χήρα του.
Σε συνέντευξή του το 2013, ο Steve Lukather επανήλθε στο συγκεκριμένο ζήτημα τονίζοντας ότι υπήρχε γενετική προδιάθεση καθώς ο Jeff είχε χάσει δύο θείους του σε ηλικία σαράντα ετών από καρδιά. Είχε αδύνατη καρδιά αλλά κανείς μας, ούτε ο ίδιος, το γνώριζε. Δεν αμφισβήτησε τη χρήση κοκαΐνης, αλλά αντιτάχθηκε στον ισχυρισμό ότι ήταν βαρύς/εξαρτημένος χρήστης.

O Jeff Porcaro είναι στη μέση με τα γυαλιά και τη μαύρη καπαρτίνα.



Στην τελετή της κηδείας του συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 1.200 άτομα. Ανάμεσά τους οι:
Eddie Van Halen, Jackson Browne, Don Henley, μέλη των Crosby, Stills & Nash.
Συναυλία προς τιμήν του έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο 1992, με τη συμμετοχή των George Harrison, Boz Scaggs, Donald Fagen, Don Henley, Michael McDonald, David Crosby, Eddie Van Halen με τα έσοδα να καταλήγουν σε λογαριασμό για τις ανάγκες των σπουδών των τριών υιών του.

TRIVIA:
•    Είχε απορρίψει τις προσφορές των Mark Knopfler και Bruce Springsteen να συμμετάσχει στις περιοδείες τους. Η πρώτη περίπτωση αφορούσε στην προώθηση του δίσκου ‘’On every Street’’. Σύμφωνα με τον Jeff: ‘’Έχω δεχθεί προσφορές για μεγάλες περιοδείες, οι οποίες δε με ‘γεμίζουν’ πλέον. Τα λεφτά για την περιοδεία των Dire Straits ήταν πάρα πολλά και σίγουρα θα έβλεπα μέρη του κόσμου που δεν έχω δει αλλά υπάρχει ένα όριο. Δε μπορώ να περιοδεύω για δύο συνεχόμενα χρόνια, μακριά από το σπίτι και την οικογένειά μου.’’ Επίσης λέγεται ότι και το ποσό που του έδινε ο Springstenn ήταν πολύ μεγάλο.
•    Το εξώφυλλο του τελευταίου δίσκου που ηχογράφησε με τους ‘Toto’, ‘ Kingdom of Desire ‘, και κυκλοφόρησε έναν μήνα μετά τον θάνατό του, είχε επιλέξει ο ίδιος. Απεικονίζεται ένας ανθρώπινος σκελετός που προσπαθεί σκάβοντας να βγει από τον τάφο του. Προαίσθημα;
•    Στην επιτύμβια στήλη του έχουν χαραχτεί οι παρακάτω στίχοι από το τραγούδι "Wings of Time" που συμπεριλαμβάνεται στο ‘Kingdom of Desire’.

  "Our love doesn't end here; it lives forever, on the Wings of Time."
•    Ο αδελφός του Mike, που είχε εμφανιστεί με τους Toto στην συναυλία τους στην Αθήνα (12 Ιουλίου 2006) για την προώθηση του ‘’Falling In Between’’, απεβίωσε το 2015. Έπασχε για πολλά χρόνια από την ασθένεια A.L.S. (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση). Ο Mike ήταν η αφορμή να επαναδραστηριοποιηθούν οι ‘Toto’ το 2010 (είχαν διαλυθεί το 2008) ,ώστε να συνδράμουν οικονομικά στη θεραπεία του.
ΓΙΑΝΝΗΣ 602
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου