Rolling Stones - Wild Horses


Το ‘’Wild Horses’’ είναι ένα από τα κορυφαία τραγούδια των Rolling Stones. Συμπεριελήφθη στον δίσκο ‘’Sticky Fingers’’, ο οποίος κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1971.
Ήταν το ένα από τα τρία τραγούδια που ηχογράφησαν οι Stones στα Muscle Shoals studios στην Αλαμπάμα, το τριήμερο 2-4 Δεκεμβρίου 1969. Τα υπόλοιπα δύο ήταν τα ‘’Brown Sugar’’ και ‘’You Gotta Move’’. Αν και το ‘’Sticky Fingers’’ ήταν η πρώτη κυκλοφορία στη δική τους δισκογραφική εταιρεία, εν τούτοις, στα ‘’Brown Sugar’’ & ‘’Wild Horses’’ δικαιώματα είχε και η εταιρεία του Allen Klein (μέχρι πρότινος μάνατζερ τους) λόγω συμβολαίου που είχαν υπογράψει μαζί του.
Η σύνθεση ανήκει στον Keith Richards, όπως  και το ρεφρέν. 
Σύμφωνα με τον ίδιο: ‘’ Το τραγούδι έχει να κάνει με τον νεογέννητο γιο μου, Marlon. Γνώριζα ότι έπρεπε να ταξιδέψουμε στην Αμερική για δουλειά. Δεν ήθελα να φύγω διότι το παιδί ήταν δύο μηνών και η απόσταση πολύ μεγάλη. Συνέθεσα τη μουσική διότι περνούσα πολύ καλά  στο σπίτι με τη γυναίκα μου και ήθελα να είναι ένα ερωτικό τραγούδι. Είχα μόνο τη φράση, Wild horses couldn’t drag me away, όταν το έδωσα στον Mick (Jagger). Η Marianne (Faithfull) είχε μόλις φύγει με κάποιον άλλο άνδρα και αυτός (Jagger) άλλαξε όλο το θέμα· αλλά ακόμη και έτσι είναι πολύ όμορφο.’’
Ο Mick Jagger  αναφέρει στις σημειώσεις του για τη συλλογή  ‘’Jump Back: The Best Of The Rolling Stones’’ (1993), έγραψε: ‘’Ο κόσμος πιστεύει ότι οι στίχοι είναι γραμμένοι για την Marianne αλλά δε νομίζω ότι είναι έτσι. Είχε τελειώσει η σχέση μας μέχρι τότε.’ Αλλά σίγουρα, δέθηκα παρά πολύ συναισθηματικά με το τραγούδι. Είναι πολύ προσωπικό, επιβλητικό και λυπηρό.’’
Στο σημείο αυτό θα παραθέσω τη στιχομυθία Jagger & Faithfull  από το βιβλίο του Philip Norman, ‘’Mick Jagger’’ (Εκδόσεις Ψυχογιός, 2012), όταν η Marianne ξυπνά από το κώμα που βρισκόταν, λόγω ναρκωτικών, λίγες ημέρες μετά το θάνατο του Brian Jones, τον Ιούλιο του 1969.
-’Γύρισες’’, ήταν η πρώτη του λέξη. (Jagger)
-’’Ούτε άγρια άλογα δε θα μπορούσαν να με πάρουν μακριά’’, απάντησε αδύναμα. (Faithfull). Κυκλοφόρησε σε single μόνο στην Αμερική και έφθασε στο Νο. 28.
Αν και παρών στην ηχογράφησή του στην Αλαμπάμα, ο πιανίστας των Stones, Ian Stewart, δεν έπαιξε το πιάνο, λόγω της αποστροφής του για τις μπαλάντες. Ο Jim Dickinson (Αμερικανός παραγωγός, πιανίστας, τραγουδιστής) που βρέθηκε στο studio ηχογράφησε το πιάνο.
Ένα χρόνο πριν την κυκλοφορία του Sticky Fingers’’, οι Flying Burrito Brothers ηχογράφησαν και συμπεριέλαβαν στον δεύτερο δίσκο τους ‘’Burrito Deluxe’’ (Απρίλιος 1970) το ‘’Wild Horses’’, με τις ευλογίες των Jagger/Richards. Προσωπική άποψη: η ερμηνεία του Parsons και η ηχογράφηση των Burrito είναι παρά πολύ καλή.
Ο Gram Parsons, μέλος τότε των Flying Burrito Brothers, είχε αναπτύξει στενή φιλία με τον Keith Richards, μετά τη γνωριμία τους το 1968 ενώ υπήρξε και αμοιβαία επιρροή, όπως και μεταξύ Parsons & Jagger. Ο Richards έδωσε στον Parsons το demo του τραγουδιού μία ημέρα μετά το επεισοδιακό φεστιβάλ στο Altamont (6/12/1969), στο οποίο εμφανίστηκαν και οι δύο μπάντες. Οι Stones ηχογράφησαν εκ νέου το ‘’Wild Horses’’ το 1995 και συμπεριέλαβαν τη συγκεκριμένη ηχογράφηση στον δίσκο ‘’Stripped’’ ενώ την κυκλοφόρησαν και ως single το 1996. Μία πρώιμη ακουστική εκδοχή του τραγουδιού συμπεριελήφθη στις deluxe επανεκδόσεις του ‘’Sticky Fingers’’ to 2015.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΑΚΟΣ

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου