ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ (ΠΑΣΧΑΛΗΣ, ΕΛΠΙΔΑ, ΜΠΕΣΥ, POLL, SOCRATES, ΔΑΚΗΣ, CHARMS, IDOLS, ΤΕΡΗ ΧΡΥΣΟΣ)


Στο σημερινό άρθρο της στήλης του Ελληνικού rock θα θυμηθούμε μια σειρά από πολύ καλές συλλογές, μεγάλων ονομάτων της εποχής. Συλλογές που επανακυκλοφόρησαν σε cd αλλά και  συλλογές που καταργήθηκαν και μπορείτε να τις βρείτε στα μεταχειρισμένα. Κατ' αρχάς να σημειώσω ότι σε ονόματα όπως Πασχάλη, Τέρρυ Χρυσό, Poll αλλά κι άλλους, έχουν κυκλοφορήσει πολλές και διαφορετικές συλλογές αλλά τα τραγούδια είναι σχεδόν τα ίδια. Να σημειώσω ότι τα περισσότερα ελληνικά συγκροτήματα τες δεκαετίας του 60 αλλά και τραγουδιστές/τραγουδίστριες, είχαν μεγάλη καριέρα σε κυκλοφορίες μικρών δίσκων που ήταν πολύ διαδεδομένοι εκείνη την εποχή, λόγω juke boxes κι η κυκλοφορία μεγάλων δίσκων (LP Long Play) ήταν μάλλον περιορισμένη, γι αυτό και τα τραγούδια τους θα τα βρείτε πιο εύκολα σε συλλογές με επιτυχίες της εποχής.
Ας ξεκινήσουμε με τα 3 best of των Poll που δύο από αυτά, έχουν τίτλο Τα Ωραιότερα Τραγούδια και είναι ιδιαίτερα  ικανοποιητικά, εξ' α΄λλου το συγκρότημα κυκλοφόρησε μόνο 2 δίσκους. Η 2πλή συλλογή cd του Πασχάλη με τίτλο Οι Μεγάλες Επιτυχίες όπως και οι Μεγάλες Επιτυχίες των Olympians που έχει ξεπεράσει τις 50.000 αντίτυπα κι είναι μια από τις καλύτερες συλλογές της ελληνικής δισκογραφίας. Μεγάλη η καριέρα του Κώστα Τουρνά, κυρίως στα πρώτα 20 περίπου χρόνια που ήταν στην Polygram και κυκλοφόρησε τα καλύτερα άλμπουμ της δισκογραφίας του.
Υπάρχουν τουλάχιστον 3 συλλογές με επιτυχίες εκείνης της περιόδου, ενώ από 4 studio άλμπουμ στην BMG δεν υπάρχει κάποια αντιπροσωπευτική συλλογή. Στην περίπτωση του Τουρνά, υπάρχει και η 2πλή cd συλλογή Κώστας Τουρνάς +Poll Οι Μεγάλες Επιτυχίες που έχει ίδιο σχεδιασμό και φωτογραφία με τη συλλογή Μεγάλες Επιτυχίες, μόνο που είναι 2πλή και στο πρώτο cd υπάρχουν τραγούδια εποχής Poll και στο 2ο, δικές του επιτυχίες.  
Μεγάλη και η καριέρα της Μπέσυ Αργυράκη, αρχικά με τον Ρόμπερτ Ουϊλιαμς και αργότερα μόνη της. Η συλλογή Ηλεκτρονική εποχή-20 Μεγάλες επιτυχίες 1973-1987 είναι ιδιαίτερα κατατοπιστική για την καριέρα της. Το ίδιο συμβαίνει και με την Ελπίδα και τη συλλογή  Στη Ντισκοτέκ - 20 Μεγάλες Επιτυχίες 1972 - 1987
 Πολλές οι επιτυχίες του Τέρη Χρυσού και πολλές οι συλλογές που είχαν κυκλοφορήσει. Από αυτές σήμερα δεν κυκλοφορεί καμία(!) και μπορείτε μόνο στα μεταχειρισμένα να τις βρείτε. Ξεκινήστε με τις 22 Αξέχαστες Επιτυχίες. Δεν χρειάζεται να αναφέρω τις δεκάδες επιτυχίες των κλασικών Idols και Charms που θα τις βρείτε στις 2 συλλογές που βλέπτε στις φωτογραφίες, όπως και του Δάκη. Τέλος, οι Socrates Drank the Conium έχουν 3 συλλογές αλλά καμία δεν καλύπτει ολόκληρη την καριέρα τους! Ο λόγος είναι ίδιος με αυτόν του Τουρνά, όπου έως το 1976 είχαν ηχογραφήσει 4 άλμπουμ με την Polygram και μετά, το 1980 υπέγραψαν στην Μίνως όπου κυκλοφόρησαν 2 άλμπουμ. Διαλύθηκαν και το 1983 επανασυνδέθηκαν με το όνομα Plaza όπου κυκλοφόρησαν ένα ομώνυμο άλμπουμ στην Virgin.
Η μόνη συλλογή που κατά ένα τρόπο έχει μια καλή εικόνα της καριέρας τους, αλλά ΧΩΡΙΣ τραγούδια από την καριέρα τους στη Μίνως, είναι αυτή που επιμελήθηκε ο Άκης Λαδικός και κυκλοφόρησε με το περιοδικό Ποπ-Ροκ(!) με τίτλο from Persons to Socrates Drank the Conium και περιέχει 4 τραγούδια που είχαν κυκλοφορήσει σε μικρούς δίσκους όταν ονομαζόντουσαν Persons! Επίσης περιέχει και 2 τραγούδια σαν Plaza, ενώ 11 τραγούδια είναι της εποχής που ονομαζόντουσαν Socrates και προέρχονται από τα 4 άλμπουμ που ηχογράφησαν στην Polygram.  Από την εποχή των 2 δίσκων που ηχογράφησαν στην Μίνως δεν υπάρχει κάποια συλλογή, εξ άλλου 2 άλμπουμ είναι λίγα για να κάνεις συλλογή, αλλά θα μπορούσαν να είχαν φτιάξει μια κοινή συλλογή.Το 2005 η Universal, κυκλοφόρησε  τη συλλογή The Very Best με ίδιο εξώφυλλο με το ....δεύτερο άλμπουμ τους.
Για μια ακόμα φορά, να γράψω ότι είναι αδύνατον να βρείτε κάποια από τις παραπάνω συλλογές στα ελάχιστα καταστήματα που πουλούν καινούργιους δίσκους, κι αν συμβεί αυτό, θα έχει ...ξεμείνει. Το πιο πιθανό είναι να τους βρείτε σε βινύλιο  και cd στα καταστήματα με μεταχειρισμένα. Τέλος, ο λόγος που κυκλοφορεί μια συλλογή, Έλληνα ή ξένον καλλιτέχνη, με διαφορετικό εξώφυλλο ή τίτλο και σχεδόν με τα ίδια τραγούδια ή ελάχιστες αλλαγές, είναι ότι η παλιά συλλογή καταργείται και για να ανανεωθεί το ενδιαφέρον του κοινού, εμφανίζεται μια καινούργια.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

18/4/23

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου