ROCK INCIDENT 1: ΟΤΑΝ ΟΙ JUDAS PRIEST ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ ΤΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΜΕΝΟΥ

Σε αυτήν καινούργια στήλη του Rockmachine.gr, θα διαβάζετε σημαντικά γεγονότα που έγιναν κατά τη διάρκεια της καριέρας συγκροτημάτων και καλλιτεχνών και μερικά εξ’ αυτών έμειναν πιο ισχυρά στη μνήμη μας, ακόμα κι από τους δίσκους τους.
O James Vance μετά τις εγχειρήσεις.
Στις 23 Δεκεμβρίου 1985 στο Sparks της Nevada, ο 20χρονος James Vance κι ο 19χρονος Raymond Belknap, δύο παλληκάρια πάνω στο άνθος της ηλικίας τους, αφού προηγουμένως έχουν καταναλώσει αλκοόλ κι έχουν καπνίσει κάνναβη, ακούν το τραγούδι των Judas Priest, «Better by you, better than me”. Αποφασίζουν να αυτοκτονήσουν με πρώτο τον Belknap να βάζει το περίστροφο στο κεφάλι του και να πατάει τη σκανδάλη και να αυτοκτονεί, ενώ ο Vance που ακολουθεί αυτοπυροβολείται αλλά δεν σκοτώνεται!(δείτε το συγκλονιστικό video). Διακομίστηκε στο νοσοκομείο με σοβαρότατα τραύματα στο πρόσωπο και τελικά πέθανε το 1988, τρία χρόνια μετά την προσπάθεια αυτοκτονίας του.
Οι γονείς των δύο παιδιών, κινήθηκαν νομικά κατά του συγκροτήματος και κατά του Rob Halford κι όχι κατά του αρχικού συνθέτη του κομματιού Gary Wright. Η πρώτη εκτέλεση του κομματιού ανήκει στο βρετανικό συγκρότημα των Spooky Tooth, ηχογραφήθηκε το 1969 και συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ τους Spooky Two.
Ο λόγος που δεν υπέβαλαν μήνυση κατά του Wright και υπέβαλαν κατά του Halford είναι ότι η κατηγορία στηρίχθηκε στο γεγονός ότι υπεστήριξαν ότι μόνο στην ηχογράφηση των Judas Priest πίσω από τους στίχους ακουγόντουσαν υποσυνείδητα μηνύματα και συγκεκριμένα οι λέξεις “do it. Με αυτό τον τρόπο, υποτίθεται ότι ώθησαν τα δύο παιδιά σε αυτοκτονία. Το θέμα πήρε διάσταση κι τον Αύγουστο του 1990 οδηγήθηκε στο δικαστήριο, όπου ο  δικαστής απάλλαξε τον Halford αλλά και το συγκρότημα από την κατηγορία, αποφασίζοντας ότι η οποιαδήποτε ακρόαση της έκφρασης "do it" προέρχεται από μια τυχαία μίξη λέξεων και δεν είναι προϊόν συγκεκριμένης στιχουργικής εργασίας.
Τρεις εβδομάδες μετά την αγωγή, οι Judas Priest ξεκίνησαν την περιοδεία Painkiller Tour με πρώτη στάση το Burbank της Καλιφόρνια όπου έπαιξαν το τραγούδι live για πρώτη φορά από το 1979.
Το θέμα των υποσυνείδητων στίχων πήρε μεγαλύτερη διάσταση τη δεκαετία του ’80 και πολλά metal συγκροτήματα κατηγορήθηκαν ότι με υποσυνείδητα κι όχι μόνο, μηνύματα προσπάθησαν να περάσουν κυρίως σατανιστικές προτροπές!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
10.8.17

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου