13th FLOOR ELEVATORS: Η ΕΠΙΤΟΜΗ ΤΗΣ ΨΥΧΕΔΕΛΕΙΑΣ


Το μεγάλο συγκρότημα με την τεράστια κληρονομία, οι 13th Floor Elevators, ξεκίνησαν την καριέρα τους από το Austin του Texas το 1965, όταν τρεις νεαροί αποφάσισαν να δώσουν ήχο στα όνειρά τους. O Roky Erickson κιθάρα τραγούδι, o Tommy Hall, jug συνδεδεμένο με ενισχυτή κι ο κιθαρίστας Stacy Sutherland. Στα 4 χρόνια της ύπαρξής τους κυκλοφόρησαν 4 άλμπουμ και 7 singles. Το πιο σημαντικό όμως που κατάφεραν, ήταν να βάλουν τις βάσεις για τη ψυχεδέλεια που τα τελευταία χρόνια της δεκαετίας του ’60 διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της μουσικής και να επηρεάσουν τα μεγάλα ονόματα που θα διαβάσετε πιο κάτω. Ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τον όρο ψυχεδέλεια στη μουσική!
Τον Ιανουάριο του 1965 ο παραγωγός Gordon Bynum άκουσε  «κάτι» στον ήχο τους και τους κάλεσε στο Houston για να ηχογραφήσουν δύο τραγούδια σαν single στην καινούργια δισκογραφική εταιρεία Contact label. Ήταν τα You're Gonna Miss Me (που είχε ηχογραφηθεί από το πρώτο συγκρότημα του Erickson, τους The Spades) και Tried to Hide, τα οποία σημείωσαν μεγάλη τοπική επιτυχία. Λίγους μήνες αργότερα η εταιρεία International Artists τους υπογράφει, επανακυκλοφορεί το single με τα δύο τραγούδια και φθάνει έως το Νο 55 του αμερικάνικου chart.
Το Νοέμβριο του 1966 κυκλοφορεί το εξαιρετικό ντεμπούτο άλμπουμ τους, The Psychedelic Sounds of the 13th Floor Elevators (1966) για να ακολουθήσει ένα χρόνο αργότερα το Easter Everywhere (1967) που για πολλούς είναι το καλύτερό τους. Τότε εξαπλώνεται η φήμη ότι ο Roky Erickson αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και υποβάλλεται σε συστηματική θεραπεία. Από την άλλη πλευρά, πολλοί ισχυρίζονται ότι όλο αυτό είναι θέατρο και γίνεται κατόπιν συμβουλής του δικηγόρου του για να μην καταδικαστεί για την κατοχή ενός joint!
Σκεφτείτε ότι τότε έπαιζαν στην Καλιφόρνια μαζί με τους Quicksilver Messenger Service, Great Society (με την Grace Slick) και Moby Grape! Να ΄χαμε δει μια έστω τέτοια συναυλία, στην εποχή της και με τέτοια ονόματα!Τον Αύγουστο του 1968 κυκλοφορούν το live άλμπουμ τους με τίτλο απλά
Live που περιέχει παλαιότερες ηχογραφήσεις τους. Τότε το συγκρότημα διαλύεται για να δουν ένα χρόνο αργότερα να κυκλοφορεί το τελευταίο studio άλμπουμ τους, Bull of the Woods (1969).
Θυελλώδης προσωπικότητα ο Rocky Erickson, συνελήφθηκε για κατοχή ναρκωτικών, ενώ νοσηλεύτηκε και σε ψυχιατρική κλινική. Κάπως έτσι ήλθε το τέλος τους με τον Erickosn να επωμίζεται την κληρονομιά τους και να εξακολουθεί να παίζει τη μουσική τους. Αξιοπρόσεκτη στιγμή για την καριέρα τους η κυκλοφορία του tribute άλμπουμ Where the Pyramid Meets the Eye: A Tribute to Roky Erickson με συμμετοχές των ZZ Top, R.E.M., Jesus and Mary Janes κ.α.
Ο Stacy Sutherland στη συνέχεια σχημάτισε τους Ice με τους οποίους όμως ποτέ δεν ηχογράφησε κάτι απλά περιορίστηκε σε live εμφανίσεις. Δολοφονήθηκε από τη γυναίκα του το 1978 μετά από ενδοοικογενειακό καυγά, ο δε Tommy Hall έχει ασπαστεί την Σαινεντολογία και ζει στο San Francisco.
  Τον Μάιο του 2015 έγινε ένα reunion παλαιών μελών με τη συμμετοχή των Erickson και Hall, όπου και γιόρτασαν τα 50χρονα του συγκροτήματος.
Ο ROCKY ERICKSON ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου ο Roky Erickson εμφανίστηκε με πλήρη μπάντα στο κατάμεστο Gagarin.
ΠΟΙΟΥΣ ΕΠΗΡΕΑΣΑΝ
Οι Billy Gibbons των ZZ Top, Peter Albin των Big Brother and the Holding Company, οι Primal Scream, οι Spacemen3 αλλά κι οι R.E.M. συγκαταλέγονται μεταξύ των καλλιτεχνών που έχουν δηλώσει ότι η μουσική του Rocky Erickson και των 13th Floor Elevators τους έχει επηρεάσει.
TRIVIA
  • Πήραν το όνομά τους από τον ντράμερ John Ike Walton που χρησιμοποιούσε τη λέξη Elevators, πρόσθεσαν μπροστά το 13th Floor κι ήταν έτοιμοι!
  • Να σημειώσουμε ότι στην Αμερική, οι πολλοί ουρανοξύστες δεν έχουν όροφο με το Νο13 , (συνήθως γράφεται ως 12Β) ενώ το Μ είναι το 13ο γράμμα της αμερικάνικης αλφαβήτας κι αντιστοιχεί στη λέξη marijuana!!!
  • Η επίσης γεννημένη στο Texas, Janis Joplin είχε εμφανιστεί μαζί τους σε μια φιλανθρωπική συναυλία. 
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
The Psychedelic Sounds of the 13th Floor Elevators (1966)
Easter Everywhere (1967)
 
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
16/10/17/




Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου