Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ ΤΩΝ ALL RIGHT NOW KAI FIRE AND WATER, ANDY FRASER

Ο Andy Fraser άφησε το στίγμα του στη μουσική βιομηχανία, τόσο ως μέλος των σπουδαίων Free, όσο και ως συνθέτης  ενός εκ των ‘’ύμνων’’ της rock μουσικής: του τραγουδιού ‘‘All Right Now’’, “Fire and Water” και σχεδόν όλων των τραγουδιών των Free.

Γεννήθηκε στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 1952 κι η ενασχόληση με τη μουσική ξεκίνησε με την εκμάθηση του πιάνου από την ηλικία των πέντε ετών έως τα δώδεκα. Στη συνέχεια στράφηκε στην κιθάρα. Σε ηλικία δεκαπέντε ετών η συμφοιτήτρια του στο κολλέγιο Sappho Korner, τον συστήνει στον πατέρα της, τον σπουδαίο πρωτοπόρο των blues και ραδιοφωνικό παραγωγό, Alexis Korner, ο οποίος τον πήρε υπό την προστασία του. Σε σύντομο διάστημα- και μόλις 15 ετών- βρέθηκε στην μπάντα του John Mayall, ο οποίος έψαχνε μπασίστα για τους Bluesbrakers και τηλεφώνησε στον Korner για να ζητήσει τη συνδρομή του. Εκείνος του συνέστησε τον Fraser και έτσι ξεκίνησε η επαγγελματική του διαδρομή ως μουσικός , με βδομαδιάτικο 50 λίρες.
Η παραμονή του στο συγκρότημα του John Mayall υπήρξε σύντομη καθώς -και πάλι με τη βοήθεια του Alexis Korner – εντάχθηκε στα ιδρυτικά μέλη των Free με τους Rodgers/Kossoff/Kirke στις αρχές του 1968. Με τους Free γνώρισε τεράστια επιτυχία χάρις στο τραγούδι ‘All Right Now’’ και στον δίσκο τους ‘’Fire & Water’’ (1970), ενώ μαζί με τον Paul Rodgers υπήρξαν οι βασικοί συνθέτες.

Όταν οι Free διαλύθηκαν για πρώτη φορά το 1971, λόγω διαφωνιών των Rodgers & Fraser, ο δεύτερος σχημάτισε τους ʽʼTobyʼʼ (τρίο) χωρίς να κυκλοφορήσουν όμως τις ηχογραφήσεις τους.


Στο τέλος της ίδιας χρονιάς (1971) η επανένωση των Free έλαβε χώρα, σε μία προσπάθεια να βοηθήσουν τον κιθαρίστα Paul Kossoff στο αυξανόμενο πρόβλημα που είχε με τα ναρκωτικά. Ο Fraser αποχώρησε οριστικά από την μπάντα έξι μήνες αργότερα λόγω της ασυνέπειας του Kossoff και των προβλημάτων που δημιουργούσε.

Μετά τους Free, σχημάτισε αρχικά τους Sharks με τραγουδιστή τον -μετέπειτα ‘’Baker Gurvitz Army’’- Snips και κιθαρίστα τον εξαιρετικό Chris Spedding, οι οποίοι ηχογράφησαν το ‘’First Water’’, (1973), αλλά παρά τις καλές κριτικές που έλαβαν, ο Fraser έφυγε μετά την κυκλοφορία του δίσκου.
Ακολούθησε ένα ακόμη βραχύβιο σχήμα,  οι ‘’Andy Fraser Band’’, τρίο χωρίς κιθαρίστα αυτή τη φορά, και ο ομότιτλος  μοναδικός δίσκος τους (1975).  Την ίδια χρονιά θα κυκλοφορήσει έναν ακόμη δίσκο με funky στοιχεία και με τίτλο ‘’In Your Eyes’’, o οποίος ηχογραφήθηκε στην Αλαμπάμα, στα περίφημα Muscle Shoals στούντιο, με παραγωγό τον Brad Shapiro.
Αφού μετακόμισε στην Καλιφόρνια επικεντρώθηκε στη σύνθεση τραγουδιών τα οποία ερμήνευσαν μεταξύ άλλων και οι: Joe Cocker, Rod Stewart, Paul Young, Chaka Khan.
Τη μεγαλύτερη επιτυχία ως συνθέτης εισέπραξε με το ‘’Every Kinda People’’, το οποίο έκανε μεγάλη επιτυχία ο Robert Palmer το 1978. Δύο ακόμη προσωπικούς δίσκους κυκλοφόρησε τα επόμενα χρόνια, με μεγάλη διαφορά (χρονική) μεταξύ των: Fine, Fine Line (1984) & Naked...and Finally Free’ (2005).
Ο Andy Fraser απεβίωσε τον Μάρτιο του 2015. Είχε διαγνωσθεί με μία σπάνια μορφή καρκίνου αρκετά χρόνια πριν ενώ ήταν παράλληλα και ασθενής με τον ιό του AIDS (είχε δηλώσει δημόσια ότι είχε και ομοφυλοφιλικές σχέσεις). Σύμφωνα με δηλώσεις του, δε φανταζόταν τον εαυτό του ως μπασίστα αρχικά. Όμως κατέληξε στο μπάσο διότι τα άλλα παιδιά στις σχολικές μπάντες ήθελαν να είναι είτε τραγουδιστές, είτε κιθαρίστες είτε ντράμερς.


TRIVIA:
•  Το 1994 εμφανίστηκε στο φεστιβάλ Woodstock ‘94 στο πλευρό του Paul Rodgers μαζί με τους: Slash, Neil Schon & Jason Bonham.
•  To 2008 έγραψε και τραγούδησε το ‘’Obama (Yes We Can)’’ για την προώθηση της καμπάνιας του υποψήφιου για την προεδρία των Η.Π.Α., Barak Obama.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΑΚΟΣ

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου