HACKENSACK: HEAVY BLUES ROCK ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΘΗ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ ΄70

 

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η περίοδος των 60s γέννησε τα συγκροτήματα που διαμόρφωσαν τον ήχο της μουσικής μας. Πέραν αυτών όμως υπήρξαν και πολλές μπάντες, οι οποίες για διαφόρους λόγους θα χαθούν στο διάβα του χρόνου χωρίς να τύχουν της αναγνώρισης που δικαιούνται. Σε αυτήν την κατηγορία θα μπορούσε να κατατάξει κανείς και τους Hackensack.
Το heavy blues / rock συγκρότημα από την Βρετανία ιδρύθηκε το 1969 από τα εναπομείναντα μέλη των Gas Avenue, τον Nicky Moore (vocals) και τον μπασίστα Stu Mills και έλαβε το όνομά του από μια σύνθεση του Theloneous Monk, στην οποία ο τελευταίος έδωσε ως τίτλο το όνομα του Studio, που χρησιμοποίησε για την ηχογράφηση. Οι heavy blues επιρροές, αλλά και η αγάπη του Moore για καλλιτέχνες όπως ο Jeff Beck και οι Led Zeppelin θα διαμορφώσουν εν πολλοίς τον ήχο του group. Με αυτούς θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και οι Mick Sweeney στις κιθάρες και ο Billy Rankin στα drums, ο οποίος ωστόσο θα αποχωρήσει σχεδόν αμέσως και θα αντικατασταθεί από τον John Turner.
Το συγκρότημα αμέσως μετά την ίδρυσή του θα ξεκινήσει συνεχείς live εμφανίσεις, δημιουργώντας έτσι έναν μικρό πυρήνα αφοσιωμένων οπαδών και παράλληλα προσπαθώντας να εξασφαλίσουν τους οικονομικούς πόρους, που ήταν απαραίτητοι για την επιβίωσή τους. Μετά από αλλεπάλληλες αποχωρήσεις την θέση πίσω από τα drums θα πάρει ο Martin Bell (Μάρτιο του 1972), ενώ τις κιθάρες θα αναλάβει ο Ray Smith.


Με αυτό το line up το συγκρότημα θα μπει στο studio και θα ηχογραφήσει το single «Moving On» μια σύνθεση του Mick Ralphs (Mott the Hoople & Bad Company), ενώ θα περιοδεύσει ως support στους Mott the Hoople και τους Free σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Ελβετία, αλλά και στην πατρίδα τους ανοίγοντας για τους Uriah Heep, τους Supertramp κ.α. Τον Μάιο του 1973 θα ηχογραφήσουν την ζωντανή τους εμφάνιση στο The Cavern Club του  Liverpool, η οποία δυστυχώς δεν έχει το φως της δημοσιότητας έως τώρα!
Τον Μάρτιο του 1974 το συγκρότημα θα κυκλοφορήσει το μοναδικό studio άλμπουμ του με τίτλο Up the Hardway! Πρόκειται για ένα πολύ καλό άλμπουμ, το οποίο δυστυχώς την εποχή που κυκλοφόρησε δε έλαβε καλές κριτικές. Το παραπάνω σε συνδυασμό με την συνεχώς μειούμενη live δραστηριότητα της μπάντας θα οδηγήσει τελικά στην διάλυσή τους λίγο αργότερα με τα μέλη τους να εντάσσονται σε άλλες μπάντες της εποχής.
Το 2017 οι Nicky Moore και Stu Mills θα ενώσουν εκ νέου τις δυνάμεις τους κυκλοφορώντας μετά από 43 ολόκληρα χρόνια τον δεύτερο - επίσης καλό -  δίσκο των Hackensack με τίτλο The Final Shunt με τον γιο του Moore στις κιθάρες και τον Ed Collins στα drums.



TRIVIA

  •  Μετά την διάλυση του group o Moore θα γίνει μέλος συγκροτημάτων όπως οι Tiger,  οι Samson και οι Mammoth, ενώ θα συνεργαστεί και με τους Electric Sun του θεού Uli Jon Roth. O Simon Fox θα ενταχθεί στους British Lions, το συγκρότημα που γεννήθηκε από τις στάχτες των Mott the Hoople.
  •  Το 1996 θα κυκλοφορήσει το άλμπουμ Give it Some που περιέχει ακυκλοφόρητες ηχογραφήσεις της μπάντας από την περίοδο 1969 – 1971.
  •  Την ίδια χρονιά (1996) θα δει το φως της δημοσιότητας το άλμπουμ The Hard Way, το οποίο περιέχει υλικό από την εμφάνιση του συγκροτήματος στο ελβετικό ραδιόφωνο και μέρος της live εμφάνισης του συγκροτήματος στο Nottingham.
  •  Εντύπωση προκαλεί το πολύ καλό Nothern Girl από το πρώτο άλμπουμ, όπου οι Hackensack έχουν «δανειστεί» το μουσικό θέμα από την 9η συμφωνία του Beethoven (περίπου στο μέσον της σύνθεσης)!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ
29/3/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου