ARGENT: ΠΟΙΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΑ “HOLD YOUR HEAD UP” KAI “GOD GAVE ROCK’N’ROLL TO YOU”;

Αν γυρίσουμε το χρόνο μερικές δεκαετίες(!) πίσω, θα δούμε ότι το αγγλικό συγκρότημα των Argent ήταν γνωστό και στη χώρα μας κι αυτό χάρις στο τραγούδι τους “Hold your head up” (1972 No 5Μ.Βρετανία και Νο5 Αμερική).
Η ιστορία τους ξεκινά το 1969 από ένα πρώην μέλος των Zombies, τον οργανίστα Rod Argent που μαζί με τον ξάδελφό του Jim Rodford στο μπάσο, τον ντράμερ Bob Henrit και τον κιθαρίστα, οργανίστα Russ Ballard σχηματίζουν το συγκρότημα. Τα φωνητικά τα έχουν αναλάβει οι Ballard, Rodford και Argent. Από όλους τους παραπάνω μουσικούς μόνο ο Rod Argent είχε μεγάλη εμπειρία κι ο Russ Ballard (σ.σ. ο γνωστός) που είχε παίξει στους Roulettes και Unit4+2.
Με την κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ τους Argent (1970), το συγκρότημα κατάφερε να κάνει επιτυχία με το τραγούδι “Liar”, όχι τόσο από τους ίδιους όσο γιατί το διασκεύασαν οι Three Dog Night.  Ο ήχος τους ήταν πολύ κοντά σ’ ένα κράμα pop –rock με progressive στοιχεία και φωνητικά Beatles εποχής 1968-1969 με τα πλήκτρα του Rod Argent να κατέχουν περίοπτη θέση.
Το περίεργο είναι ότι οι Three Dog Night διασκεύασαν και το "Chained"  από το δεύτερο άλμπουμ τους Ring of Hands (1971).
Και φθάνουμε στο 1972 όπου κυκλοφορούν το τρίτο και πιο πετυχημένο άλμπουμ τους (Νο23 Β.Βρετανία, Νο 13 Αμερική) με τίτλο All Together Now. Το single "Hold Your Head Up" (Νο 5 Μ.Βρετανία Νο 5 Αμερική) τους κάνει γνωστούς σε όλη την Ευρώπη και το κομμάτι παραμένει σαν το πιο χαρακτηριστικό της καριέρας τους.  Στη συνέχεια διασκευάστηκε από τους Uriah Heep, Mr. Big, Lana Lane, Steppenwolf, Jellyfish, Mother Love Bone, Zombies, Zombies κ.α.
Και το επόμενο άλμπουμ τους In Deep (1973 No 90 Μ.Βρετανία, Νο 49 Αμερική)) έβγαλε μια διαχρονική επιτυχία. Το  "God Gave Rock and Roll to You"(Νο 18 Μ.Βρετανία) πήρε διαστάσεις rock anthem από την ηχογράφηση των Kiss που το έκαναν δικό τους. Η εκτέλεση των Kiss συμπεριλήφθηκε και στο soundtrack της ταινίας Bill&Ted’s Bogus Journey. Το αμερικάνικο συγκρότημα το συμπεριέλαβε στο άλμπουμ Revenge(1992). Το Nexus (1974) είναι το τελευταίο άλμπουμ που ηχογραφεί το συγκρότημα με τον Russ Ballard που αποχώρησε για την πολυπόθητη προσωπική καριέρα. Μια προσωπική καριέρα που δε του βγήκε όπως θα ήθελε σαν καλλιτέχνης, όσο σαν συνθέτης. Ακολούθησαν δύο άλμπουμ χωρίς τον Ballard, τα Circus (1975) και Counterpoints(1975) όπου ήταν το τελευταίο στη δισκογραφία τους. Οι Argent διαλύθηκαν με τους Rodford, Henrit και Verity 9 ο κιθαρίστας που αντικατέστησε τον Ballard) σχημάτισαν τους Phoenix πριν διαλυθούν και οι Rodford και Henrit γίνουν μέλη των Kinks. O Rod Argent συνεργάστηκε με τον  Andrew Lloyd Webber, ηχογράφησε 2 αδιάφορα προσωπικά άλμπουμ κι άνοιξε κατάστημα μουσικών οργάνων με ειδίκευση στα πλήκτρα! O Russ Ballard ακολούθησε προσωπική καριέρα ηχογραφώντας 10 άλμπουμ(!) αλλά τη μεγάλη επιτυχία τη γνώρισε χάρις στις συνθέσεις του που διασκεύασαν οι Rainbow, Santana και Hello. Όπως καταλάβατε, σύντομα στη στήλη «Ποιος θυμάται…» θα υπάρξει άρθρο αφιερωμένο στον Russ Ballard.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
All Together Now   1972
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ



Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου